Content voor Ingelogde Gebruikers
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Etna Rosso Piano dei Daini 2017 Tenute Bosco

21.90

  • Robert Parker 92/100
  • James Suckling 93/100
  • Vanaf 12 flessen € 20,08 per fles
Gratis verzending vanaf € 50,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop

Beschrijving

TENUTE BOSCO: DE BAROLO VAN HET ZUIDEN

Sicilië heeft, ondanks de zuidelijke ligging, unieke eigenschappen voor de wijnbouw. Natuurlijk, het driehoekige eiland kent een warm klimaat maar de nabijheid van de zee zorgt altijd voor een verkoelende bries. Er is echter nog iets: de machtige, actieve, 3329 hoge vulkaan Etna zorgt voor hoger gelegen wijngaarden (frisheid) en een vulkanische bodem, wat in hoge mate bijdraagt aan het bijzondere terroir. Deze bodem zien we ook bij wijnen van hoog niveau uit bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, het Italiaanse Soave en Lessona, net als bij de Etna. De nog altijd actieve vulkaan zorgt ervoor dat de bodem continu in beweging is en dat mineralen van diep onder de grond in de wijngaarden terecht komen. Het klimaat, de bodem en de druivenrassen die we vrijwel uitsluitend daar tegenkomen, geven Etna- wijnen een geheel eigen identiteit, heel verschillend ook van de dikkere wijnen van de rest van het eiland. De blauwe variant Nerello Mascalese wordt het meest gebruikt voor de rode wijnen. Frisse, minerale en spannende wijnen met een lang bewaarpotentieel, vergelijkbaar met Nebbiolo.

Na een overzichtsproeverij hebben we ervoor gekozen om Tenute Bosco aan het assortiment toe te voegen. Het domein is gelegen in de gemeente Castiglione di Sicilia aan de noordkant van de Etna, het beste gebied voor de wijnbouw. Voldoende regen, de beschermende werking van de twee nabijgelegen bergen Nebrodi en Peloterani en een bodem bestaand uit minerale zandgrond zorgen voor een perfecte waterhuishouding.

Eigenaren Sofia Bosco en haar man Concetto kiezen voor biologische druiventeelt, grijpen zo min mogelijk in en laten de natuur haar gang gaan, iets wat heel goed past binnen de moderne wijnbouw en waarvoor de omstandigheden daar perfect zijn. Zon, regen en wind werken samen voor gezonde planten en een optimaal resultaat. Het domein heeft twee wijngaarden, Contrada Piano dei Daini met voornamelijk Nerello Macalese, en Contrada Santo Spirtito een zeer oude, bijzondere, deels nog pre-phylloxera wijngaard met aanplant van Nerello Mascalese en Carricante, een witte variant.

Etna Rosso Piano dei Daini 2017 is gemaakt van 90% Nerello Mascalese en 10% Nerello Cappuccio. De wijn blinkt uit in elegantie; de wijngaard Piano dei Daini wordt al vermeld in 1669 en ligt op niet minder dan 600 meter boven zeeniveau. Voldoende koelte dus, ondanks de zuidelijke ligging. Qua niveau kan de wijn gemakkelijk concurreren met Barolo en Bourgogne van hoog niveau. Een transparante wijn met veel rood fruit, rijpe tannines en een subtiel pepertje. 10 jaar bewaren lijkt ons geen enkel probleem.

Extra informatie

Drinkadvies

3 tot 15 jaar na de oogst

Druiven

Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese

Formaat

0,75 l

Herkomst

Italië

Jaargang

2017

Kleur

Rood

Regio

Sicilië

Scroll naar boven