Aanbieding
Chianti Classico Isole E Olena 2012

Chianti Classico 2016

21.60 17.95

SKU: 1087 Categorieën: , ,

Beschrijving

Isole e Olena

Net als Elvio Cogno, is ook Isole e Olena een oude relatie van Brand Wijnimport: al sinds 1983 importeren we hun wijnen uit Chianti Classico. Het domein dankt zijn dubbele naam aan de samenvoeging, lang geleden, van twee afzonderlijke bezittingen. Olena is een middeleeuws gehucht met nauwelijks tien huizen rond de kerk en omringd door wijngaarden, Isole is een oude boerderij. De bezitting is bijna 300 hectare groot, waarvan 250 hectare bos, 40 hectare wijngaard en een paar hectare olijfbomen. In de jaren ’50 raakte de Turijnse advocaat De Marchi door een reeks toevalligheden in bezit van het geheel. In 1976 vestigde zijn jongste zoon Paolo zich, na een studie wijnbouw in Turijn en een stage in Californië, op Isole. Hij is het geweest die het wijngoed grondig gereorganiseerd heeft, en het daarmee tot een van dr.) allerbeste Chiantidomeinen heeft gevormd. Wijngaarden onder aan de hellingen werden gerooid, verwilderde peircelen hogerop weer in cultuur gebracht. Na alle investeringen aan de landbouwkant was eindelijk de kelder aan de beurt: in 2001 kon de prachtige nieuwe, grotendeels ondergrondse kelder worden ingewijd.

Paolo plantte als eerste in Chianti Syrah; hij vond dat een betere aanvulling op Sangiovese dan de toen alom geïntroduceerde Cabernet, en ook dan de nu zo trendy Merlot. Meer dan een paar procent Syrah heeft er, naast een klein percentage van de inheemse Cannaiolodruif, echter nooit in de Chianti gezeten; Sangiovese is waarom het draait. Niet voor niets mocht Paolo’s Cepparello jarenlang geen Chianti Classico Riserva heten: die is namelijk sinds jaar en dag van 100% Sangiovese gemaakt. De Syrah en Cabernet van hole worden apart gevinifieerd tot wijnen die inmiddels bijna een cultstatus hebben bereikt en de Chardoimay gaat dezelfde kant op. Van zeer hoog niveau is ook de Vin Santo: een complexiteit en zoet­zuur balans die welhaast doet denken aan een zoete Riesling van hoog niveau, maar dan van onder de Italiaanse zon. Tot slot is er Paulo’s fameuze peperige olijfolie, die net als de Chianti binnen een mum van tijd een klassieker werd in het Brand-assortiment.

In 2015 was de zomer zeer warm en droog; de trossen waren klein en de opbrengst dus ook. De wijnen zijn krachtig, vol en lang houdbaar.

Met de Chianti Classico van Isole hebben we de jaargang 2016 bereikt. Na de gereserveerde 2015, die uitmunt door zijn krachtige structuur en nog lang niet alles toont wat hij in huis heeft, is de 2016 één en al jeugdige uitbundigheid. Overrompelend fruit, ongeremde souplesse, het kan niet op. Deze wijn moet je jong drinken om niets te missen van die dartele speelsheid. Zeker, over een jaar of vijf zal het een genoegen zijn de stijlvolle elegantie van de rijpere fase te genieten, maar de explosie van vitaliteit is dan uitgewerkt. Pluk de dag.

  • Robert Parker 92+/100
  • Jancis Robinson 17,5/20

 

 

Extra informatie

Drinkadvies

2 tot 12 jaar na de oogst

Druiven

Sangiovese, Syrah

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2016

Kleur

Rood

Regio

Toscana

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chianti Classico 2016” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *