Isole E Olena

Nieuwsbrief januari 2020

ELVIO COGNO

Het domein Cogno groeit, de laatste jaren niet meer in oppervlak maar des te meer in populariteit. Die internationale belangstelling komt onvermijdelijk tot uitdrukking in oplopende prijzen. Met name voor de Barolo Ravera moeten wij zuinige Nederlanders concurreren met kopers die smijten met Britse Ponden en Amerikaanse Dollars. Toch zit Cogno nog lang niet op het punt dat een wanverhouding tussen vraag en aanbod de prijzen opdrijft tot astronomische waarden. Niet alleen in vergelijking met Gaja, maar ook met veel andere gereputeerde domeinen zijn de wijnen hun prijs absoluut waard. Daarbij valt het op dat de top-Barolo’s weliswaar in het luxe segment vallen, maar dat de andere wijnen in feite heel sympathiek geprijsd zijn. Langhe Nebbiolo, Barolo Cascina Nuova, Barbaresco Bordini en Barbera Bricco dei Merli zijn ieder in hun soort voorbeeldig, heerlijke wijnen. Trouwens, een lekkere wijn wordt gelukkig niet minder lekker door het feit dat er nog betere bestaan. Wij denken dat Cogno voor liefhebbers van serieuze Piemontese wijnen een breed scala aan mogelijkheden biedt, eigenlijk voor elk wat wils, en wachten graag uw reacties af.

Proeven:

  • Op vrijdag en zaterdag 24 en 25 januari kunt u Nas-Cetta, Langhe Nebbiolo, en Barolo Cascina Nuova proeven.
  • Op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari Barbera Bricco dei Merli, Barbaresco Bordini en  Barolo Ravera.

OVERIGE AANBIEDINGEN

Pinot Grigio Terre Valse 2018, Cantina Frentanta: de woeste Abruzzen hebben niet echt een hoge reputatie als het gaat om wijn. Ten dele is dat terecht, de streek kent maar enkele schaarse top-domeinen. De meeste wijn komt van coöperaties die op zijn best correcte, netjes geprijsde wijnen maken. En dat is ook precies de kracht van Cantina Frentana… Nu had de Pinot Grigio een visueel probleem: het vaalbruine etiket was niet bevorderlijk voor uw bereidheid een flesje mee te nemen. Dat etiket is nu opgefrist, vrolijk blauw, en de wijn… die was altijd al heerlijk.

De regio ten noorden van de Abruzzen, de Marken, voorziet ons van de wijnen van Tenuta de Angelis, waarvan er twee aanbieden. Pecorino Non Filtrato Quiete 2018 is de overtreffende trap van één van de meest gevraagde wijnen uit ons assortiment, de Pecorino. Deze Quiete is echter niet gefilterd en daardoor enigszins troebel maar met aanzienlijk meer diepgang en smaak. Een prachtige wijn, zowel aan tafel als daarvoor.

Rosso Piceno Superiore ‘Oro’ is de hoogste kwaliteit Rosso Piceno Superiore. Deze blend van Sangiovese en Montepulciano wordt gemaakt van de beste druivenselectie en rijpt op barrique. Echt een verwarmende, heerlijke wijn voor de donkere winterdagen.

Tenslotte, voor de liefhebbers, zijn we toegekomen aan de laatste flessen Chianti Classico en Cepparello 2016 van Isole e Olena, Dit geldt ook voor 2015 Uvaggio en 2014 Lessonavan Proprietà Sperino. Dit voorjaar komen de nieuwe jaargangen, uiteraard zullen we daarover berichten. Maar nu dus de laatste keer dat met name de topjaren 2016 (Toscane) en 2015 (Piemonte) worden aangeboden. Overigens heb ik (JK) tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief Sperino weer eens bezocht en daar prachtige nieuwe inzichten gekregen. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid verslag op www.brandwijn.nlen in de winkel vertel ik er graag over. De wijnen zijn al die aandacht meer dan waard!

Graag tot ziens!

 

Huib Brand                                                                    Joris Kleijs