Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Bonarda dell’Oltrepo’ Pavese 2021 Luogo dei Ronchi – Andrea Picchioni

12.90

  • Vanaf 12 flessen € 11.83 per fles

 

Gratis verzending vanaf € 50,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop

Beschrijving

Andrea Picchioni

Hoewel Oltrepè Pavese (wat letterlijk ‘aan de andere kant van de Po in de regio Pavia’ betekent), de grootste wijnproducerende regio van Lombardije is, is het ook de minst bekende. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het merendeel van de wijnen die hier geproduceerd worden, in tegenstelling tot wijnen uit de fameuzere Lombardijse regio’s Valtellina en Franciacorta, niet per se van noemenswaardige kwaliteit is. Het staat echter als een paal boven water dat er hier goede, en zelfs hele goede wijnen gemaakt kunnen worden.

Het springlevende bewijs daarvan is Andrea Picchioni. Deze kleine, artisanale producent (zijn domein telt slechts 10 hectare wijngaarden) heeft in 1988 zijn carrière als sommelier ingewisseld voor die van wijnboer en is zich, anders dan de meeste coöperaties in de regio, rigoureus op kwaliteit en authenticiteit gaan richten. Andrea is een non-interventionist pur sang. In zijn extreem steile wijngaarden wordt bijna uitsluitend met de hand gewerkt (het gebruik van machines is er zo goed als onmogelijk) en afgezien van wat Bordeauxse pap is het gebruik van chemicaliën nul. Ook in de kelder werkt Andrea minimalistisch, omdat hij vindt dat goede wijn in de wijngaard gemaakt wordt. Dus uitsluitend natuurlijke gisten, en zo min mogelijk sulfiet. Tekenend is dat Picchioni officieel biologisch gecertificeerd is, maar dat Andrea dat liever niet op de fles vermeldt: men zou zomaar kunnen denken dat hij dat uit marketing-technische overwegingen doet, terwijl hij juist gedreven wordt door pure passie en overtuiging. Niet voor niets krijgt hij jaarlijks een eervolle vermelding in SlowWine.

Picchioni’s wijnen zijn gemaakt van inheemse Pavese-druivenrassen (Barbera, Croatina oftewel Bonarda, Vespolina, Ughetta di Solinga en Uva Rara) en sluiten nauw aan bij de traditionele Lombardijse keuken, waarin varkensvlees en dierlijk vet een belangrijke rol spelen (van oudsher was er nauwelijks olijfolie voorhanden). Met name de vini giovani (jonge wijnen) doen het met hun schonende zuren, tikje tannine en bakken vers fruit ontzettend goed bij het vet van bijvoorbeeld lardo, pancetta of prosciutto. Wijn om iedere dag vrolijk van te worden, licht gekoeld in de zomer. De riserve-wijnen zijn door hun langere rijping serieuzer en complexer: hier komen pruimen, chocolade, balsamico, leer en tabak om de hoek kijken. Hoewel reeds in de jeugd indrukwekkend, blijkt de volle potentie van deze terroir-typische riserve pas na enkele jaren.

Bonarda  is gemaakt van 100% lokale Croatina-druiven. Lichte moesse en het kleine, plagerige zoetje. Ideaal aan tafel met net wat meer bite dan een simpel glas wit of rosé. Het verdient aanbeveling de wijn licht gekoeld te drinken.

 

 

Extra informatie

Drinkadvies

1 tot 3 jaar na de oogst

Druiven

100 % Croatina

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2021

Kleur

Rood

Regio

Lombardia

Scroll naar boven