Isole E Olena

Nieuwe jaargangen Isole e Olena

Beste lezeressen en lezers,

Het is soms even wennen aan een nieuw jaartal. In welk jaar leven we sinds kort? Tweeduizend achttien, dat is dan het 35e jaar dat we Isole e Olena importeren. Geen ander domein is zozeer het boegbeeld van Brand Wijnimport. In 1983 was Paolo de Marchi een jonge wijnboer die precies op de hoogte was van alle innovaties van die jaren en daaruit heel selectief elementen overnam. Nu is hij, hoe jongensachtig ook altijd nog, een éminence grise in Chianti. Als een van de eersten zag hij in dat je geen Cabernet of andere buitenlandse druiven nodig had om uit Sangiovese een grote wijn te maken; de kunst was om Sangiovese zo te verbouwen dat het eigen karakter van die soort en dat van ieder afzonderlijk oogstjaar optimaal tot hun recht kwamen. En zo zijn we nu aangeland bij de jaren 2014 en 2015.

In 2014 was de zomer koel, maar de herfst langdurig goed. Dat weerbeeld resulteerde in druiven met rijpe schillen bij een suikergehalte dat lager was dan normaal. Minder alcohol dus, maar in de goede wijnen heel veel raffinement. In 2015 daarentegen was de zomer zeer warm en droog; de trossen waren klein en de opbrengst dus ook. De wijnen zijn krachtig, vol en lang houdbaar.

Chianti Classico 2015 is daar een welsprekend voorbeeld van, een volle, rijke wijn. De commentatoren noemen hem smooth, silky, en ruim voorzien van strength en intensity. In de geur ontwaren zij kersen, bessen, salie en rozemarijn. De wijn is volgens hen zeker houdbaar tot 2025, naar mijn mening (HB) ook wel tot 2030.

Cepparello 2014 geldt als een absolute uitschieter in dit lichtere jaar. Van het beoogde volume Cepparello heeft Paolo in tweede instantie 25% afgehaald en bij de Chianti gevoegd om zo beide wijnen op een hoger niveau te brengen. Mij viel in april 2017 vooral de aangename frisheid naast de ruim voldoende vulling op. De wijnschrijvers typeren deze wijn als smooth, rounded, deep (Jancis Robinson); Parker’s medewerker Monica Larner noteert opulent fruit, elegantie, donkere kersen, zwarte bessen, rozen en tabak. Antonio Galloni tenslotte geeft de wijn 95-97 punten en noemt hem niets minder dan mind-blowingly beautiful. Hoewel Parker verwacht dat deze Cepparello tot 2035 houdbaar is, denken wij dat je hem beter (ruim) voor 2030 kunt drinken.

Chardonnay van Isole is veel schaarser dan de rode wijnen. Slechts één relatief koele helling bij Olena is beplant met deze witte soort. De wijn is van superieur niveau, zeer rijk en tevens mooi mineraal. Bourgogneliefhebbers aan wie je deze Chardonnay blind voorzet, kunnen lang redetwisten over de precieze herkomst: is het nou een Puligny-Montrachet of een Chassagne-Montrachet? De vraag naar de wijn overtreft het aanbod dan ook verre. Het nu leverbare jaartal is 2016.

Kurk of schroefdop?

De Chardonnay wordt af kelder geleverd met een kurk of een schroefdop, al naar gelang van de wensen van de afnemer. Wij hebben jaren geleden al gekozen voor de schroefdop: makkelijker openen, nooit ‘kurk’ en witte wijn wordt minder lang bewaard dan rode. Overigens denken wij dat ook voor rode bewaarwijnen de schroefdop beter zou zijn. Voor de ontwikkeling van de wijn op fles is een klein beetje zuurstof al voldoende, dus een kurk is niet nodig voor het ‘ademen’ en heeft verder ten opzichte van een schroefdop alleen maar nadelen. Behalve natuurlijk…. zijn traditionele, nostalgische uitstraling. In Australië wordt zelfs de Cepparello verkocht met schroefdop. Hou zou u het vinden zo’n voorname, lang houdbare wijn aangeleverd te krijgen met zo’n nieuwerwetse, ‘goedkope’ afsluiting? Wij zijn benieuwd naar uw mening en dankbaar als u op deze vraag wilt reageren, b.v. via e-mail. Wie zou liever een schroefdop willen? Laat het ons weten!

Naast het iconische sap uit Toscane helpen de volgende wijnen uitstekend om de donkere winterdagen een stuk te veraangenamen:

Primitivo 2015, Agricole Vallone: Vallone was ooit één van onze belangrijkste leveranciers van betaalbare kwaliteitswijnen totdat Apulië langzaam meer concurrentie kreeg van andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Marken en Sicilië. Maar intussen is er hard gewerkt om het ietwat stoffige imago te verbeteren en de interesse van de wijndrinker te heroveren met moderne, goed gemaakte, frisse wijnen. Deze Primitivo heeft tannine, dat blijft een gegeven, maar dan wel zodanig getemd dat er een evenwichtige wijn voor veel drinkplezier is gecreëerd.

Barbera d’Alba ‘Maria Gioana’ 2015: Niet alleen in Toscane maar ook in Piemonte heeft het warme jaar 2015 zijn invloed gehad. Barbera (het meest aangeplante druivenras van Piemonte) wordt altijd getypeerd door een serieuze zuurgraad, wat bij de compacte rijkdom van 2015 alleen maar een voordeel is. De rijping op barriques is een welkome aanvulling. Een uiterst spannende wijn en dankzij het uitstekende jaar sappig en rijk.

Rosso Piceno Superioro ‘Oro’ 2012: ‘Sensueel’ is een woord dat we in het verleden regelmatig hebben gebruikt voor deze wijn. De overtreffende trap van de alom bekende Rosso Piceno Superiore wordt gemaakt van streng geselecteerde Sangiovese- en Montepulciano-druiven en rijpt op barrique. Stoofschotel? De wijn heeft u al gevonden.

 Langhe Nebbiolo ‘Montegrilli’ 2016, Elvio Cogno: Voorheen werd de Montegrilli gemaakt van 50% Nebbiolo en 50% Barbera, maar tegenwoordig 100% Nebbiolo. The Wine Advocate spreekt van ‘a terrific wine that faithfully represents the best of Nebbiolo’ en geeft de wijn 90 punten. Delicaat, waarbij het Nebbiolo-fruit extra tot zijn recht komt. Drinken tot omstreeks 2021.

 

Graag tot ziens!

 

Joris Kleijs                                                                                            Huib Brand

 

A

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik zie mooie duurdere wijn graag nog met een goede kurk.
    heeft toch wat en een mooi ritueel met het openen van de fles.
    thuis maar zeker in de restaurants.
    Als er tenminste gekwalificeerde bediening is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *