Sfeer December

Nieuwsbrief december 2019

Onze toewijding… De leukste dagen van het jaar zijn aangebroken; komt u maar met de meest ingewikkelde recepten… de uitdaging is om de perfecte wijn te vinden, tegen ieder budget, voor elke gelegenheid. In de december-nieuwsbrief daarom wijnen die echt bij deze maand passen en waarbij iedereen iets kan vinden.

De openingstijden…  Zoals ieder jaar worden de openingstijden aan de Haagweg verruimd; behalve op de gebruikelijke tijden kunt u ook terecht op:

 

  • Zondag 15 december van 12.00 tot 16.00 uur – Themaproeverij wildwijnen
  • Maandag 16 december van 13.00 tot 18.00 uur
  • Alle zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 22 december van 12.00 tot 16.00 – Themaproeverij mousserend
  • Maandag 23 december van 10.00 tot 18.00 uur
  • Maandag 30 december van 10.00 tot 18.00 uur
  • Dinsdag 31 december van 10.00 tot 16.00 uur 

 

Wijnen voor iedere dag

 

Passerina 2018, Tenuta de Angelis:door vele kenners gewaardeerd om zijn elegante en verfrissende karakter. De wijn, gemaakt van de gelijknamige druif, geniet de DOCG-status, een uitzonderlijke prestatie in deze prijsklasse. Ideaal als aperitief.

Costello (2018), Agostina Pieri: het jaartal is (hoogstwaarschijnlijk) 2018, de druiven 90% Sangiovese en 10% ‘iets anders’. Voor deze wijn koopt Francesco Monaci namelijk een gedeelte van de druiven in Montecucco, net over de rivier, als aanvulling op zijn eigen druiven uit Montalcino. Als tafelwijn (Vino da Tavola) mag de Costello geen jaartal op het etiket hebben. Maar is dat belangrijk? Alles in het glas geurt en smaakt naar Zuid-Toscane, floraal rijp fruit, kruiden met daarbij een heel klein beetje maar uiterst verleidelijk hout.

Brindisi Riserva 2014, Agricole Vallone: deze wijn uit het diepe zuiden is kruidig, zacht en droppig. Ideaal bij het haardvuur of de kachel.

 

Wijnen voor aan tafel (maar mogen ook iedere dag)

 

Vernaccia di San Gimignano 2018, Panizzi: zeer, zeer veelzijdig. Karakteristieke witte wijnen zijn in Toscane schaars, maar deze hééft karakter. Geen splinter hout, een en al wit fruit en sap. Luxe als aperitief en uitmuntend aan tafel. Op veler verzoek en eigenlijk behorend tot de volgende categorie bieden wij ook de

Vernaccia di San Gimignano Santa Margherita 2017 Panizzi aan. Riserva gerijpt op barrique, een stapje hoger en wellicht nog uitmuntender aan tafel.

Pinot Grigio 2018, Lis Neris: aromatisch en loepzuiver. Nog altijd één van de beste Pinot Grigio’s die wij kennen. Veel gezien in de betere restaurants in Italië, ook bij u aan tafel?

Rosso di Montalcino 2017, Agostina Pieri is, zoals de traditie van het huishet wil, soepel en elegant. De florale geur van de Costello is erin terug te vinden, maar deze wijn is in zijn geheel complexer en meer gesoigneerd dank zij de andere selectie van druiven (alleen Brunello-druiven) en het houtgebruik. Heel anders dan de strakkere wijnen uit Chianti, echt een Sangiovese uit het warmere Montalcino

Barbera d’Alba Maria Gioana 2015, Giacosa Fratelli: Barbera, alom tegenwoordig in Piemonte, kent vele gezichten: van lichte eenvoudige rode wijn tot ware meesterwerken. Maria Gioana, uit druiven van zeer oude stokken van het uitstekende jaar 2015, behoort zonder twijfel tot de laatste categorie. Een rijke schakering aan rood fruit en kruidig hout maar ook een tikkeltje boers en al met al zeer verleidelijk..

 

 Echte feestwijnen voor aan tafel (waarom niet iedere dag feest?)

 

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva 2017, Santa Barbara:  evenals de bekende Pignocco en Le Vaglie fris en gekenmerkt door een prachtige schakering aan geuren; de Riserva is, hoewel vergist en gerijpt in barriques, niet opvallend hout-getypeerd maar juist uitgesproken variëtaal, een rijke en weelderige wijn van niveau en klasse. Een geduchte concurrent van witte Bourgogne, dè ideale combinatie met coquilles.

Trebbiano 2018, Villa di Capezzana: Trebbiano,het meest aangeplante witte druivenras van Italië… basismateriaal voor eenvoudige tafelwijn… een simpele dorstlesser dus? Nou nee. Zeer streng geselecteerde, laat geplukte druiven, deels vergist in barriques en minstens een jaar op fles gerijpt, hebben uiteindelijk een subliem resultaat gebracht. Zo’n combinatie van power en verfijning vind je zelden in een witte wijn, laat staan in een Trebbiano. Dit is een wondertje dat Italië-liefhebbers niet mogen missen.

Vino Nobile di Montepulciano 2015, La Casella: wat altijd opvalt aan de Vino Nobile is de prachtige elegantie en verfijning. Een wijn die imponeert met zijn lengte en vitaliteit zonder ook maar een spoortje grofheid. Niet zo exuberant als de buren uit Montalcino, meer rondeur dan Chianti. Ideaal bij lichtere vleesgerechten.

Ca’ la Bionda mag niet ontbreken bij de feestwijnen in december. De wijnen zijn ook aangeboden in oktober maar de erkenning van de Valpolicella Superiore 2017 met 3 glaasjes in de Gambero Rosso is de reden om ze ook in deze maand extra aandacht te geven. De grote Valpolicella, de grootse Ripasso en de kanjer Amarone zullen deze maand veelvuldig op de proeftafel staan.

 

Feestwijnen met bubbels

 

De Nederlandse topgastronomie heeft dit kleine wijngebied omarmd: Franciacorta , onder het Lago d’Iseo, dat sublieme mousserende wijnen voortbrengt. Joska Biondelli maakt er Franciacorta Brut,100% Chardonnay (vergelijkbaar met Champagne Blanc de Blancs), wijn van echt hoog niveau, zelfs beter dan menige Champagne maar minder bekend.

Passerina Brut de Angelis: een nette, zacht geprijsde en zacht mousserende wijn gemaakt volgens de cuve close- methode, ofwel met tweede gisting op tank. Heerlijk voor het nieuwjaarsbuffet.

 

 

 

Buon Natale, Buon Anno en graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand