Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief januari 2023 – het topdomein Elvio Cogno

Elvio Cogno kan zich inmiddels tot de internationaal erkende top rekenen. De beoordelingen van de wijnrecensenten liegen er niet om en de punten die ze aan de wijnen toekennen snakken naar adem op deze hoogte.

Zoals ieder jaar brengen we graag de ‘meer eenvoudige’ wijnen extra onder de aandacht. De top spreekt voor zich maar juist deze wijnen zijn al van ongekend niveau en qua prijs geschikter om wat vaker te schenken. Misschien wel dagelijks of wekelijks… dat is aan ieder voor zich.

Ook extra aandacht dit jaar voor de Barbera. Het jaar 2020 blijkt uitzonderlijk goed te zijn voor deze druif. Barbera is het meest aangeplante blauwe druivenras in Piemonte; de wijn varieert van eenvoudige tot excellente kwaliteit. U begrijpt dat de Barbera van Cogno tot de laatste categorie behoort en eigenlijk niet in de kelder zou mogen ontbreken.

Al lezend in de commentaren van Joris werd ik (HB) steeds nieuwsgieriger hoe de wijnen van de recente jaren zich verhouden tot die van vroeger. Nascetta en Barbera drink ik regelmatig, daar heb ik wel een voorstelling bij. Maar b.v. Ravera, die op Joris overkwam als eleganter dan voorheen? Verderop, waar de Ravera 2018 wordt besproken, heb ik een vergelijking ingelast met een ouder jaar.

Met vriendelijke groet,

Joris Kleijs & Huib Brand

De wijnen van de aanbieding

Langhe Nas-Cëtta del Comune di Novello 2021

Van € 23,50 voor € 21,90

Door Walter Speller (Jancis Robinson) de witte Barolo genoemd. Jarenlang werd vermoed dat Nascetta min of meer identiek was met Vermentino, maar tegenwoordig wordt de druif gezien als een afzonderlijke lokale variëteit. De naam Nascetta is standaard Italiaans, de schrijfwijze Nas- Cëtta is Piemontees. In tegenstelling tot de jaren hiervoor heeft Valter Fissore besloten om 30% te laten vergisten en vervolgens 4 maanden te laten rijpen in vaten van Sloveens eiken van 15 hl. Om de vele geur- en smaakimpressies van de wijn benoemd te zien is het interessant de uitstekende website elviocogno.com te bezoeken. Mijn (HB) ervaring is dat de wijn zowel rank als intens is. Aanvankelijk presenteren de vele geurnuances zich vooral afzonderlijk, een jaar of 3 na de oogst zijn ze versmolten tot een gemeenschappelijke eigen identiteit; daarna kan de wijn nog zeker 4 jaar bewaard worden. Het is al vaker gezegd: zeker nu de prijzen van witte Bourgogne exorbitant stijgen, is Anas-Cëtta qua type en niveau een uitstekende vervanger, of liever gezegd een geduchte concurrent tegen een schappelijke prijs.


Dolcetto d’Alba Mandorlo 2021

Van € 15,90 voor € 13,90

De druif Dolcetto wordt vaak omschreven als basis voor zoetsappige limonadewijn. Deze Dolcetto is zeker niet zoetsappig, hij heeft vooral heel veel fruit, een mand vol; de kleur is van een enorme intensiteit. Een geweldige wijn aan tafel en zeker zo’n 10 jaar te bewaren. Overigens zegt Robert Parker “drinken 2022-2024” dus met 10 jaar ben ik (JK) eigenwijs. Natuurlijk is dat massieve fruit alles overheersend in de eerste jaren, maar daarna is er nog meer te beleven. U zult mij op mijn blauwe ogen moeten geloven.

