Logo Nuovo 80

Nieuwsbrief maart: de ongeëvenaarde kwaliteit van de Angelis & nieuwe jaargangen Cogno en Collemattoni

logo-nuovo-80

Geachte lezers en lezeressen,

Terwijl wij deze brief schrijven, rond 1 maart, is het historisch koud, maar niet lang meer, de lente komt er aan! Net als u zien we uit naar de zachte voorjaarslucht en de dagelijks langer schijnende zon. Maar wat voor ons het begin van de lente vooral markeert, is de jaarlijkse wijnbeurs in Verona, de Vinitaly. In april gaan we daar weer op zoek naar nieuwe toppers en proeven we bij oude bekenden de nieuwe jaren. Een van de spannende dingen aan wijn is het verschil tussen al die grillige oogstjaren. Wijn is mede daardoor aanzienlijk leukere handelswaar dan autobanden of keukendoekjes…De omstandigheden van een oogstjaar kunnen we niet beïnvloeden maar het is wel interessant te zien hoe de verschillende producenten ermee omgaan. De één respecteert de omstandigheden, terwijl de ander ieder jaar via allerlei kunstgrepen min of meer dezelfde wijn probeert te maken. U begrijpt, wij zijn helemaal op de hand van de wijnboeren uit de eerste categorie. Vanaf mei gaan we u aanbieden wat eruit sprong op die beurs. Alvast een voorproefje: de Morellino di Scansano van Erik Banti komt terug. Zoals bij steeds meer producenten zijn ook de wijnen van dit domein biologisch gecertificeerd.

In deze brief dus geen revolutionaire nieuwtjes, maar welbekende, vertrouwde wijnen. De Angelis, Collemattoni, Elvio Cogno, genoeg te kiezen dus.

 

DE ANGELIS

Geen wijnhuis voorziet ons al zo lang van zoveel vriendelijk geprijsde wijnen als De Angelis. De Marken (Le Marche, van Urbino tot voorbij Ascoli Piceno), zijn als wijnregio voordeliger dan Toscane en geciviliseerder dan Abruzzo. Bij De Angelis bestaan geen miskopen. Denk aan de overbekende Rosso Piceno Superiore, regelmatig in de prijzen gevallen en met recht de meest verkochte rode wijn uit ons assortiment. Een mond vol wijn, onmiskenbaar Italiaans en met een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding. Pecorino van De Angelis is overigens onze meest verkochte witte wijn. DOCG-klasse, frisse zuren en veel lengte. De andere witte, Passerina, is wat ingetogener, minder uitbundig maar zeker zo verfijnd. Voor elk wat wils!

COLLEMATTONI

Brunello di Montalcino mag pas 5 jaar na de oogst geleverd worden; dat is een van de eisen waaraan deze beroemde wijn moet voldoen. Iedere DOC of DOCG heeft zijn eigen ‘disciplinare’ met de specifieke regels voor die herkomstbenaming. Uiteraard moeten de druiven verbouwd zijn in de aangewezen gebieden maar ook aan zaken als alcohol, opbrengt per hectare en opvoeding van de wijn worden strenge eisen gesteld. Voor Brunello dus onder andere de unieke eis van vijf jaar opslag in de kelder. Pas 5 jaar na de oogst leveren betekent natuurlijk dat de wijn sterk genoeg moet zijn om tenminste 5 jaar te bewaren, maar ook dat hij al 5 jaar aan het rijpen is en daarmee meestal aardig op dronk.We zijn nu toe aan Brunello 2013. Het consortium van Montalcino beoordeelt het jaar als excellent, ****. Het weer was koeler dan in 2012, dus meer frisheid en minder alcohol, wat in onze tijd van klimaatopwarming alleen maar gunstig is. Toch hebben we hier nog steeds te maken met de karaktervolle, vlezige stijl van Collemattoni; tenminste houdbaar tot 2030.

 

Rosso di Montalcino 2016 is uitstekend te noemen. De zomer was warm maar het was vooral de prachtige nazomer in september die gezorgd heeft voor rijp fruit en boterzachte tannines. Ook in de Rosso komt de vlezige, sappige stijl van het huis overtuigend tot uitdrukking. Anders dan op veel andere domeinen in Montalcino is dit met recht een poor man’s Brunello. De gunstige omstandigheden van 2016 hebben ook de Rosso Toscano Adone goed gedaan. Sangiovese met een klein deel Merlot uit Montecucco, ten westen van Montalcino. Dit instapmodel van Collemattoni is een rijke, krachtige, onmiskenbaar Toscaanse wijn met een zweempje internationale allure.

 

ELVIO COGNO

Hoe zat het ook weer met de jaren in Piemonte? Na 2015, een jaar dat op één lijn wordt gesteld met 1990 en 1989 (ook daar Twin Peaks), is 2016 vanzelfsprekend anders, maar opnieuw een uitstekend jaar. Het heeft niet de overweldigende rijkdom van 2015; wèl, om de strenge wijnmeesteres Jancis Robinson te citeren ‘ripeneness to match the very good 2015 but firmer tannin and higher acidity’. Met andere woorden: een klassiek bewaarjaar. De wijnen van 2014 zijn lichter en zullen niet die lange levensduur hebben. Over 2013 hebben wij aanvankelijk, denkend aan de vele regen, enige reserves in acht genomen. Nu echter zijn de publicisten juichend, unaniem in de meest lovende commentaren, ook wat betreft houdbaarheid en inclusief Jancis Robinson. Het voorjaar en het begin van de zomer waren inderdaad erg nat, maar vanaf juli waren de omstandigheden ideaal. Hoe dan ook, letterlijk alle wijnjournalisten die wij hebben kunnen raadplegen, beoordelen het jaar als ‘outstanding’ of een vergelijkbare term. Van Elvio Cogno zijn de volgende wijnen nu in de aanbieding.

 

Dolcetto d’Alba Mandorlo 2016: een diepgekleurde fruitbom zonder houtrijping, sappig met genoeg stevigheid. Drinken tot 2026.

Barbaresco Bordini 2014: verfijnd, elegant; Parker geeft 93 punten. Drinken van 2018 of 2019 tot rond 2025.

Barolo Ravera 2013: verpakt in kisten van 6; 95 punten van Parker, 17,5 van Jancis R. Expressieve wijn met relatief soepele tannine; geproefd in april 2017, toen al aangenaam, maar natuurlijk niet op zijn top. Beter vanaf 2020, tot 2030 (+).

Tenlotte nog een drietal wijnen om de doos te vullen. Cortese Piemonte 2016, vernoemd naar de gelijknamige witte druif, lichtvoetig, weinig alcohol maar volledig in balans. Negramaro Versante 2015, uit Apulië, sappig, droppig maar toch fris en Rive, Barbera d’Asti 2016, stevige Barbera gerijpt op Barrique.

 

Graag tot ziens aan de Haagweg!

 

Joris Kleijs                                                               Huib Brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *