Cepp6

Cepparello 2015

65.90

SKU: 1089 Categorieën: , ,

Beschrijving

Isole e Olena

Net als Elvio Cogno, is ook Isole e Olena een oude relatie van Brand Wijnimport: al sinds 1983 importeren we hun wijnen uit Chianti Classico. Het domein dankt zijn dubbele naam aan de samenvoeging, lang geleden, van twee afzonderlijke bezittingen. Olena is een middeleeuws gehucht met nauwelijks tien huizen rond de kerk en omringd door wijngaarden, Isole is een oude boerderij. De bezitting is bijna 300 hectare groot, waarvan 250 hectare bos, 40 hectare wijngaard en een paar hectare olijfbomen. In de jaren ’50 raakte de Turijnse advocaat De Marchi door een reeks toevalligheden in bezit van het geheel. In 1976 vestigde zijn jongste zoon Paolo zich, na een studie wijnbouw in Turijn en een stage in Californië, op Isole. Hij is het geweest die het wijngoed grondig gereorganiseerd heeft, en het daarmee tot een van dr.) allerbeste Chiantidomeinen heeft gevormd. Wijngaarden onder aan de hellingen werden gerooid, verwilderde peircelen hogerop weer in cultuur gebracht. Na alle investeringen aan de landbouwkant was eindelijk de kelder aan de beurt: in 2001 kon de prachtige nieuwe, grotendeels ondergrondse kelder worden ingewijd.

Paolo plantte als eerste in Chianti Syrah; hij vond dat een betere aanvulling op Sangiovese dan de toen alom geïntroduceerde Cabernet, en ook dan de nu zo trendy Merlot. Meer dan een paar procent Syrah heeft er, naast een klein percentage van de inheemse Cannaiolodruif, echter nooit in de Chianti gezeten; Sangiovese is waarom het draait. Niet voor niets mocht Paolo’s Cepparello jarenlang geen Chianti Classico Riserva heten: die is namelijk sinds jaar en dag van 100% Sangiovese gemaakt. De Syrah en Cabernet van hole worden apart gevinifieerd tot wijnen die inmiddels bijna een cultstatus hebben bereikt en de Chardoimay gaat dezelfde kant op. Van zeer hoog niveau is ook de Vin Santo: een complexiteit en zoet­zuur balans die welhaast doet denken aan een zoete Riesling van hoog niveau, maar dan van onder de Italiaanse zon. Tot slot is er Paulo’s fameuze peperige olijfolie, die net als de Chianti binnen een mum van tijd een klassieker werd in het Brand-assortiment.

In 2014 was de zomer koel, maar de herfst langdurig goed. Dat weerbeeld resulteerde in druiven met rijpe schillen bij een suikergehalte dat lager was dan normaal. Minder alcohol dus, maar in de goede wijnen heel veel raffinement.

Cepparello 2015, het vlaggenschip van Isole e Olena. Een wijn die altijd inspireert dus genoeg om over te schrijven… toch heb ik (JK) even gekeken wat er meer dan 15 jaar geleden, in 2003, over geschreven werd en ik wil gelijk even wat kwijt over de prijs van de wijn. Natuurlijk is die gestegen door inflatie maar ook de toegenomen reputatie en dus vraag. Een fles kost nu € 65,90 en terwijl ik die vier cijfers en komma intoets realiseer ik mij terdege dat voor hetzelfde bedrag 12 flessen uitstekende Italiaanse wijn kunnen worden aangeschaft. Maar is de wijn dan ook 12 keer zo lekker, complex, mooi, verfijnd en spannend? Volmondig  JA! En dan heb ik het nog niet over het ongekende bewaarpotentieel. In 2003 schreef Huib over het jaartal ’99 met het advies er tot 2009 af te blijven en hem geleidelijk te drinken tot 2020. Inmiddels weet ik dat de wijn deze belofte ruimschoots heeft waargemaakt. Deze keer geen Parkerpunten (het zijn er veel, maar dat zult u wellicht zelf opzoeken) maar de volle overtuiging dat de wijn tot de beste van Italië behoort. 2015 kende een lange warme zomer met zeer compacte wijnen tot gevolg. De Cepparello is robuust met daarnaast een enorme complexiteit. Drinken vanaf 2020; bewaren tot 2030 of later zal geen enkel probleem zijn.

 

Robert Parker 95/100 punten.

 

Extra informatie

Drinkadvies

10 tot 20 jaar na de oogst

Druiven

100 % Sangiovese

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2015

Kleur

Rood

Regio

Toscana

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cepparello 2015” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *