Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Corvina Veronese

Corvina Veronese – Ca’ la Bionda

Corvina Veronese is de belangrijkste druif van Valpolicella, de DOC in Noord-Italië rechts van het Gardameer nabij de stad Verona. Het gebied maakt deel uit van de regio Veneto, die zich uitstrekt van Verona tot aan Venetië.

Hoewel Veneto qua productie een van de grootste Italiaanse regio’s is, is de gemiddelde kwaliteit van de wijnen minder indrukwekkend. Jancis Robinson spreekt zelfs van platte wijngaarden en een enorme productie van vlakke, nietszeggende wijn. De grote opbrengsten op vlakke terreinen zijn de voornaamste oorzaak van de waterige Soave en karakterloze Pinot Grigio die we zoveel in de supermarkt zien. De kosten van productie en transport zijn laag en dus ook de prijs. Natuurlijk zijn er fabuleuze Soave’s van vulkanische bodem en indrukwekkende Pinot Grigio’s, maar die vormen een kleine minderheid.

In Valpolicella is zoals gezegd de Corvina Veronese de belangrijkste druif maar daarmee nog niet een garantie voor kwaliteit. Kenmerk van de soort zijn de kleine druifjes met een dikke schil maar weinig tannine. Hoge opbrengsten en gebrek aan tannine en structuur zorgen voor dunne wijnen zonder uitgesproken identiteit. Sterker nog dan bij de meeste andere druivensoorten is beperking van de opbrengst essentieel voor een goede kwaliteit. Vandaar dat kwaliteitsgerichte producenten zich toeleggen op kleine oogsten van rijpe, gezonde druiven, die alleen te realiseren zijn door goede zorg in de wijngaard.

De meesten van ons kennen Valpolicella, Ripasso en Amarone en hoewel met name de laatste wijn nogal eens aan de logge en zware kant is, is een goede Amarone bij alle concentratie en alcohol toch voldoende fris en levendig. Dat is, mits goed gevinifieerd, nu juist de kracht van de druif.

Bij Valpolicella, Ripasso en Amarone is de Corvina aangevuld met Corvinone, Rondinella en Molinara maar enkele producenten maken een monocépage van de Corvina. Dat kan best ingewikkeld zijn, want waar de lichte structuur in combinatie met de dikke schil juist geschikt is voor het indrogen, is het maken van een compacte wijn zonder dit proces niet eenvoudig. Paradoxaal genoeg mag pure Corvina niet de naam Valpolicella dragen omdat daarvoor een toevoeging van de andere soorten verplicht is.

Maar moeilijk of niet, het kan wel degelijk, een topwijn uit Valpolicella zonder indroging van de druiven. Dit is het soort uitdaging waar Alessandro en Nicola Castellani van Ca’ la Bionda van houden. Wij zijn altijd al trots op de Valpolicella, Ripasso en Amarone van dit domein, maar de pure Corvina Veronese, sinds kort op de markt, is een weergave van de huisstijl in het kwadraat. In november heb ik, om te proberen, enkele flessen naar Nederland gehaald en af en toe laten proeven in de winkel aan de Haagweg. Het is namelijk geen goedkope wijn, en voordat ik iets aanprijs moet ik eerst absoluut overtuigd zijn van de kwaliteit… dat ben ik nu, mede gesterkt door de reacties van de proevers in de winkel!

IGT Corvina Veronese van Ca’ la Bionda wordt uitsluitend gemaakt in de beste jaren; een milde zomer en een stabiel droog najaar zijn de ideale omstandigheden. De druiven worden laat geoogst in de ‘’Ravazzol’’wijngaard, het beste stukje terroir dat Ca’ la Bionda bezit, en komen van oude stokken, tenminste 60 jaar oud, met een lage opbrengst. De wijn gist in grote vaten van 1000 liter, gevolgd door rijping in dezelfde vaten gedurende niet minder dan vier (!) jaar.

Kenners weten dat Ca’ la Bionda uitblinkt in verfijning en deze Corvina Veronese is hier het meest sprekende voorbeeld van. Van alle wijnen die Brand Wijnimport in het assortiment heeft is dit één van de mooiste. Balans tot in de perfectie, rijp fruit dat harmonieus versmelt in de mond en een schone, verfrissende afdronk. Een wijn die werkelijk een diepe indruk maakt. Tot nu toe is dit juweel onder de radar gebleven van de wijnrecensenten; alleen  Antonio Galloni (Vinous) is zo wakker geweest om de wijn op te merken. Met 93 punten wordt gesproken over ‘’incredibly long, nuances tannins and minerals that linger’’ 

Naast Galloni kunt u tot nu toe alleen maar mij geloven; ik hoop dat u na het drinken van de wijn net zo enthousiast bent als ik.

Graag tot ziens!

Joris Kleijs

IGT Corvina Veronese 2016 – Ca’ la Bionda

Uit het topjaar 2016, drinken vanaf nu tot 2035

Van € 57,50 voor € 49,50

Ripasso della Valpolicella 2019 – Ca’ la Bionda

Van € 21,90 voor € 18,90

Valpolicella Superiore Casalvegri 2019 – Ca la Bionda

Van € 21,90 voor € 18,90

Scroll naar boven