Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief december 2021

Geniet van de mooiste wijnen… juist nu!

We zijn de komende tijd weer onvermijdelijk meer thuis. Het is niet anders. Maar dat hoeft niet te betekenen dat u niet kunt genieten. Genieten van (beperkt) gezelschap, eten en wijn. Dit jaar doen we extra ons best om u van mooie, passende en verassende wijnen te voorzien. Voor ieder budget en voor iedere gelegenheid. De winkel aan de Haagweg kan gelukkig openblijven. Daar adviseren we u graag en nemen daar ook de tijd voor. Maar ook op www.brandwijn.nl kunt u wijnen bestellen die op een door u gekozen dag geleverd kunnen worden. En schroomt u ook niet om te bellen of mailen voor advies.

De openingstijden: zoals gebruikelijk worden de openingstijden aan de Haagweg verruimd. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Mocht u dit jaar op de drukke dagen toch iets langer moeten wachten voor u aan de beurt bent, dan vragen wij uw begrip daarvoor. In de winkel zijn mondkapjes en 1,5 meter afstand verplicht. De vrijdagen en zaterdagen zijn doorgaans het drukst; wellicht hebt u de mogelijkheid ons op een andere dag te bezoeken, er is naast de gewone openingsuren heel wat keus:

Alle zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Zondag 12 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Maandag 13 december van 12.00 tot 18.00 uur.

Zondag 19 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Maandag 20 december van 10.00 tot 18.00 uur.

Maandag 27 december gesloten.

Dinsdag 28 december tot en met donderdag 30 december van 10.00 tot 18.00 uur.

Vrijdag 31 december van 10.00 tot 16.00 uur.

De spannende ongefilterde Pecorino van de Angelis

Quiete Pecorino Quiete 2020 van € 10,80 voor € 9,50

Quiete Pecorino Offida Biologico non Filtrato 2020. Een hele mond vol, en de wijn is dat niet minder. Deze biologische, niet-gefiltreerde Pecorino hebben wij voor het eerst geproefd in 2016 en ik (JK) vond hem indrukwekkend. Echter, niet gefilterd betekent troebel, wat bezinksel en resten van gist; verrassingen die doorgaans reden zijn om de sommelier op het matje te roepen of de wijn subiet terug te brengen naar de wijnhandel. Maar na het proeven van de 2016 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een kleine hoeveelheid naar Nederland gehaald. Tegenwoordig drinken we ongefilterd  bier en appelsap, dus wijn moet ook kunnen. Deze Pecorino is dieper, breder en zeker spannender dan de gefilterde. Proberen? Niet goed geld terug maar ik verzeker u dat de fles leeg is voordat u er erg in hebt.

Ca’ La Bionda

De wijnen van Ca’ La Bionda lenen zich bij uitstek voor de kille decembermaand. Bovendien heeft het domein een eervolle vermelding gekregen in het Perswijn Wijnconcours. Daar werd een selectie samengesteld van 100 wijnen uit duizenden inzendingen. Slechts deze 100 mogen zich de beste wijnen van Nederland noemen.

Amarone is krachtige wijn, daar ontkomen we niet aan. Het is ook een wijn die bij uitstek geschikt is bij wildgerechten. Helaas ontaardt de kracht van Amarone maar al te vaak in logge vermoeidheid, zodat u na het eerste glas al verlangt naar uw bed, al dan niet voorzien van een maagtabletje. Het gaat bij Ca’ La Bionda juist om de verfijning en het tot in de perfectie gebalanceerde fruit. Natuurlijk, Amarone blijft Amarone en Amarone is power, maar de levendigheid van de Ca’ La Bionda maakt hem juist opwekkend en draagt bij aan spannende smaakcombinaties bij uw kerstdiner. Zo haalt u fris het toetje zonder in slaap te vallen…

Valpolicella Classico Superiore Casalvegri 2018 van € 19,90 voor € 16,90 EXTRA SCHERPE AANBIEDING

Valpolicella Classico Superiore Casalvegri 2018 is de meest elegante, verfijnde wijn van het domein. Een Bourgogneliefhebber zal zelden betrapt worden op het drinken van een glas  Valpolicella, maar Ca’ La Bionda zou hem of haar wel eens tot levenslange inkeer kunnen brengen. De balans in de wijn is tot kunst verheven en werkelijk alles harmonieert. Wij kunnen het ons niet voorstellen maar in het hoogst onwaarschijnlijke geval dat u niet alles hebt opgesnoept en nog flessen overheeft loont het de moeite deze enige jaren te bewaren, al zal het niet eenvoudig zijn eraf te blijven.

