Skip to content
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwe oogst I Stefanini – Soave van vulkanische bodem

Soave I Stefanini

Soave kennen de meeste liefhebbers wel. Niet in de laatste plaats omdat de wijn op relatief grote schaal geproduceerd kan worden waardoor ook de supermarkten er de schappen mee kunnen vullen. Toch is Soave veel meer dan goedkope supermarktwijn. De wijngaarden hebben veel meer te bieden dan dat, en het gelijknamige ommuurde stadje, inclusief kasteel, is trouwens de moeite waard om te bezoeken. 

De Romeinen hadden al vroeg in de gaten dat het milde klimaat en de glooiende bodem ideaal waren voor het verbouwen van wijndruiven en tijdens de middeleeuwen wisten kooplieden uit verschillende delen van Europa de wijn te vinden. Soave werd tijdens de daaropvolgende Renaissance zelfs beschouwd als een symbool van luxe en verfijning en vond gretig aftrek bij de adel en gegoede burgerij.

In 1968 werd Soave erkend als DOC en in 2021 (eigenlijk vrij laat) als DOCG.

Soave fascineert mij (JK). Voor velen heeft de wijn een bedenkelijke reputatie maar deze is voornamelijk te danken aan de goedkope supermarktwijn. Soave kan ook van topklasse zijn. Het terroir (de combinatie van bodem en klimaat) is in Soave perfect zichtbaar en wordt weerspiegeld in de druivensoorten: de beste wijnen, gemaakt van Garganega-druiven, komen van de hoger gelegen wijngaarden met veelal vulkanische bodem, goedkope bulkwijn (veelal uit de druivensoort Trebbiano Toscano) uit de vlakte. 

Goede Soave is krijtig, mineraal, fris, zuiver, kan rijpen op fles en… heeft doorgaans een heel bescheiden alcoholpercentage. Boeiende wijn om te drinken en te volgen. De nieuwe jaargangen van I Stefanini zijn gearriveerd, ideaal voor het voorjaar.

Soave DOC Il Selese 2023

Gemaakt van 100% Garganega waarvan de stokken de respectabele leeftijd hebben van 30 tot 35 jaar. Deze ‘basiswijn’ van I Stefanini is al van ver bovengemiddelde kwaliteit. Uitgesproken levendig en spannend en voorzien van een heerlijk lange, dorstlessende afdronk.


Soave Classico DOC Monte de Toni 2023

Afkomstig uit de oudste wijngaard, ‘Monte de Toni’. Daar staan stokken tot 70 jaar oud op een vulkanische boden met o.a. basalt en ijzer. Soave van hoog niveau met een lange, complexe smaak. Vijf tot tien jaar bewaren hoeft geen enkel probleem te zijn.


Soave Classico Superiore DOCG Monte di Fice 2022

Monte di Fice is de topwijn bij I Stefanini. Net als in Monte di Toni is de bodem vulkanisch, maar dan van een wat grovere structuur. De wijn heeft zo’n 12 maanden rijping  ‘sur lie’ ondergaan waardoor de smaak en structuur aanzienlijk zijn toegenomen. Grote wijn met veel diepgang en lengte. Tot tien jaar te bewaren.

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Back To Top