Content voor Ingelogde Gebruikers
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Ugo 2015 – Villa di Capezzana

56.00

  • James Suckling 93/100
  • Vanaf 12 flessen € 51,33 per fles

Uitverkocht

Gratis verzending vanaf € 50,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop

Beschrijving

Villa di Capezzana

Het landgoed Capezzana in Carmignano bij Florence bestond blijkens een nog bewaard pachtcontract al in de negende eeuw; de overlevering wil dat het al voor het begin van onze jaartelling is gesticht door een veteraan van een der Romeinse legioenen. In de zestiende eeuw is er een kolossale villa ggbouwd door een Medici-vorst. Deze dient nu tot residentie van de omvangrijke familie Contini Bonacossi, die in de jaren 1920 Capezzana heeft verworven. De afgelopen halve eeuw was Conte Ugo Contini Bonacossi, een beminnelijke patriarch, gezicht en smaakmaker van Capezzana. De graaf overleed in 2012, maar drie van zijn kinderen en enige kleinkinderen zijn actief betrokken bij het wijngoed met zijn meer dan 100 ha wijngaarden en talrijke percelen voor andere producten, waaronder sublieme olijfolie. De rode wijn van Carmignano valt onder de DOCG Chianti Montalbano, maar die naam wordt weinig gebruikt, omdat Carmignano ook een afzonderlijke DOCG is (uiteraard in Rome bevochten door Conte Ugo). Opvallend aan de regels voor Carmignano is de niet alleen toegelaten, maar zelfs voorgeschreven toevoeging van Cabemet aan de Sangiovese.

Het vlagschip van Capezzana is de Villa di Capezzana, een klassieke, kruidige, Toscaanse Carmignano van 80% Sangiovese en 20% Cabemet, die ruim een jaar houtrijping plus nog eens een jaar flesrijping ondergaat. De jonge versie van deze wijn is Barco Reale, eveneens gemaakt van Sangiovese en Cabemet, met toevoeging van een klein deel Canaiolo. De luxe Carmignano is de Trefiano, gemaakt van druiven uit de wijngaard bij de Villa di Trefiano, die door z’n gunstige ligging een extra elegante en fluwelige wijn oplevert. Daarnaast maakt het domein een `Carmignano bordolese’ genaamd Ghiaie della Furba. De wijn ontleend zijn naam aan het kiezelachtige bodem met rivierafzetting langs het stroompje Furba en is gemaakt van Bordeauxrassen Cabemet Sauvignon en Merlot, met daarbij een klein percentage Syrah. Capezzana’s Vin Santo tot slot:behoort tot de beste van Italië.

Ugo: de eerste editie uit de Viticciaia-wijngaard, die Ugo Contini Bonacossi in 2003 nieuw heeft beplant. Dit perceel van ruim 2 ha had in de 17e en 18e eeuw de naam Vigna dei Medici, het was de favoriete wijngaard van de Medici-eigenaren van Capezzana. Zeg maar de Grand Cru van Carmignano. De nieuw geplante stokken zijn uitsluitend afkomstig van oude Sangioveseplanten elders op Capezzana. Geen Cabernet dus; de wijn mag ook niet Carmignano heten, maar is wel een eerbetoon aan de inmiddels overleden Ugo. Hoewel de wijngaard 10 jaar na het planten niet meer piepjong was, heeft men alleen de allerbeste druiven geselecteerd voor deze eerste jaargang. Bij een normale productie zou je ruim 10.000 flessen vullen, van de Ugo ’13 zijn er slechts 4.000 uitgebracht. De wijn is overweldigend rijk en nu al verleidelijk; natuurlijk de nodige jaren houdbaar, maar hoe lang? Dat moet nog blijken.

Extra informatie

Drinkadvies

5 tot 20 jaar na de oogst

Druiven

100% Sangiovese

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2015

Kleur

Rood

Regio

Toscana

Scroll naar boven