Nog even en we laten 2024 achter ons. Maar voordat het zover is en we…

Nieuwsbrief januari 2025 – het topdomein Elvio Cogno
Volgens traditie sturen wij u de aanbieding van de nieuwe wijnen van Elvio Cogno.
Alle wijnen zijn geproefd en beoordeeld en zoals gebruikelijk aangevuld
met de beoordelingen van verschillende wijnrecensenten (voor zover beschikbaar).
Prijzen zijn veelal gelijk gebleven vergeleken met vorig jaar, enige uitzonderingen daargelaten.
Graag tot ziens!
Joris Kleijs & Huib Brand
De wijnen van de aanbieding
Langhe Nas-Cëtta del Comune di Novello 2023
Wijnmaker Valter Fissore vertelde dat er in de buurt van Novello zo’n 13 wijnmakers zijn die
witte wijn maken van de Nas-Cetta druif waarbij Elvio Cogno een leidende rol heeft. Nas
Cetta kent eigenlijk nog maar een kort bestaan; in de jaren ’80 van de vorige eeuw speelde de
druif een weinig betekenende rol en werd er voornamelijk zoete wijn van gemaakt. De laatste
jaren is de wijn steeds meer uitgegroeid tot gewilde en geliefde wijn. 2023 is rijk en compact.
50% rijpt op roestvrij staal en 50% op ‘botte’, grote houten van Sloveens eiken.
Drinken 2025-2035
Een fruitmand vol dankzij de Dolcetto druif. Veel fruit maar ook heel compact. Bovendien
heb ik (JK) meerdere keren ervaren dat de wijn na zo’n 10 -12 jaar een prachtige ontwikkeling
heeft doorgemaakt. Dit hoge bewaarpotentieel staat nergens in de wijnboekjes maar kenmerkt
wel degelijk het niveau!
Drinken 2025-2033
Barbera d’Alba Bricco dei Merli 2022
2022 was een droog jaar maar niet te warm. Tijdens het proeven viel me de frisheid maar ook
heerlijk gulle drinkbaarheid op. Onderschat deze Barbera niet! Het meest aangeplante
druivenras van Piemonte kent vele verschijningsvormen maar een het hoge niveau van deze
Barbera komen we weinig tegen
Drinken 2025-2035
Barbera d’Alba Pre-Phylloxera 2022
Een kleine wijngaard op 520 meter hoogte nabij La Morra is gespaard gebleven voor de
verwoestende druifluis waardoor in de 19e eeuw vrijwel alle wijngaarden in Europa verwoest
zijn. De wijn is vele malen compacter dan de ‘’standaard’’ Barbera, dus voorzien van de
luxueuze neus en al dat fruit in het kwadraat. De 120 jaar oude stokken hebben een zeer lage
opbrengst maar een enorme concentratie. Zeer intens en lang te bewaren
Drinken 2027-2045
Langhe Nebbiolo Montegrilli 2023
De beste ooit geproefd’ Dit letterlijke citaat van mijn notities van april van dit jaar bevat
weinig vineuze nuancering maar is wel recht uit het hart. Wat een wijn! Net als de Nas-Cetta
heeft deze Nebbiolo snel aan reputatie gewonnen. Heerlijk geurende, cleane Nebbiolo met
geen splinter hout. Een aanrader!
Drinken 2025-2030
Barbaresco Bordini 2021 – TOPJAAR!
Een topjaar! Robert Parker geeft 2021 maar liefst 97 punten. Verfijnde Nebbiolo
met een mooie kleurontwikkeling. Geurig en verfijnd. Must-have voor in de kelder.
Jancis Robinson 17/20: ‘’ Embryonic and closed on the palate yet finely balanced and with the right
dose of finely ground tannins.’’
Drinken 2026-2037
Jancis Robinson kenmerkt 2020 als een jaar met een ‘’excellent aging potential’’
Het instapmodel Barolo Cascina Nuova wordt sinds 2004 gemaakt. In het begin min of meer
bijvangst maar nu een Barolo van niveau. Volgens Valter Fissore is dit jaar het beste sinds
2016.
Falstaff 94/100
James Suckling 96/100
Jancis Robinson 17,5/20: ‘’Novello. Lustrous and just mid ruby. Dusty, minerally and slowly opening
up to subtle cherry. With aeration, lift and vitality. Long, elegant cherry streamlined by supple acidity and long
tannins that stick to the palate. Signature elegance. Overachiever’’
Robert Parker 94/100: ‘’The Elvio Cogno 2020 Barolo Cascina Nuova has a hint of smoke and
barrel with lots of red fruits, currants and cherries. There is an earthy element that ties in nicely with the oak,
and there is a tart or crunchy side to the fruit that concludes with grippy tannins
Drinken 2028-2040
Wat opvat is de compactheid, gelaagdheid en de heerlijke rijpe, rijke tannines.
Decanter 94/100
Wine Spectator 95/100
Falstaff 96/100
James Suckling 95/100 ‘’ velvety tannins’’
Jancis Robinson 17.5/20: ‘’Lustrous and just mid ruby. Raspberry and saline, minerally notes and
with aeration hints of eucalyptus. Compact and a little closed but with sensual acidity leading the cool fresh
fruit. Long, deep, chewy tannins that need a couple of years to settle. Great depth of fruit on the finish.’’
Robert Parker 95/100: ‘’ The Elvio Cogno 2020 Barolo Ravera is a plush and fleshed-out expression
with dark fruit, dried cherry, plum, sweet iris root, earth, toast and dark spice. The wine is quite firm, and there
is a nice sense of richness that covers the palate’’
Wine Spectator 95/100
Drinken 2030-2045