Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief juni 2021

Heerlijk wit uit Campanië, nieuwe jaargangen Isole e Olena & de zomerwijnen uit Oltrepò Pavese

Terredora di Paolo

Campania, het zuidelijke Italië onder Rome met als hoofdstad het luidruchtige Napels, is in alle opzichten een andere streek dan het nette, gedisciplineerde noorden (hoewel discipline niet overal hetzelfde betekent). Wanneer je vanaf de luchthaven van Napels met je huurauto de wegen opgaat, is het altijd even wennen. Verkeersregels lijken er niet te bestaan en de vier banen op autostrada zijn er eigenlijk zes, waardoor het lijkt alsof je je in de beroemde wagenrenscène van Ben Hur bevindt. 

Er is genoeg te beleven. Pompeï is met Venetië en Rome de grootste toeristentrekker van het land, de Griekse tempels van Paestum behoren tot de oudste en best bewaarde uit de oudheid en dan is er ook nog een groot en divers aanbod aan wijnen.

Het domein Terredora is gelegen in de heuvels van Irpinia, op zo’n half uur ten oosten van Napels. Er heerst hier een duidelijk continentaal klimaat en het landschap is ruig en bergachtig. Het is niets voor niets dat de Grieken er bijna 3000 jaar geleden al zijn begonnen met de wijnbouw; ook in de huidige tijd is het gebied uitermate geschikt voor kwaliteitswijnen dankzij het stabiele weer en een rijke bodem van kalksteen, klei en vulkanisch gesteente. Er wordt wel gesproken van het Bourgogne van Italië.

Il Bianco di Campania 2020 – Terredora di Paolo

Van € 12,75 voor € 11,25 vanaf 6 flessen € 10,80 per fles

Il Bianco Campania is gemaakt van de lokale rassen Greco, Fiano en Falanghina. Een frisse wijn zonder hout met rijp fruit maar ook een prachtige geur van citrus, een typisch kenmerk van de Greco druif. Echte zomerwijn voor op het terras of bij zeevruchten.

Fiano di Avellino 2020 – Terredora di Paolo

Van € 17,90 voor € 15,90

De Fiano-druif komen we uitsluitend in zuidelijk Italië tegen; hij geeft relatief rijke wijnen met wat minder zuren dan met name de Falanghina. In Avellino heeft Fiano sinds 2003 een eigen DOCG-status.  Deze 100% Fiano van Terredora is een weelderige wijn met rijp fruit (peer, abrikoos) en honing. Ideaal bij vis en zeevruchten. Een leuke bijkomstigheid is dat de wijn gemakkelijk tien jaar te bewaren is.

Andrea Picchioni

Picchioni – Oltrepò Pavese:  het antwoord op Lambrusco

Lambrusco kennen we doorgaans van de goedkope twee literflessen onderaan het schap in de supermarkt. Gelukkig, en dat zien we vaker bij Italiaanse kwaliteitsproducten, is er ook een echte, authentieke variant, die de landsgrenzen vrijwel nooit passeert maar voornamelijk ter plaatse wordt genuttigd bij stevige streekgerechten. De wijn vindt zijn oorsprong in Emilia-Romagna (hoofdstad Bologna) maar ook daarbuiten worden wijnen op dezelfde manier gemaakt. 

Zo is er in Lombardije een klein wijngebiedje, Oltrepò Pavese, dat als het ware is weggestopt tussen Ligurië, Emilia Romagna en Piemonte en slechts 10.000 hectare wijngaard heeft (ter vergelijking: Toscane heeft er 70.000). Het landschap is grillig en de hellingen, tegen de uitlopers van de Apennijnen, zijn steil. Op zoek naar een spannend alternatief voor Lambrusco zijn we enkele jaren geleden tegen de wijnen van Andrea Picchioni aangelopen. Rode wijnen die haast exploderen van het fruit en die, in tegenstelling tot Lambrusco, aangenaam droog zijn en toch een heel klein plagerig zoetje hebben. Er is een stille en een licht mousserende variant en vooral de laatste combineert perfect met een stevige keuken. Daarmee bedoelen we dan echt stevig: lardo (vet spek) en struzzo (reuzel). Geen dieet dat cardiologen of dieetgoeroes aanbevelen, maar wel heel smakelijk zo af en toe. Nu hoeft u echt niet direct naar de slager te rennen om de genoemde ingrediënten in huis te halen; de frisse rode wijnen voldoen ook uitstekend bij de BBQ, risotto, pasta of wat u ook wilt eten deze zomer. U kunt kiezen uit de volgende wijnen van Picchioni:

Bonarda 2020 – Andrea Picchioni

Van € 12,90 voor € 11,40

Gemaakt van 100% Croatina-druiven, die ter plaatse Bonarda worden genoemd. Lichte mousse en het al beloofde kleine zoetje. Ideaal aan tafel met net wat meer bite dan een simpel glas wit of rosé. Het verdient aanbeveling de wijn licht gekoeld te drinken.

Buttafuoco 2019 – Andrea Picchioni

Van € 13,70 voor € 11,90

Buttafuoco 2019, gemaakt van Croatina, Barbera en Ughetta , met wat meer diepgang; donker rood fruit en een beetje kruiderij. Kan op zowel op kamertemperatuur als licht gekoeld gedronken worden. De Gambero Rosso-gids Benebere heeft de wijn onderscheiden met een Value for Money Award.

Een nieuwe oogst Lugana en Rosagreen

Pasini San Giovanni maakt loepzuivere, frisse wijnen aan de zuidkant van het Gardameer. Volledig biologisch met de focus op strakke, minerale wijnen. Dit in tegenstelling tot veel buren die dezelfde naam dragen en de neiging hebben wat log en zwaar te zijn. 

Lugana 2020 – Pasini San Giovanni

Van € 13,95 voor € 11,95

Lugana 2020gemaakt van witte Turbiana-druiven (lokale benaming voor Verdicchio), is afkomstig van de hoger gelegen percelen ten zuiden van het Garda-meer. Het is hier niet alleen koeler, ook worden de druiven in geval van regen sneller droog geblazen door de wind en krijgen schimmels minder kans. 

Rosagreen 2020 – Pasini San Giovanni

Van € 15,75 voor € 13,75

Rosa Green 2020 is een uiterst geraffineerde rosé waar werkelijk alles in is te vinden waarop je hoopt in een rosé: mineralen, frisheid, fruit, sap en een ingetogen maar onmiskenbare kracht. Leef u uit met vis, krab of kreeft, de wijn zal het plezier alleen maar vergroten.

Pecorino  – de ongeëvenaarde topwijn die u niet mag missen

Pecorino ‘Oro’ 2018 – Tenuta de Angelis

Van € 21,50 voor € 17,90

Tenuta de Angelis voorziet ons al jaren van prachtige wijnen van een ongeëvenaarde verhouding prijs/kwaliteit. Het zijn de meest geliefde wijnen uit ons assortiment. Iedereen vindt ze bij elke gelegenheid altijd lekker. De populaire witte Pecorino zult u vast kennen; in februari kregen wij een proeffles toegestuurd, Pecorino, maar dan heel anders… Volgens wijnmaker Quinto Fausti gaat deze wijn iedere verwachting te boven en na het proeven was ik (JK) het roerend met hem eens, alleen vroeg ik mij direct af hoe ik deze bijzondere kwaliteit onder woorden kon brengen. De wijn is namelijk heel anders dan de Pecorino die u kent. Streng geselecteerde druiven gisten op barriques en blijven daarin vervolgens 12 maanden rijpen. Dergelijk houtgebruik geeft vaak logge, dikke, vanille-achtige wijnen, maar deze is verre van dat. Uitermate verfijnd, prachtig geïntegreerd hout en heerlijke, opwekkende zuren. Werkelijke een grote wijn. Als ik dan, om enig houvast te bieden, een vergelijking moet maken: een witte Bourgogne van dit hoge niveau tegen deze prijs is niet licht te vinden, dat garandeer ik u. Nu te drinken en tenminste 8-10 jaar te bewaren.

Een nieuw jaar Chianti Classico – Isole e Olena

Chianti Classico 2018 – Isole e Olena

Van € 24,95 voor € 23,50; vanaf 12 flessen € 21,50 per fles

Jancis Robinson geeft de Chianti Classico 2018 van Isole 17 punten: ”Lustrous mid ruby. Savoury-sweet and intense raspberry nose with minerally notes. Fragrant, lithe, tangy raspberry palate with fine, coating tannins.” Wat ons opvalt zijn het heerlijke rijpe fruit en de boterzachte tannines. Tijdens het warme jaar 2018 was het in Toscane relatief koel; de wijnen zijn zijdezacht en verrassend fris. Drinken vanaf nu tot 2035.

Negramaro Versante 2019 – Agricole Vallone

Van € 8,95 voor € 7,95

2019 is gearriveerd, voorzien van een hagelnieuw en stijlvol etiket. Het domein Vallone uit Pulia heeft zich volledig toegelegd op het maken van moderne, verleidelijke wijnen. Het wijnblad Perswijn heeft 2017 beoordeeld als zeer goed ****(*) en als volgt omschreven: ”geur: kruiden, leer, krentjes. Smaak: rijp en zwoel, vijgen, goede zuren.” 2019 zal u ook niet teleurstellen, onmisbaar in het wijnrekje.

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met zaterdag 10 juli

Scroll naar boven