Skip to content
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Langhe Nebbiolo 2022 ‘Montegrilli’ – Elvio Cogno

24.50

  • James Suckling 91/100
  • Robert Parker 92/100: ’Langhe Nebbiolo is a terrific category of wine that is taking on enormous steam. You get the lovely character of the elegant grape but delivered here with more immediacy and ease of drinking. The Elvio Cogno 2022 Langhe Nebbiolo Montegrilli is the type of bottle you hope to find at your neighborhood trattoria or pizzeria. The wine shows a brilliant ruby hue with fragrant rose, violet and sweet cherry.’’
  • Vanaf 12 flessen € 22,46 per fles
Gratis verzending vanaf € 75,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop
Artikelnummer: 1052 Categorieën: ,

Beschrijving

Elvio Cogno

Elvio Cogno is de oudste leverancier van Brand Wijnimport. De eerste Barolo die wij van hem kochten was de 1973. Elvio was toen bedrijfsleider bij Marcarini. Toen in 1990 een jonge generatie van de eigenaarsfamilie aantrad, nam die zijn taken over en kocht Elvio een kleine boerderij in zijn geboortedorp Novello, in de DOCG Barolo. Zijn dochter Nadia trouwde met Valter Fissore, een gedreven wijnman, en samen bouwden ze het nieuwe wijngoed op. De wijngaarden vallen in de cru Ravera en liggen als een schelp rond de gebouwen, die zeer smaakvol en functioneel zijn gerestaureerd. Dochter Elena van Nadia en Valter heeft haar naam gegeven aan een speciaal stukje Barolo, geplant in haar geboortejaar, en leverde als zesjarige tevens het etiket voor de wijn die haar naam draagt.

Inmiddels timmert Valter alweer jaren aan de weg, en we kunnen niet anders constateren dan dat de kwaliteit van zijn wijnen nog altijd beter wordt. De Barolo’s, oplopend van de al wat jonger toegankelijke Cascina Nuova (door Valter zelf bestempeld als zijn `Barolo didattico’), via vlaggenschip Ravera en Bricco Pernice uit de historische wijngaarden van Ravera, tot aan de zeer schaarse en exclusieve Vigna Elena (voor 100% gemaakt van de elegante Nebbiolo-kloon Rosé), behoren stuk voor stuk tot de beste van de streek. Ook Valters Nebbiolo, Barbera en Dolcetto zijn van zeer hoog niveau. Daarnaast maakt Valter bij de buren een prachtige, elegante Barbaresco, maakt hij een zeer exclusieve Barbera van pre-Phylloxera-stokken, en heeft hij de witte Nascettadruif eigenhandig van de ondergang gered. Waar dit bijna vergeten druivenras vroeger niet eens op de fles mocht worden vermeld, heeft Valter inmiddels erkenning gekregen in de vorm van een officiële DOC-status voor Langhe Nascetta. En dochter Elena? Die is vandaag de dag verantwoordelijk voor de strakke en stijlvolle huisstijl van het domein. Jong geleerd, zullen we maar zeggen.

Montegrilli is gemaakt van 100% Nebbiolo stokken die net buiten de DOCG Barolo vallen.

Drinken vanaf nu tot 2028

 

 

Extra informatie

Drinkadvies

3 tot 10 jaar na de oogst

Druiven

100 % Nebbiolo

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2022

Kleur

Rood

Regio

Piemonte

Back To Top