Elvio Cogno

Nieuwe jaargangen van top domein Elvio Cogno

AANBIEDING ELVIO COGNO JANUARI 2020

Met proefnotities van verschillende kanten, o.a. van Joris Kleijs (JK) en Huib Brand (HB)

Langhe Nas-Cetta 2018 van € 22,30 voor € 19,90

JK: Een bijzondere druif, ooit volstrekt onbekend. De Oxford Companion to Wine, een zeer uitgebreid en gedetailleerd  naslagwerk, besteedt er slechts 3 regels aan, maar noemt de druif wel. Inmiddels is Nas-Cetta geïdentificeerd als Vermentino. Cogno heeft deze soort, die traditioneel verbouwd werd in het Barolo-dorp Novello, weer tot leven gewekt. De wijn is de afgelopen jaren enorm gegroeid in stijl en kwaliteit; als er dan toch een vergelijking gemaakt moest worden zocht ik het veelal ergens tussen witte Bourgogne en Zuid-Rhône in. De laatste jaren is de gelijkenis meer opgeschoven naar verfijnde, complexe Bourgogne. Al is de wijn heel eigen, de vergelijking biedt enige houvast over de stijl. Tijdens het proeven in april was de wijn pas 14 dagen op fles, maar de beloften waren groots. Een open wijn met verleidelijk wit fruit, opwekkende zuren en een lange finale; ook complex, en dat zonder houtrijping.

Dolcetto  d’Alba 2018 van € 13,75 voor € 11,90

JK: wat groter ingekocht en in prijs verlaagd. Een echte fruitmand en aanzienlijk eleganter dan andere jaren. De stijl gaat wat meer richting Nebbiolo/Barbera.

Barbera d’Alba Bricco dei Merli 2017 van € 23,90 voor € 21,50

JK: tijdens een verticale proeverij in september bleek duidelijk de kwaliteit en complexiteit van deze wijn door de jaren heen. Barbera, een zeer veel aangeplant blauw druivenras, kent vele verschijningsvormen, van heel simpel tot echt verfijnd. Bricco dei Merli heeft sap, kleur en lekker hout.

HB: slank in vergelijking met andere jaren, maar super elegant; hout (grote vaten) zeer discreet waarneembaar.

Wine Spectator 92/100

Drinken 2020-2028

Barbera Pre-Phylloxera 2017 van € 47,50 voor € 42,75

HB: zeer zeldzame wijn, nl. van authentieke, niet overgeënte stokken, een overlever van de druifluis; meer kleur dan Bricco dei Merli, compacter, spicy (pepertje).

Drinken 2020-2030

Wine Spectator 92/100

Langhe Nebbiolo Montegrilli 2018 van € 19,90 voor € 17,90

JK: enige jaren geleden is de druivensamenstelling gewijzigd van 50% Nebbiolo/50% Barbera naar 100% Nebbiolo. Sindsdien is de wijn meer uitgesproken en beter te duiden: ragfijn jong Nebbiolo-fruit (geen hout). De wijn is niet interessant genoeg voor de recensenten, maar voor ons des te meer. Vorig jaar was de Montegrilli snel uitverkocht en werd hij zeer gewaardeerd vanwege het uitgesproken karakter en de nette prijs.

Drinken 2019-2025

Barbaresco Bordini 2016 van € 35,00 voor € 29,90

JK: Rijp bosfruit, geraffineerd, kleine hint van leer.

HB: een en al gratie. Minder lang houdbaar dan de Barolo’s, maar toch heel wat jaren. Om een idee te geven: mijn voorlaatste 2006 was in december 2019 in topvorm, zacht en aromatisch, maar begon na enkele uren wat terug te lopen; de laatste gaat dus binnenkort open.

Robert Parker 92/100

Wine Spectator 94/100

Drinken 2020-2028

Barolo Cascina Nuova 2015 van € 37,50 voor € 33,75

JK: Bijzonder sappig, drinkbaar, rijp.

HB: niet gemaakt in 2014, nu terug en beter dan ooit. Geur verfijnd, steviger dan de Barbaresco, maar met goede tannine. Dit is de kwaliteit die Barolo Ravera vijftien jaar geleden had.

Jancis Robinson geeft maar liefst 17 punten aan deze serieuze Barolo

Beautiful, lustrous ruby. Fantastic, exotically savoury spice nose with notes of pure cherry and cranberry fruit. With aeration increasingly lifted and perfumed. There is concentration of fruit on the palate as well as fine integrated acidity that peaks at the finish together with fine crunchy tannins. Elegant. (WS)

James Suckling 94/100

Robert Parker 93/100

Wine Spectator 93/100

Drinken 2022-2030

Barolo Ravera 2015 van € 65,00 voor € 57,50

Jancis Robinson 17,5/20

Lustrous mid ruby. Like the 2015 Cascina Nuova, but amplified. Great lift and focus of ripe red fruit. Ripe palate with zippy, crunchy red fruit and polished tannins. Very long, satisfying and mouth-filling without being heavy, and with intense, perfumed red fruit building up on the finish. (WS)

Robert Parker 94/100

The 2015 Barolo Ravera shows a deep concentration and dark fruit intensity. This warm-vintage Barolo opens with a ripe and soft bouquet that brings out some nice cherry notes with creamy black fruit at the back. The finish is soft and luscious. There is so much fruity succulence here that the wine should stand up to a gamey dish of liver pâté or pasta with wild boar.

James Suckling 95/100

Wine Spectator 94/100

Drinken tot 2038!

KLIK HIER OM TE BESTELLEN