De grote Ripasso 2018 – EERVOLLE VERMELDING PERSWIJN WIJNCONCOURS

Op het hierboven al genoemde Perswijn wijnconcours  –  de beste wijnen van 2021 is deze wijn bekroond met een eervolle vermelding. Nog even een korte uitleg over Ripasso; de druiven voor Amarone worden voor de persing gedroogd, dat kost tijd. Na het persen blijft er een soort zoete pulp over die wordt toegevoegd aan een vat Valpolicella dat intussen al is uitgegist. Hierdoor ontstaat een tweede gisting met als resultaat iets meer alcohol en restsuiker, maar vooral ook meer concentratie. Ripasso wordt soms denigrerend ‘’the poor man’s Amarone’’ genoemd maar dat is niet terecht. Het is een geheel eigen wijn met een eigen dimensie en ‘’de kleine Amarone’’ lijkt ons een veel toepasselijker benamig. Hoe dan ook, Ripasso is ideaal aan tafel of zomaar op een kille zondagmiddag.

Valpolicella Classico Superiore 2018 Ripasso van € 19,90 voor € 16,90 EXTRA SCHERPE AANBIEDING

De grootse Amarone – het grote jaar 2016

2016 was in geheel Italië een groot jaar. Het was de combinatie van zon met voldoende regen en het uitblijven van extreme hitte die uiterst gezonde druiven heeft voortgebracht. De twee typen Amarone die wij nu aanbieden, zijn beide uit 2016.

Na de oogst worden de druiven gedroogd tot februari in het volgende jaar. Na het persen is er slechts 60% van het oorspronkelijke sap over en de kunst is deze most zo ver te laten uitgisten dat er geen plakkend zoet overblijft maar eerder een wijn met veel intensiteit en natuurlijk de karakteristieke geur van gedroogde schillen. Amarone is dè decemberwijn bij uitstek. U kunt kiezen uit de ‘standaard’ en de cru Ravazzol, de topkwaliteit uit de gelijknamige wijngaard.

Amarone della Valpolicella 2016 van € 45,00 voor € 39,50

Amarone della Valpolicella ‘Ravazzol’ 2016 van € 55,00 voor € 49,50

De Amarone uit het zuiden

In Puglia, de hak van de laars, maakt Agricole Vallone sappige, kruidige wijnen zonder het ietwat logge karakter dat zuidelijke wijnen vaak zo saai maakt. U kent wellicht de fruitrijke Primitivo, ooit door Volkskrant Magazine ‘’mooi in balans, stoer en met inhoud’’ genoemd, maar vast nog niet de Appassimento, een wijn uit laat geoogste Negramaro-druiven die licht zijn ingedroogd aan de stokken. Het resultaat is een zachte, compacte wijn met een klein beetje restsuiker en een verleidelijke smaak die doet denken aan gekonfijt fruit en krentjes. Eigenlijk een eenvoudige en betaalbare versie van Amarone en minstens zo goed inzetbaar bij het kerstdiner.

Salento Rosso Appassimento 2018, Agricole Vallone van € 12,75 voor € 11,50        

Dan een unieke wijn, Graticciaia, ooit door Huib de mooiste wijn van Puglia genoemd. De druiven voor deze ‘Amarone uit het zuiden’ zijn afkomstig van zeer oude stokken en worden tenminste vier weken gedroogd op ‘graticci’, droogrekken, alvorens geperst te worden. Na langdurige rijping op barrique en nog een paar jaar op fles wordt de wijn uiteindelijk geleverd. 15 jaar bewaren is geen enkel probleem, misschien kan langer ook best.

Graticciaia 2015, Agricole Vallone van € 45,00 voor € 39,50

Franciacorta – het alternatief voor Champagne

In september heb ik (JK) een stukje geschreven over Franciacorta, het alternatief voor Champagne, te lezen achter de link https://www.brandwijn.nl/franciacorta-het-alternatief-voor-champagne/

Het piepkleine wijngebiedje onder het meer van Iseo brengt de beste mousserende wijnen van Italië voort en de strenge Jancis Robinson geeft de wijnen van Biondelli altijd tenminste 17 punten. Franciacorta is breed vertegenwoordigd in de betere restaurants in Italië en eindelijk, eindelijk beginnen gastronomisch Nederland en u thuis de wijnen te omarmen. Restaurant Mos in Amsterdam (mosamsterdam.nl) heeft een Michelin ster en schenkt Biondelli als huis-aperitief.

Franciacorta Brut Biondelli 15% korting van € 28,90 voor € 24,60

Isole e Olena

Chanti Classico 2019, het jaar om naar uit te zien met hoge verwachtingen, was snel uitverkocht maar een nieuwe voorraad is voorhanden. Daarom hebben we de aanbieding van oktober verlengd.

Chanti Classico 2019 Isole e Olena van € 24,95 voor € 23,50 – vanaf 12 flessen € 21,50 per fles

Vin Santo 2009 is als vanouds bijzonder rijk, zoet en caramellig met gedroogd fruit als abrikoos en vijg.  Klassiek met cantuccini (amandelkoekjes), maar die mag u ook gerust weglaten bij deze ‘Vino da Meditazione’. Een stille, regenachtige zondagmiddag lijkt ons een uiterst geschikt moment om van deze fenomenale wijn te genieten. Maar haast is er niet bij, de Vin Santo kan enkele decennia bewaard worden.

Vin Santo 2009, Isole e Olena van € 42,40 voor € 37,50 (0,375l)

Buon Natale, Buon Anno, en graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met 8 januari 2022

Scroll naar boven