Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Etna Rosso Vico Prephylloxera 2015 Tenute Bosco

57.30

 

  • 3 glaasjes Gambero Rosso
  • Robert Parker 92/100: ‘This wine is making steady improvements each year I taste it. The 2015 Etna Rosso Prephylloxera Vico shows enormous potential, especially because fruit comes from one of the most impressive collections of ancient vines found anywhere on Etna. The Vigna Vico, with pre-phylloxera, head-pruned vines (propped up with volcanic boulders), is one of Italy’s Jurassic vineyards. Many of the vines are 140 years old. You taste the old-vine fruit contraction here in the wine’s elegant flavor profile. Only 4,000 bottles were made.”
  • James Suckling 92/100
  • Vanaf 12 flessen € 52,53 per fles

17 op voorraad

Gratis verzending vanaf € 50,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop
Categorieën: ,

Beschrijving

TENUTE BOSCO: DE BAROLO VAN HET ZUIDEN

Sicilië heeft, ondanks de zuidelijke ligging, unieke eigenschappen voor de wijnbouw. Natuurlijk, het driehoekige eiland kent een warm klimaat maar de nabijheid van de zee zorgt altijd voor een verkoelende bries. Er is echter nog iets: de machtige, actieve, 3329 hoge vulkaan Etna zorgt voor hoger gelegen wijngaarden (frisheid) en een vulkanische bodem, wat in hoge mate bijdraagt aan het bijzondere terroir. Deze bodem zien we ook bij wijnen van hoog niveau uit bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, het Italiaanse Soave en Lessona, net als bij de Etna. De nog altijd actieve vulkaan zorgt ervoor dat de bodem continu in beweging is en dat mineralen van diep onder de grond in de wijngaarden terecht komen. Het klimaat, de bodem en de druivenrassen die we vrijwel uitsluitend daar tegenkomen, geven Etna- wijnen een geheel eigen identiteit, heel verschillend ook van de dikkere wijnen van de rest van het eiland. De blauwe variant Nerello Mascalese wordt het meest gebruikt voor de rode wijnen. Frisse, minerale en spannende wijnen met een lang bewaarpotentieel, vergelijkbaar met Nebbiolo.

Na een overzichtsproeverij hebben we ervoor gekozen om Tenute Bosco aan het assortiment toe te voegen. Het domein is gelegen in de gemeente Castiglione di Sicilia aan de noordkant van de Etna, het beste gebied voor de wijnbouw. Voldoende regen, de beschermende werking van de twee nabijgelegen bergen Nebrodi en Peloterani en een bodem bestaand uit minerale zandgrond zorgen voor een perfecte waterhuishouding.

Eigenaren Sofia Bosco en haar man Concetto kiezen voor biologische druiventeelt, grijpen zo min mogelijk in en laten de natuur haar gang gaan, iets wat heel goed past binnen de moderne wijnbouw en waarvoor de omstandigheden daar perfect zijn. Zon, regen en wind werken samen voor gezonde planten en een optimaal resultaat. Het domein heeft twee wijngaarden, Contrada Piano dei Daini met voornamelijk Nerello Macalese, en Contrada Santo Spirtito een zeer oude, bijzondere, deels nog pre-phylloxera wijngaard met aanplant van Nerello Mascalese en Carricante, een witte variant.

Tijdens een uitbarsting van de vulkaan in 1879 zijn veel wijngaarden overspoeld door lava maar enkele stukjes in de Santo Spirito wijngaard zijn gespaard. Deze percelen liggen op maar liefst 700 meter hoogte en de stokken hebben de druifluisepidemie overleefd. Een grote wijn met een ongekende expressie van terroir.

Extra informatie

Drinkadvies

10 tot 20 jaar na de oogst

Druiven

Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese

Formaat

0,75 l

Herkomst

Italië

Jaargang

2015

Kleur

Rood

Regio

Sicilië

Scroll naar boven