Najaars

Nieuwsbrief oktober 2018

Zondag 28 oktober grote najaarsproeverij

Herfstwijnen voor bij de stamppot

Lagrein – spanning uit südtirol

 

Leiden, oktober 2018

Geachte lezers en lezeressen,

De traditionele najaarsproeverij zal dit jaar plaatsvinden op zondag 28 oktober. Samen met Noordman Wijnen en La Bordelaise zullen we u weer een groot aantal zorgvuldig geselecteerde wijnen presenteren. De plaats van handeling is ditmaal het historische Scheltema Complex, Marktsteeg 1, 2312 CS te Leiden. Uitstekend bereikbaar te voet, per fiets of per trein. Automobilisten kunnen gebruik maken van de parkeergarage bij molen De Valk. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de flessen geopend; u ontvangt een korting van 10% op uw aankopen. De toegangsprijs bedraagt € 10,00.

Lagrein – de spannende wijn uit südtirol

Uit het berggebied Südtirol (Alto Adige, Dolomieten) kennen wij vooral de loepzuivere, verfrissende, voornamelijk witte wijnen. Toch zijn er ook verschillende rode varianten. O.a. Vernatsch (meestal eenvoudige wijnen), Pinot Nero (Blauburgunder) en Lagrein. Dat laatste ras staat vooral bekend om het intense sap, de spanning en het fruit. In Südtirol worden de wijnen veelal door coöperaties gemaakt, waarbij de leden per kilo druiven worden betaald. Cantina Tramin beseft echter dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit; daarom krijgen de leden hun vergoeding naar de ligging van de wijngaard en de kwaliteit van de druiven. Een stimulans om kwaliteit na te streven dus. De genoemde coöperatie heeft zo’n 250 hectare tot haar beschikking, beplant met verschillende ‘cool climate’ druivenrassen. De wijnen zijn van hoog niveau, de toppers worden regelmatig bekroond met 3 glaasjes en krijgen hoge punten van bekende wijnrecensenten. Trouwens, de wijnmaker van Cantina Tramin, Willi Stürz, is in 2004 door de gezaghebbende glaasjesgids (Gambero Rosso) uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar. 3 glaasjes krijgt deze Lagrein niet maar het is wel een wijn met diep donker fruit, kracht en daarbij een spannende frisheid. Puur fruit, geen splinter hout. Echt zo’n wijn die je vastgrijpt en niet meer loslaat…

Herfstwijnen voor bij de stamppot

 De woeste Abruzzen, aan de spreekwoordelijke kuit van de laars, staan bekend om de relatief eenvoudige wijnen, vooral gemaakt door coöperaties. Ieder jaar proef ik (JK) enkele wijnen uit deze streek om te vergelijken met die van onze huis-leverancier Cantina Frentana. En iedere keer ben ik zeer tevreden over het niveau van dit bedrijf; echter, de wijnen hebben een probleem… ze zijn niet sexy en niet te vinden in fancy nachtclubs en kosmopolitische eetgelegenheden. Nu ben ik persoonlijk (meestal) niet zo gevoelig voor uiterlijk vertoon en een gladde uitstraling; het gaat om de wijn, de fles verdwijnt in de glasbak.

Met het onafwendbaar naderende herfstweer in gedachten kan ik niet anders concluderen dan dat Cantina Frentana keurige, lekkere, sappige wijnen maakt voor bij de stamppot. Montepulciano d’Abruzzo is kruidig, sappig en compact. Montepulciano d’Abruzzo Rubesto is een strenge selectie uit de Montepulciano-druiven en rijpt op grote vaten; krachtiger en geconcentreerder. Voor de witliefhebber maakt Frentana een frisse, levendige Pinot Grigio. Probeer eens een doosje, drinkplezier gegarandeerd.

Het serieuzere werk… Piemonte

 Van het bescheiden, armoedige Abruzzo naar het welvarende Piemonte met zijn oude traditie van grote wijnen. De deftige Nebbiolo-druif wordt vaak geassocieerd met prachtige, maar niet de meest makkelijke wijnen. Zuren en tannines kunnen inderdaad nogal prominent aanwezig zijn. Toch is één van onze meest verkochte wijnen uit Piemonte Nebbiolo d’Alba van Giacosa Fratelli. Terecht of niet terecht, ik noem de wijn vaak een kleine Barolo; alle kenmerken van de druif en de wijn zijn aanwezig (leer en viooltjes), zij het in iets lichtere vorm dan bij de grote broer, Barolo Bussia. Van het arsenaal aan wijnen dat de heren Giacosa maken, kiezen we eigenlijk altijd deze Barolo, de wijngaardselectie, die vrijwel direct drinkplezier levert tegen een voor Barolo zeer schappelijke prijs. De wijn krijgt 2 glaasjes van de Gambero Rosso en Jancis Robinson geeft hem een zeer complimenteuze 16 punten. Nu te drinken tot omstreeks 2022. Barbera Maria Gioana uit het uitstekende jaar 2015 brengt de perfecte harmonie tussen compact fruit en de finesse van Barbera. Gerijpt op barrique en daardoor nèt iets zachter, meer afgerond dan veel soortgenoten. De liefhebbers van witte wijn kunnen volop genieten van de aromatische Arneis.

Tenslotte hebben we wegens het prachtige jaar de aanbieding Chianti Classico 2015 deze maand verlengd en kunt u de wijnen van Cantina Frentana ook als proefdoosje proberen… graag tot ziens.

Met vriendelijke groet,

 

Joris Kleijs & Huib Brand