Salento Graticciaia 2016 – Agricole Vallone
€49.50
- Perswijn: ****(*) Zeer goed
- Vanaf 12 flessen € 45,38 per fles
Beschrijving
Agricole Vallone
Uit Puglia komt ongelofelijk veel bulk, en ongelofelijk veel zoete, logge wijn. Er zijn echter een aantal producenten die streven naar gebalanceerde wijnen met voldoende zuur om het zwoele, rijpe fruit en de hoge alcoholpercentages te compenseren. Eén van die producenten is het klassieke familiedomein Agricole Vallone (1934), misschien wel de beste producent van de streek, wiens wijnen we al jarenlang naar volle tevredenheid importeren. De landerijen van de familie Vallone liggen rondom Lecce en beslaan ongeveer 160 hectare wijngaard, plus aanzienlijke percelen met olijfbomen (sommige wel 1000 jaar oud), graan, vruchten enzovoort. Er staat een grote kelder in Copertino en een monumentale versterkte boerderij bij Brindisi. Het zenuwcentrum van de complexe onderneming is het kantoor in het historische centrum van de barokstad Lecce. Vallone is een voortrekker onder de vele wijngoederen in het historische wijngebied Salento (in het zuiden van Puglia). Sinds de jaren ’90 bottelt men de eigen wijnen, althans het besle gedeelte daarvan. Qua snoeiwijze is de alberello (struikje) favoriet; tendone (pergola) geeft te hoge opbrengsten. Sinds 2007 wordt de wijn gemaakt door de befaamde oenologe Graziana Grassini, die ook de wijn maakt voor het prestigieuze domein Tenuta San Guido (Sassicaia).
De topwijn van het domein, waarmee het internationale faam verwierf is Graticciaia, een supergeconcentreerde, krachtige IGP Rosso Salento gemaakt van ingedroogde Negroamaro van oude stokken en gerijpt op kleine houten vaten (pièces). De wijn ontleent zijn naam aan de zogenaamde graticcio, de houten rasters waar de druiven op liggen te drogen. Niet voor niets is deze wijn als exemplarische Negroamaro uit Puglia opgenomen in de nieuwste editie van The World Atlas of Wine (Hugh Johnsons en Jancis Robinson). Voor dagelijkser gebruik voeren we verscheidene wijnen van Vallone op basis van lokale druiven als Negroamaro, Primitivo en Sussumanielo, die stuk voor stuk uitblinken in evenwichtigheid. Er is ook een dessertwijn, die net als Graticciaia gemaakt is van ingedroogde druiven, maar dan van witte variëteiten Sauvignon en Malvasia.
Extra informatie
Drinkadvies | 10 tot 30 jaar na de oogst |
---|---|
Druiven | 100% Negroamaro passito |
Formaat | 0.75L |
Herkomst | Italië |
Jaargang | 2016 |
Kleur | Rood |
Regio | Puglia |
Gerelateerde producten
-
Aanbieding