Agricole Vallone Versante Negroamaro

Nieuwsbrief oktober 2017 – Huiswijnen – 90-95 punten voor Chianti, Brunello en Rosso di Montalcino

Geachte lezers en lezeressen,

De traditionele najaarsproeverij zal dit jaar plaatsvinden op zondag 22 oktober.

Ook dit jaar zullen we als vanouds uitpakken, met de nadruk op Toscane: Agostina Pieri, Collemattoni (Montalcino), La Casella (Montepulciano), Isole e Olena (Chianti), Capezzana (Carmignano) en vele andere domeinen (ook buiten Toscane) zullen op de proeftafels verschijnen.

De proeverij vindt plaats in het historische Scheltema Complex, Marktsteeg 1, 2312 CS te Leiden. Uitstekend bereikbaar te voet, per fiets of per trein. Automobilisten kunnen gebruik maken van de hagelnieuwe parkeergarage nabij Molen de Valk. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de flessen geopend en u ontvangt een korting van 10% op uw aankopen. De toegangsprijs bedraagt € 10,00.

 Vrijdag 17 november proeverij Amarone

Amarone, de illustere krachtpatser uit de buurt van het Gardameer die ieder wildgerecht de baas kan. Of ligt dat toch iets genuanceerder? Om dit te ontdekken bieden wij voor liefhebbers de unieke kans om maar liefst 6 jaargangen Amarone Ravazzol van Ca’ La Bionda te proeven. Amarone Ravazzol, genoemd naar de gelijknamige wijngaard en uitsluitend in de beste jaren gemaakt, wordt hoog geroemd door bekende wijn- recensenten als Jancis Robinson en Robert Parker. De kosten voor deze proeverij bedragen € 35,00 per persoon. Er kunnen maximaal 14 deelnemers meedoen, dus reageert u snel. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@brand-wijn.com.

  • Vrijdag 17 november verticale proeverij Amarone Ravazzol.
  • Haagweg 77, Leiden van 20.00 tot 22.00 uur 

 

 Huiswijnen

Wat is een huiswijn? Naast grote, vaak lang houdbare wijnen zijn er ook wijnen met een opvallend goede prijs-kwaliteitverhouding. Wijnen die drinkplezier geven en ook nog spannend zijn. Het leuke is dat deze wijnen veelal door u zelf worden geselecteerd, hun succes blijkt uit onze verkoopcijfers. Het enige wat wij kunnen doen is sturen op kwaliteit en aanbieden. Daarna geeft u met uw aankopen aan welke wijnen we vaker uit Italië moeten halen. Een selectie

Nebbiolo d’Alba, Giacosa Fratelli: dit betrouwbare huis voorziet ons al tientallen jaren van verschillende typen Barbera, Barbaresco en Barolo. Met name de Nebbiolo d’Alba is echter steeds populairder geworden. Nadat de wijn in 2013 is overladen met roem in het Financieele Dagblad is alles in een stroomversnelling geraakt. De jaargang 2015 is exceptioneel, inclusief de klassieke geurnuances van leer en viooltjes: het betaalbare alternatief voor Barolo. Overigens maken de gebroeders tevens een verkwikkende witte Roero Arneis. Gastronomisch uitmuntend, mede dankzij de hint van anijs.

Primitivo del Salento, Agricole Vallone: Primitivo (de stamvader van de Californische Zinfandel) is in Apulië prominent aanwezig. Tot enige decennia geleden was de wijn inderdaad nogal primitief; het merendeel werd wegens de vele kleur en alcohol gebruikt voor versnijding en de weinige wijnen die onder eigen vlag voeren waren nogal grof en ruw. U begrijpt, deze is gemaakt zonder de fouten van vroeger, maar wel met voldoende power en persoonlijkheid om goed herkenbaar te zijn. Een flinke slok betekent een mond vol wijn, zwart-rood van kleur, met een peperige geur en zwoele tannines.

Costello, Agostina Pieri (terug van weggeweest): met zijn opvallende oranje etiket was dit voor velen een icoon van (h)erkenning…. totdat eigenaar Francesco Monaci besloot de wijn niet meer te maken. Maar buiten het Montalcino-gebied heeft Francesco intussen twee hectare wijngaard verworven voor het maken van de nieuwe Costello. Gemaakt van 90% Sangiovese en 10% ‘andere druiven’ Oude tijden herleven met deze vrolijke wijn.

 

Puntentellers opgelet………

 

Er zijn nogal wat wijnen die wij aanbieden in de prijzen gevallen de afgelopen tijd, dus puntentellers opgelet……

Allereerst Rosso di Montalcino 2015 van Collemattoni; het Britse Decanter kopte ‘2015 is possibly the best Rosso di Montalcino vintage of the last 10 years’. In het Vintage Report Montalcino is de Collemattoni bekroond met 94 punten. De verwachtingen van 2015 waren al hoog en we hebben besloten deze wijn groot in te kopen!

Robert Parker’s Wine Advocate geeft maart liefst 95 punten aan Brunello di Montalcino 2012 van Agostina Pieri. Tijd voor een aanbieding dus. U kunt dan tevens van de gelegenheid gebruik maken wat Rosso di Montalcino 2015 in huis te halen. Chianti Classico 2014 van Isole e Olena sluit de reeks van eervolle vermeldingen met 94 punten in Decanter en 90 punten van Robert Parker.
Komt, proeft en laat u overtuigen! Met vriendelijke groet,

 

Joris Kleijs & Huib Brand

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *