Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief april 2021

Brunello 2016 – eindelijk weer de gewilde Toscaanse rosé – de café wijn van de Romeinen & de laatste flessen Uvaggio

COLLEMATTONIMONTALCINO – TOSCANA

Rosato IGT 2020 – Collemattoni

Van € 11,75 voor € 10,50 vanaf 6 flessen € 9,95 per fles

Eindelijk! Er is weer Sangiovese rosé van Collemattoni. Deze op-en-top Toscaanse heerlijkheid gemaakt van 100% Sangiovese is in 2019 niet gemaakt maar in 2020 volop. Natuurlijk staat Montalcino voornamelijk bekend om de rode Rosso-en Brunello di Montalcino en er zijn maar weinig wijnmakers die op het idee komen een rosé te maken. Het resultaat is een prachtige fruitrijke wijn met ongekende frisheid en lengte. Niet te missen dit voorjaar.

Adone IGT Toscana 2019

Extra scherp geprijsd van € 11,90 voor € 9,90

Het wijnblad Perswijn schreef ooit ”Toscane op zijn best, een kleine Brunello voor minder dan een tientje” Dit instapmodel gemaakt van Sangiovese en een beetje Merlot is al een serieuze wijn met het nodige kaliber.

Brunello di Montalcino 2016

Van € 39,90 voor € 35,90 vanaf 6 flessen € 34,80 per fles

2016 is gearriveerd! Dit jaar is misschien wel het beste van het afgelopen decennium. Vergeleken met onze andere Brunello, Agostina Pieri, is Collemattoni is gespierder, stoerder en mannelijker. Vinous geeft de wijn 92 punten en spreekt van ”expression of purity”. James Suckling 95: ”muscular, best ever” Drinken tot 2034 lijkt ons geen enkel probleem.

Proefpakket Collemattoni

U kunt ook kiezen voort een proefpakket; 1 fles van iedere soort van € 63,55 voor € 56,30

Twee jaargangen Uvaggio

Uvaggio 2015 en 2016

Van € 25,90 voor € 21,90 vanaf 6 flessen € 21,68 per fles

Er zijn nog enkele flessen beschikbaar van de Uvaggio 2015 en 2016, beiden uitstekende jaren in Alto-Piemonte. Ik (JK) steek mijn enthousiasme over de wijn niet onder stoelen of banken. Het ideale klimaat, vulkanische boden en de onberispelijke vakkennis van Luca de Marchi en zijn vader Paolo zorgen voor een Bourgogne stijl Nebbiolo met een ongeëvenaarde elegantie. Jansis Robinson schrijft het volgende over 2015 en 2016: “Piemonte produced excellent quality wine in 2016, with ripeness to match the very good 2015 but firmer tannin and higher acidity. Ideal harvest conditions allowed the Nebbiolo to ripen fully, and yields were higher than average too” 2015 is compacter en stoerder, 2016 frisser en rijper.

Cesanese del Piglio – de caféwijn van de Romeinen

Lazio, gelegen in het midden van Italië, op de scheen van de laars, heeft als wijngebied nooit echt in de schijnwerpers gestaan. De regio met Rome als hoofdstad heeft een overrompelend  rijke historie en een navenante aantrekkingskracht op toeristen. Maar vraag de gemiddelde wijndrinker een wijn te noemen uit het gebied, dan het blijft veelal stil. Hooguit Frascati of Est! Est!! Est!!! Montefiascone, veel meer wordt het niet.

De nabijheid van het grote, machtige Rome betekende ook ruim 2000 jaar geleden al vaste klandizie voor de lokale wijnboeren. In de cafés werd massaal wijn gedronken en de Romeinen van weleer hadden zelfs al wijnproevers en kenners. Deze haustores deelden ongetwijfeld hun mening onder het borrelende publiek. Ook na de val van het Romeinse rijk werden de wijnen uit Lazio gewaardeerd. Paus Paulus III (1534-1549) had, vanzelfsprekend, een eigen sommelier en, naar zeggen, een indrukwekkende wijnkelder met vrijwel uitsluitend wijnen uit de streek. Geen wonder misschien voor een paus uit de familie Farnese, die destijds oppermachtig was in Latium en daar veel grond bezat. We mogen aannemen dat het gebruik aan het pauselijke hof een stimulans is geweest voor de kwaliteit van de wijnen.

Helaas heeft de wet van de remmende voorsprong ook in Lazio gewerkt en is de huidige kwaliteit van de meeste wijnen uit het gebied niet bijzonder of zelfs gewoon slecht.

Toch heeft de streek, en dan met name het gebied ten zuidoosten van Rome, al enige tijd mijn aandacht. Het flirten begon na het proeven van Cesanese del Piglio; opwekkende, vrolijke en levendige wijn met weinig alcohol en massa’s fruit, iets wat je niet snel zou verwachten gezien de zuidelijke ligging. En ondanks de vaak bedenkelijke reputatie zijn er weinig streken die meer potentie hebben. De combinatie van een mild klimaat, voldoende regen, verkoelende zeewind, lichtintensiteit en vooral de aanwezigheid van lokale druivenrassen hebben die eerste flirt al snel veranderd in ware liefde.

Lazio kent 27 DOC’s en slechts 3 DOCG’s. Maar liefst 70% van de wijnen die er vandaan komen zijn wit, een uitzondering voor een wijnland waar de rode wijnen veelal de overhand hebben. Het grootste herkomstgebied is Castelli Romani vlakbij Rome, bekend om zijn pittoreske dorpjes; de witte Frascati met zijn eigen DOCG geldt daar als een uitschieter. 

De beste wijnen van Lazio echter komen uit Frusinate, ten zuidoosten van de hoofdstad, en dan met name de DOCG Cesanese del Piglio en de DOC’s Cesanese di Olevano en Cesanese d’Affile. Piglio onderscheidt zich duidelijk van de twee DOC’s door steilere hellingen en hoger gelegen wijngaarden, omstandigheden die de kwaliteit uiteraard ten goede komen.

Abbia Nòva

Vorig jaar kwamen wij in contact met Abbia Nòva, opgericht in september 2018 door de neven Daniele en Pierluca Proietti. Zij waren mede-oprichters van één van de meest prestigieuze domeinen, Costa Graia, maar hebben besloten om onder eigen vlag verder te gaan. Hun kleine wijngoed, gelegen in Piglio, is vernoemd naar een oude Romeinse weg die het stadje verbond met de andere kant van Italië, de Abruzzen. Al snel zijn de wijnen opgemerkt door de bekende wijnrecensenten Jancis Robinson en Antonio Galloni. De laatste spreekt van “some of the better wines I tasted from Lazio this year’’. Walter Speller (Jancis Robinson) citeren we met “wild thing I love you’’ en “should fly in wine-bars’’

Biodynamische wijnbouw

De laatste jaren maken steeds meer Italiaanse wijnboeren de overstap naar biologische wijnbouw, een ontwikkeling waarover wij al meermalen onze mening hebben gegeven (zie onze website: https://www.brandwijn.nl/biologisch-of-niet).

De biodynamie gaat nog een stap verder en stelt dat, naast het vermijden of sterk beperken van bestrijdingsmiddelen, zoals bij biologische druiventeelt al gebeurt, er moet worden gewerkt aan de gezondheid van de planten. Die moeten zo vitaal worden dat ze niet meer vatbaar zijn voor schimmels en andere plagen. Terwijl de term biologisch nogal eens misbruikt wordt als marketing-kreet, vergt biodynamie een enorme inspanning in de wijngaard met zeer vitale, levendige en smaakvolle wijnen als resultaat. 

Na een intensieve proeverij en veel contact over en weer heeft Daniele besloten zijn kleine productie (ze maken slechts 20.000 flessen!) voor Nederland aan ons toe te vertrouwen. Ik (JK) heb een selectie gemaakt van wijnen die goed laten zien wat voor prachtigs het domein te bieden heeft. Er is niet veel van maar ik hoop dat u net zo enthousiast wordt als wij.

De wijnen van Abbia Nòva

Senzavandalismi Passerina del Frusinate IGT 2020 (wit)

Gemaakt van 100% Passerina uit een 50 jaar oude wijngaard op 550 meter hoogte. Na de gisting rijpt de wijn twee maanden in glazen kruiken van 54 liter (‘damigiane’ of, in het Engels, ’demijohns’)Deze manier van rijpen zorgt voor een fantastische concentratie en complexe aroma’s. De wijn is wat donkerder van kleur en biedt een intense belevenis aan geuren en smaken. Maar bovenal is deze Passerina gewoon ontzéttend lekker! Van € 16,95 voor € 14,95

Senzavandalismi Cesanese del Piglio DOCG 2020 (rood)

Dit is waar het om gaat! 100% Cesanese d’Affile, het ultra-lokale druivenras. De gisting verloopt spontaan, dus zonder enige toevoeging; de op de schillen aanwezige gist zet het proces in werking. De wijn is fris en puur met massa’s rood fruit. Misschien wat weerbarstig maar meer spanning in een wijn is er waarschijnlijk niet te vinden. Je blijft ervan drinken. Deze wijn ‘’should fly in winebars’’ aldus Walter Speller.  Van € 16,95 voor € 14,95

Sangiovanni Passerina del Frusinate IGT 2020 (wit)

Deze cru is afkomstig uit de Sangiovanni-wijngaard die al bestond in de Romeinse tijd. Leisteen en een vulkanische bodem geven extra diepgang en finesse. Spontane vergisting, rijping ‘sur lie’ in roestvrijstalen tanks gevolgd door twee maanden in demijohnsAmberkleurig, honing, kaneel, appel en mandarijn. De geuren doen denken aan zoete wijn maar de smaak blijkt daarna strakdroog en heeft, bijzonder voor een witte wijn, een zweem van tannine. Van  22,50 voor € 19,90

Berlame Rosato del Frusinate IGT 2020 (rosé)

Er is rosé en er is rosé. Vergeet de limonade-achtige terrasdrankjes. Eigenlijk, dat geldt ook voor bijvoorbeeld een toprosé uit de Provençe, is de kleur een bijkomstigheid bij zo’n prachtige wijn, een grapje voor het oog. De oranje-roze tint maakt nieuwsgierig naar meer en er volgt ook veel meer; fris, weinig alcohol maar een enorme concentratie aan fruit. ‘’A proper rose that cries out for food’’ aldus Walter Speller. Gemaakt van 50% Cesanese d’Affile en 50% Cesanese Nostrano. Van € 22,50 voor € 19,90

Cesanese del Piglio Superiore DOCG 2019 (rood)

100% Cesanese van drie verschillende wijngaarden: Colle Passo, Colle Grano en San Giovanni. De stokken zijn geplant op vulkanische klei en ziltig zand. De wijn krijgt zes maanden rijping op hout en één maand, daar komen ze weer, in de demijohnsConcentratie, karakter en lange, lekkere tannines. Natuurlijk fantastisch aan tafel maar ook uitstekend gezelschap op een regenachtige zondagmiddag. Van € 29,50 voor € 26,50

Sangiovanni Cesanese del Piglio Superiore DOCG 2018 (rood)

Afkomstig van de uit de oudheid daterende cru-wijngaard Sangiovanni. 100% Cenanese van vulkanische bodem. Compact, peperig en prachtig in balans; 12 maanden gerijpt in houten vaten van 700 liter. Van € 47,50voor € 42,75

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig t/m 22 mei

Scroll naar boven