Robert Parker heeft de wijn 91/100 punten gegeven: ‘’Dolcetto is the perfect grape to pair with your favorite comfort foods, including pizza, chicken curry and everything in between. The Elvio Cogno 2021 Dolcetto d’Alba Mandorlo shows pretty brightness and liveliness with sour cherry on the close. This is one of your best options in terms of ease of drinking, value and just the sheer fun factor’’


Barbera d’Alba Bricco dei Merli 2020

Van € 25,90 voor € 22,90

Zoals hierboven al geschreven is 2020 een uitstekend jaar voor Barbera. Wat meteen opvalt is de prachtige neus van rijp fruit en zeer aangenaam, niet overheersend hout. Een grote wijn! De ontwikkeling van deze wijn is altijd interessant. Mijn (HB) ervaring is dat hij steeds harmonieuzer wordt en dat ik het bij de laatste fles altijd jammer vind er niet meer van te hebben. Dat is meestal een jaar of 6, 7 na de oogst en de wijn is dan in topvorm. Of misschien nog niet eens… Vandaar: drinken 2024-2030

Parker’s Wine Advocate – Monica Larner 91/100 ‘’In a production of 10,000 bottles, the 2020 Barbera d’Alba Bricco dei Merli is broad, rich and generous. There is plenty of meat on these bones, and the wine is capped off by sweet notes of blackcurrant or blackberry confit. You might also recognize some baked cherry that characterizes the vintage. The grape’s acidity is softened in this hot vintage.’’


Barbera d’Alba Pre-Phylloxera 2020

Van € 49,50 voor € 44,50

De kleine wijngaard Berri op 520 meter hoogte nabij La Morra is gespaard gebleven voor de verwoestende druifluis waardoor in de 19e, begin 20e eeuw vrijwel alle wijngaarden in Europa gerooid en herplant moesten worden. De wijn is vele malen compacter dan de ‘’standaard’’ Barbera, veel meer een mond vol met dezelfde complexe neus en al dat fruit in het kwadraat. Zeer geconcentreerd en lang te bewaren. Drinken 2025-2035

Wine Spectator 91/100


Langhe Nebbiolo Montegrilli 2021

Van € 22,60 voor € 19,90

Zelf drink ik (JK) deze wijn regelmatig. De essentie van Nebbiolo; verfijnd, elegant maar toch ook met power. Verre van saai, een wijn waar je geen genoeg van kunt krijgen. 100% Nebbiolo zonder een splinter hout. Vorig jaar had ik groot ingekocht, gedreven door mijn enthousiasme waarin ik vervolgens bijval kreeg van de strenge wijndiva Jancis Robinson. Ook zij bleek onder de indruk van de wijn en kende hem 17,5 punten toe, heel hoog op dit prijsniveau. Of dat ook met dit jaar gaat gebeuren weet ik natuurlijk niet, maar Robert Parker struikelt alvast over zijn loftuitingen en spreekt van ‘’a beautiful wine’’ en “terrific value”. Wellicht is het verstandig de wijn voor de zekerheid alvast in huis te hebben… Drinken vanaf nu tot 2027.

Parker’s Wine Advocate / Monica Larner 92/100 punten: ’This is a beautiful wine that is bright, punchy, tart, lively and fruity all at once. The Elvio Cogno 2021 Langhe Nebbiolo Montegrilli (with 18,000 bottles made) does its best to satisfy your easy-drinking needs. The wine concludes with an elegant dusting of crushed stone. You get terrific value with this vintage of MontegrillI”


Barbaresco Bordini 2019

Van € 39,50 voor € 34,50

Barbaresco wordt vaak afgedaan als een kleine Barolo. Minder power, zeker, wat minder lang houdbaar ook, jawel, maar in elegantie de winnaar van de twee. Deze Cru Bordini is nog altijd stoer genoeg en daarbij heel delicaat. Prachtige neus en een mooie, lange finale.
Drinken 2024-2038

Parker’s Wine Advocate / Monica Larner 93/100 punten: “The Elvio Cogno 2019 Barbaresco Bordini hits all the right chords, striking at elegance, balance and a transparent approach that highlights the character of the vintage and this vineyard in Neive. This is a medium-bodied wine with polished tannins and a delicate flavor profile focused on wild berry, licorice and crushed stone. Some 10,000 bottles were made.
Wine Spectator 93/100
James Suckling 94/100
”Lots of plum, ripe strawberry and crushed nutmeg. Hazelnut too. Full-bodied with firm and velvety tannins and a chewy finish. A wine with energy and structure. Try after 2025


Barolo Cascina Nuova 2018

Van € 46,50 voor € 39,50

Het mooie jaar 2018 toont zich voornamelijk in de vitaliteit en elegantie. Cascina Nuova, zo’n 15 jaar geleden ooit bedacht als ’instapmodel’ van de Barolo’s van Elvio Cogno, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een Barolo van klasse. Zeker, er is altijd baas boven baas, en de hierna volgende Barolo’s overtreffen hem nog, maar als we de Cascina Nuova vergelijken met Barolo’s van andere producenten, zien we een prijswaardige wijn van zeer hoog niveau. De wijn rijpt, net als de Ravera, 24 maanden in grote vaten, meest van 25-30 hl.

