Capezzana

Nieuwsbrief september 2019

Villa di Capezzana & Oltrepò Pavese, terug van weggeweest

 

Geachte lezeressen en lezers,

Het nieuwe wijnseizoen gaat beginnen! We zijn er vroeg bij, maar noteert u alvast de grote najaarsproeverij op zondag 27 oktober  in uw agenda! Na de vele positieve reacties op de locatie van vorig jaar ook nu weer in het centraal gelegen Scheltema ComplexNadere details kunt u lezen in de volgende nieuwsbrief.

Themaproeverijen aan de Haagweg

Ook dit jaar organiseren we weer een aantal themaproeverijen aan de Haagweg: laagdrempelig en  leerzaam, flessen open vanaf 11.00 uur.

  • Zaterdag 7 september: Villa di Capezzana
  • Zaterdag 14 september: Nebbiolo versus Pinot Noir (in samenwerking met Noordman Wijnen)
  • Zaterdag 21 september: Elvio Cogno

Villa di Capezzana

Hoe kunnen we een nieuw wijnseizoen beter inluiden dan met een nieuwe selectie van de gerespecteerde Toscaanse Tenuta di Capezzana. In mei vorig jaar werden wij daar weer vorstelijk ontvangen door Serena Contini Bonacossi, kleindochter van de in 2012 overleden graaf Ugo Contini Bonacossi. Een bezoek aan het domein is een haast surrealistische ervaring. Bij de voortreffelijke Toscaanse lunch word je deelgenoot aan een soort hofprotocol, de bediende draagt witte handschoenen, maar de voorkomende leden van de familie zorgen voor een totaal ongedwongen sfeer. Dat is pas ‘sprezzatura’, quasi-nonchalance.

Capezzana is één van de oudste wijngoederen van Toscane. Blijkens opgravingen werd er al omstreeks 1000 voor Christus door de Etrusken wijnbouw  bedreven. Het oudste officiële document met de naam van het wijngoed dateert uit 804, 1200 jaar geleden. Het klimaat is er iets koeler dan bijvoorbeeld in Chianti Classico en zeker Montalcino; uitstekend voor Sangiovese maar ook zeer geschikt voor ‘koelere’ druivenrassen als Cabernet Sauvignon. In de DOCG Carmignano en de tweede rode wijn, Barco Reale, is een percentage Cabernet verplicht. In april hebben we de nieuwe oogsten van Capezzana uitgebreid geproefd. Onze selectie:

Barco Reale 2016: deze DOC is in 1994 in het leven geroepen naast de (hogere) DOCG Carmignano. Door de jaren heen is de kwaliteit significant gegroeid tot die van een serieuze Toscaan met een geheel eigen identiteit. Sangiovese met Cabernet en een klein deel Canaiolo. Normaal gesproken onthoud ik (JK) mij van al te uitbundige vinologische beschrijvingen, maar deze wijn ontlokt me toch een meer uitgebreide woordkeuze: rijping op grote vaten; geur luxueus; het hout ingetogen maar aanwezig; kruiden, rijp rood fruit en een voorzichtige hint van leer. De smaak: sap, sap en nog eens sap met heerlijke rijpe, rulle tannines in de finale… die overigens de nodige lengte toont. Te bewaren tot omstreeks 2023

 Carmignano Villa di Capezzana 2016 is de hoofdwijn van het domein; na 3000 jaar onafgebroken wijnbouw heeft graaf Ugo in de jaren 1970 een ingrijpende verandering doorgevoerd. Evenals Antinori vond hij Cabernet Sauvignon bij uitstek geschikt om de Sangiovese meer structuur te geven. Toen Carmignano de status van DOC kreeg, wist hij de toevoeging van deze soort als verplichting te laten opnemen  in de regels. Cabernet niet alleen toegestaan, maar verplicht!  Bij de promotie naar DOCG in 1991 werd 10 tot 20% Cabernet voorgeschreven, een eis die Carmignano werkelijk onderscheidend maakt. Carmignano is bij uitstek geschikt om te bewaren; regelmatig krijgen we 30-40 jaar oude exemplaren te proeven. 2016 is elegant en krachtig tegelijk en dat is precies wat Conte Ugo wilde bereiken… elegantie (Sangiovese) met kracht (Cabernet). 10-15 jaar bewaren, tot omstreeks 2030, zal geen enkel probleem zijn. James Suckling geeft  93/100 punten.                                                                                    Carmignano

Villa di Trefiano 2015 Afkomstig van de percelen van Ugo’s zoon Vittorio, en genoemd naar het jachtslot Trefiano, dat deel uitmaakt van het 700 ha grote landgoed. De bio-dynamische Trefiano is opulenter, guller en tevens mineraliger dan de Villa di Capezzana. 70% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Canaiolo en 5% Cabernet Franc, 16 maanden gerijpt in tonneaux. Tenminste houdbaar tot 2035.Robert Parker 93/100.           Ghiaie della Furba 2015,  in het Nederlands ‘kiezels van de Furba’ (een riviertje), is een van de oudste ‘Super Tuscans’. Gemaakt van 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 10% Syrah en 16 maanden gerijpt op barriques (225l),  geconcentreerd en krachtig maar ook boterzacht en zeer geraffineerd. Een wijn in internationale stijl dus. Tenminste houdbaar tot 2035. Robert Parker  92/100

Picchioni

Enige jaren geleden hebben we een proefballonnetje opgelaten door wijnen aan te bieden uit Oltrepò Pavese, een gebied in het Noordwesten van Italië, ingeklemd tussen Ligurië, Emilia Romagna en Piemonte. Gelegen tussen bekendere wijngebieden heeft Oltrepò niet de roem verworven die het misschien verdient.  Druiven als Barbera en Pinot Nero gedijen er goed, maar daarnaast prikkelden namen als Croatina (dezelfde van de welbekende Uvaggio), Uva Rara en Ughetta onze nieuwsgierigheid. Nadat we de wijnen in april geproefd hebben, is ons enthousiasme zodanig gestimuleerd dat we de wijnen weer naar Nederland hebben gehaald.

De meest spannende (vind ik zelf , JK) is de Bonarda,hét antwoord op Lambrusco, (de échte dan en niet de twee-literflessen op kniehoogte in de supermarkt) maar droog en licht mousserend. Gekoeld te drinken, verfrissend, fruitrijk en ongelooflijk spannend.

Ook fruitrijk en spannend maar zonder mousse is de Buttafuoco dell’ Oltrepò Pavese,  gemaakt van Barbera met Croatina en Ughetta, lokaler konden we niet vinden. Tevens koel te drinken.

Buttafuoco Riva Bianca is het serieuze werk: rijp fruit, pruimen, tabak, leer en heerlijk rulle tannines; anders, maar niet minder dan Villa di Capezzana.

Tenslotte nog enkele bekenden: na het daverende succes in juli hebben we extra Uvaggio 2015naar Nederland gehaald; verder leek ons Vernaccia di San Gimignano van Panizzide ideale witte wijn voor de nazomer en kunt u genieten van nieuwe jaren Sant’ Antimo en Rosso di Montalcino van Agostina Pieri.

Met vriendelijke groet,

 

Joris Kleijs                                                                    Huib Brand