Pasini2

Nieuwsbrief maart 2020

 

PASINI SAN GIOVANNI

Lugana

Het voorjaar in glas en fles, dat is misschien wel de beste omschrijving van de wijnen van Pasini San Giovanni (bij het Gardameer). Een andere veelzeggende benaming is ‘Chablis van Italië’. Loepzuivere, verkwikkende wijnen die echt bij de lente passen. De Lugana is heel anders dan zijn meeste naamgenoten; die zijn vaak wat lobbig door een relatief hooggehalte aan restsuiker en het gebruik van de gangbare Trebbiano- druif. Onze Lugana is gemaakt van Turbania-druiven (de lokale benaming voor Verdicchio) en heeft diepgang, levendigheid, mineraliteit en relatief weinig alcohol.

Rosagreen

Het domein is sinds 2014 volledig biologisch gecertificeerd en de rosé, genaamd Rosagreen, is een ode hieraan. De druiven (100% Gropello) zijn afkomstig van één wijngaard nabij het dorp Soiano del Lago, aan de westkant van het meer. De mineraliteit en frisheid van de Lugana kenmerken ook deze wijn. Licht van kleur, levendig maar toch een prachtige lengte… rosé van topniveau!

 

PICCHIONI – HÈT ANTWOORD OP LAMBRUSCO

De afgelopen jaren is de populariteit van de  wijnen van Andrea Picchioni enorm toegenomen en daar zijn we bijzonder blij mee! Die populariteit is niet te danken aan de herkomstnaam, want wie heeft er ooit gehoord van Oltrepò Pavese? Het gebiedje ligt ingeklemd tussen Ligurië, Emilia Romagna en Piemonte en telt een kleine 10.000 hectare (ter vergelijking: Toscane telt er  zo’n 70.000). De naam betekent ‘aan de andere kant van de Po in de provincie Pavia’. Vanaf het moeras aan de Po wordt het landschap al snel getekend door de uitlopers van de Apennijnen met zeer steile hellingen. Wijnbouw daar is in meerdere opzichten niet makkelijk. Enerzijds door het grillige landschap met zeer bewerkelijke wijngaarden waardoor het gebruik van machines nagenoeg onmogelijk is, anderzijds door de geduchte concurrentie van het nabije Piemonte en Ligurië.  Daarbij staat het gebied niet per-sé bekend om de hoge kwaliteit.

Toch hebben wij de wijnen van Andrea Pcchioni wèl hoog staan. Niet in de laatste plaats vanwege onze sympathie voor de hardwerkende, vriendelijke boer, die geen boodschap heeft aan gladde verkooppraatjes en brochures van nog gladder papier. Het gaat hem om het product en daar gaat dus alle aandacht naar toe. Zozeer zelfs dat hij, zoals vele andere kleine wijnboeren, de benodige papierwinkel om de wijnen biologisch te certificeren liever achterwege laat. Biologisch zijn ze, zo zegt hij, en wij geloven hem. De wijnen van Andrea kunnen kwalitatief  heel goed de concurrentie aan met de rest van Italië en hebben bovendien een heel eigen karakter. Ik (JK) noem ze graag ‘het antwoord op Lambrusco’ (en ik bedoel daarmee de echte!) vanwege het fruitrijke, sappige karakter van alle wijnen en de lichte tinteling in de Bonarda. De Italianen weten en begrijpen heel goed dat zelfs het vetste stuk buikspek genadeloos getemd wordt door een heerlijk sprankelend glas van deze wijn.

Bonarda is gemaakt van 100% lokale Croatina-druiven. Fruit, fruit en nog eens fruit. Bovendien heeft de wijn een hele lichte mousse. Ideaal aan tafel met net wat meer bite dan een simpel glas wit of rosé. Het verdient aanbeveling de wijn licht gekoeld te drinken.

Buttafuocois gemaakt van Croatina, Barbera en Ughetta en heeft wat meer diepgang; donker rood fruit en een beetje kruiderij. Kan op zowel op kamertemperatuur  als licht gekoeld gedronken worden. De Gambero Rossogids Benebere heeft de wijn onderscheiden met een Value for Money award.

Buttafuoco ‘Riva Bianca’is de topwijn van Picchioni met diepe smaakimpressies van pruimen, chocolade, leer en tabak. Die komen van geselecteerde Croatina- en Ughetta-druiven van de beste, steilste percelen op het zuidwesten. Een jaar houtrijping maakt de wijn compleet. Of het handig is om een dieprode wijn Riva Bianca te noemen zou een PR-adviseur kunnen betwisten, maar de wijn is prachtig en heeft een bewaarpotentieel van 10-20 jaar.

 PRIMITIVO – AGRICOLE VALLONE

Agricole Vallone, onze leverancier uit Puglia, het diepe zuiden van Italië, voorziet ons al decennia van heerlijke, karaktervolle wijnen, waarvan er één de laatste tijd enorm aan populariteit gewonnen heeft. Dat komt o.a. doordat de wijnschrijver Onno Kleyndeze Primitivo zo lovend heeft beschreven in de Volkskrant . Hij noemde hem mooi in balans, stoer en met inhoud. Vooral die balans is opvallend tussen zijn vele naamgenoten; Primitivo dankt zijn populariteit  waarschijnlijk vooral aan zijn zachte, droppige karakter maar juist deze onderscheidt zich vooral door het tegenwicht van opwekkende frisheid waardoor u er niet gauw genoeg van zult krijgen.

CAPEZZANA

Tenlotte is er nog wat over van de wijnen van het Toscaanse Capezzana uit het mooie jaar 2016.

Barco Reale, het instapmodel, is al in alle opzichten een wijn van kaliber: Sangiovese aangevuld met Cabernet en een klein deel Canaiolo, rijping op grote vaten en een luxueuze geur van kruiden, rood fruit met een hint van leer. In de mond rijpe, rulle tannines en een mooie lange finale… Robert Parker heeft de wijn 88+ punten gegeven, een hele score voor een wijn in deze prijsklasse!

Carmignano Villa di Capezzana, de DOCG uit Sangiovese en Cabernet, is de hoofdwijn van het domein. 2016 is krachtig en elegant tegelijk en bij uitstek geschikt om te bewaren tot omstreeks 2030.

Tenslotte kunt u profiteren van een extra scherpe aanbieding van onze meest populaire wijn, Rosso Piceno Superiore.

Graag tot ziens!

 

Huib Brand                                                                    Joris Kleijs

 

BEKIJK HIER ALLE AANBIEDINGEN