Drinken 2025-2035

Parker’s Wine Advocate /Monica Larner 93/100 ‘’The 2018 Barolo Cascina Nuova is fine-tuned with plenty of wild berry, cassis, grilled herb and crushed stone. The aromas are quite classic for Nebbiolo, but what stands out here is the directness and freshness with which they are delivered. The tannins are tucked carefully inside the smooth, silky character of this elegant wine’’
Wine Spectator 92/100

James Suckling 92/100
Jancis Robinson/ Walter Speller 17+

20 Falstaff 94/100
Decanter 92/100


Barolo Ravera 2018

Van € 79,00 voor € 69,00

Toen ik (JK) de wijn voor het eerst proefde in april van dit jaar viel mij direct de elegantie op. Die was me ook al opgevallen in de Cascina Nuova 2018 en werd nu bevestigd en overtroffen; meer van hetzelfde, en al die elementen vormden een prachtige harmonie. Dat de Ravera meer te bieden heeft dan de Cascina Nuova spreekt vanzelf, maar bovendien leek hij mij (JK) harmonieuzer en subtieler dan de Ravera’s van een jaar of 10 geleden. Ik vroeg Valter hiernaar en hij gaf aan de stijl in de laatste jaren inderdaad te hebben bijgestuurd richting nog meer elegantie. Barolo Ravera 2018 is een must-have.

Drinken 2026-2040.

Nog meer elegantie? Dat lijkt mij (HB) spannend, ik heb de ‘18 niet geproefd. Wat ik kan doen, is een fles 2009 uit de kelder halen. Een goed excuus moet je aangrijpen. Ik zag een ontwikkelde kleur met een granaten rand, rook vanaf het eerste moment na opening een krachtige, zoet aandoende geur van bloemen en vruchten en voelde enige stroefheid in de mond. Een uur later was de stroefheid vrijwel verdwenen en de geur intenser, met een veel langere afdronk. Al met al uiterst elegant. De tweede dag bleek de wijn nog in goede conditie, hij hoeft dus nog niet op. Het maakt me alleen nog nieuwsgieriger naar die 2018.

Jancis Robinson/Walter Speller 17.5/20 ‘’Lustrous mid ruby. Great depth with hints of white pepper. Minerally notes and fine notes of oatmeal. Succulent sour cherry with super-fine, long tannins. Long and still youthful.’’

Parker’s Wine Advocate / Monica Larner 94/100

Wine Spectator 94/100
James Suckling 93/100
Falstaff 95/100

Decanter 94/100


Barolo Ravera Bricco Pernice 2017

Van € 99,00 voor € 85,00

Verwijzend naar de warmte van 2017 spreekt Jancis Robinson van ‘’Outstanding for the vintage’’. In tegenstelling tot de vrouwelijke elegantie van Vigna Elena is Bricco Pernice stoer en mannelijk. Slechts 48 flessen beschikbaar.

Parker’s Wine Advocate /Monica Larner 95/100 ‘’This is a medium-bodied Nebbiolo from a hot vintage with a ruby-tinged appearance. The 2017 Barolo Ravera Bricco Pernice shows generous inner fiber and richness with dried cherry, blackberry, plum and dark spice. Fruit for this wine comes from a beautiful amphitheater of vines with the perched town of Novello high up on the skyline. I love the especially smooth and soft quality to what is a powerful and lasting wine.’’

Wine Spectator 95/100
James Suckling 94/100
Jancis Robinson 17.5/20
‘’Lustrous mid ruby with orange tinges. A little rich on the nose but not lacking in precision and showing great depth. Still not completely open. Brooding but with aeration becomes more floral and perfumed. Mouth-filling juicy fruit with polished, fine, almost velvety tannins. Closes up on the finish but showing impeccable balance. Not a wine you would associate with the torrid 2017 year. Outstanding for the vintage’

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met 25 februari
Scroll naar boven