Skip to content
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Rosso Toscano Adone 2021 – Collemattoni

13.85

Biologische wijn

  • Perswijn:Toscane op zijn best’ : Je geniet van het heerlijke rijpe fruit van dit mooie jaar: de geur heeft bosvruchten, de smaak is zacht en rond, met een goede balans, zuren en rijp rood fruit, levendig, met een behoorlijk krachtige structuur. Toscane op zijn best: een ‘kleine’ Brunello”
  • Vanaf 12 flessen € 12,69 per fles
Gratis verzending vanaf € 75,00
Voor 16.00 besteld, de volgende dag (di t/m za) in huis
Kies de door u gewenste bezorgdatum
12e fles gratis (netto aanbiedingen uitgezonderd)
Kwaliteit staat altijd voorop
Artikelnummer: 1092 Categorieën: , , , ,

Beschrijving

Rosso Toscano Adone Collemattoni –  De kleine Brunello

Rosso Toscano Adone. Naast de Montalcino-wijnen van Pieri, die uitmunten in toegankelijkheid en elegant fruit, brengt de Sangiovese-druif op dit gezegende stukje aardbodem ook heel andere typen wijn voort. Zoekend naar een tweede Brunello met zowel power als finesse werden we vaak teleurgesteld, totdat we uit een selectie van 20 producenten de monumentale Rosso en Brunello di Montalcino van Collemattoni proefden: klassieke Montalcino-wijnen van hoogwaardige kwaliteit.

Collemattoni ontleend zijn naam aan het gelijknamige 17′-eeuwse landgoed ten zuiden van Montalcino, vlakbij het Middeleeuwse vestingstadje Sant’Angelo in Colle. Al generaties lang is het domein in handen van de familie Bucci, wiens wortels bijna net zover teruggaan in de plaatselijke geschiedenis als die van het landgoed: al in 1798 werd er in de registers melding gemaakt van Giuseppe Bucci.

Vandaag de dag staat Collemattoni onder leiding van de jonge en ambitieuze Marcello Bucci, die zich sinds zijn aantreden heeft ingezet om het domein naar een hoger plan te tillen. Zo renoveerde hij de oude kelder volledig, en converteerde hij Collemattoni van reguliere naar biologische wijnbouw. Dit laatste past overigens goed in de visie van de familie Bucci: ze geloven in traditioneel wijn maken, met veel aandacht voor de wijngaarden en de druiven, lange rijpingstijden op Sloveens eiken, en alleen daar ingrijpen in het proces waar strikt noodzakelijk.

De wijnen van Collemattoni laten zich kenmerken door robuustheid, kracht, vlezigheid en rijp fruit, maar altijd met behoud van fraicheur. De prestigewijn van het domein is uiteraard de gespierde doch elegante, lang houdbare Brunello, maar ook de iets sappigere en frissere Rosso is zeer aangenaam en kan zo’n zes tot tien jaar bewaard worden. Voor alledag is er de verleidelijke Adone, die naast Sangiovese een klein percentage Merlot bevat. In de allerbeste jaren maakt Collemattoni een Brunello Riserva van de druiven uit de oudste wijngaard van het domein, Vigna Fontelontano. Een heuse ‘vim da meditazione’, zoals ze dat in Italië zo mooi noemen. Tot slot maakt de familie Bucci een heerlijke volle, romige olijfolie.

Rosso Toscano Adone is een ‘kleine Brunello’ gemaakt van 90% Sangiovese aangevuld met Merlot.

Perswijn over Adone:

”Voor Collemattoni moeten we naar Montalcino, waar dit bedrijf bijzondere Brunello’s maakt. Het is een klein familiebedrijf van slechts 7 hectare, aan de zuidkant van het stadje.

Sinds 2012 is Collemattoni gecertificeerd voor biologische wijnbouw. In de wijngaard staat vrijwel alleen sangiovese. Behalve voor de Brunello en Rosso is er ook nog wat ‘gewone’ sangiovese voorhanden, die voor deze aangename en soepele Adone wordt gemengd met 5% merlot, waardoor de zuren van de sangiovese iets worden verzacht en afgerond. De hoge wijngaarden van het bedrijf in Brunello, zo tegen de 400 meter aan, zijn in warme jaren als 2009 een pluspunt, omdat de wijnen een bijzondere elegantie en levendigheid behouden. Hout komt aan deze wijn niet te pas.

Je geniet dan ook van het heerlijke rijpe fruit van dit mooie jaar: de geur heeft bosvruchten, de smaak is zacht en rond, met een goede balans, zuren en rijp rood fruit, levendig, met een behoorlijk krachtige structuur. Toscane op zijn best: een ‘kleine’ Brunello voor minder dan een tientje!”

Bekijk hier de de website van Collemattoni

Bekijk hier alle wijnen van Collemattoni

Extra informatie

Drinkadvies

2 tot 5 jaar na de oogst

Druiven

90% Sangiovese, 10% Merlot

Formaat

0.75L

Herkomst

Italië

Jaargang

2021

Kleur

Rood

Regio

Toscane

Back To Top