Skip to content
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account
Ca' la bionda

Alto Piemonte – wijnen van de toekomst

La Prevostura en Proprietà Sperino

Beste wijnliefhebbers,

Zoals u vast weet vinden wij Alto Piemonte één van de meest fascinerende wijnstreken van Italië. Aan de voet van de Alpen in de provincies Vercelli en Novara ligt een aantal piepkleine gebiedjes met eigen DOC’s/DOCG’s waarvan Gattinara de bekendste is en waar ook Lessona, Bramaterra en andere bij horen.

De belangrijkste druif is Nebbiolo (lokaal Spanna genoemd). Tot het einde van de 19e eeuw was Alto Piemonte één van de grootste en meest gereputeerde wijnstreken van Italië, veel groter dan bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco, namen waaraan we nu direct denken in verband met Nebbiolo.

Alto Piemonte

Het gebied boeit en fascineert in allerlei opzichten. De combinatie van koele zomers en milde winters en de (vulkanische) bodem met al zijn alpengruis vragen als het ware om wijnstokken, maar de meeste wijngaarden zijn verlaten en de buitenverblijven vervallen. Het zijn herinneringen aan een tijd waarin de wijnbouw haar hoogtijdagen beleefde. Helaas kwam er rond 1870 een einde aan die bloeiperiode met de komst van de druifluis. Steeds meer wijngaarden werden gerooid en de snel groeiende industrie in de regio trok de werkkrachten weg uit de landbouw. Alleen al in Lessona is het wijngaardareaal afgenomen van 400 hectare in 1870 tot een schamele 2 in 1990. 

Sinds 2005 importeren we de wijnen van Proprietà Sperino, het domein van Paolo de Marchi en zijn zoon Luca. De familie van Paolo (van Isole e Olena, Toscane), bezat nog verlaten wijngaarden in Lessona, evenals het z.g. kasteel in die plaats. Toen Paolo afstudeerde in de wijnbouw in Turijn, ging zijn scriptie over de honderd of meer jaren oude flessen wijn van zijn bet- of oudovergrootvader Sperino. Het ontwerp van het etiket voor de Cepparello is ontleend aan de oude etiketten van die Lessona. In de tweede helft van de jaren ’90 begon Paolo het vervallen domein weer tot leven te brengen. Rooien, planten, kelder bruikbaar inrichten, het waren klussen die hem en Marta vele weekends kostten, maar steeds weer legde hij die 600 km heen en terug koppig af en mondjesmaat kwam de wijnproduktie weer op gang. Hun zoon Luca ging in Lessona wonen en had de dagelijkse zorg voor het bedrijf in opbouw. Nu Isole verkocht is, wonen Paolo en Marta sinds het begin van dit jaar zelf ook in Lessona. Proprietà Sperino heeft inmiddels de samenwerking met een ander domein verstevigd: La Prevostura. Een minibezitje aan de andere kant van het dorp, gelegen op de zuidhelling van het plateau van Lessona. In het verleden hebben wij incidenteel enkele wijnen van dit domein aangeboden maar nu de samenwerking met Sperino is geïntensiveerd, kunnen we deze aantrekkelijke wijnen makkelijker kopen en aanbieden.

PROPRIETÀ SPERINO

Hieronder een aantal nieuwe jaargangen maar ook een onbekende wijn die nu voor het eerst verkrijgbaar is.

Rosa del Rosa - Sperino

Rosa del Rosa 2023

Misschien wel de mooiste rosé van Italië. De combinatie van de Nebbiolo-druif en de ziltige bodem maakt deze rosé zo spannend en toch soepel drinkbaar; je kunt de kiezels haast proeven. Gewild en beperkt beschikbaar, dus op=op.  


Uvaggio 2020

2020 was een warm jaar. Om de kenmerkende frisheid te bewaren is ervoor gekozen de vergisting met hele trossen te laten plaatsvinden. Het resultaat is zachtere tannine en een maximum aan primair fruit. De wijn is rijp en heeft het kenmerkende verleidelijke aroma. 10 jaar bewaren zal geen enkel probleem zijn.


Bramaterra 2019

Een nieuwe wijn van Proprietà Sperino! Bramaterra is een deelgebied van Alto Piemonte met een eigen DOC en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen. De druivenrassen zijn dezelfde als bij Uvaggio, dus Nebbiolo, Croatina en Vespolina. 2018 was het eerste jaar dat Luca en Paolo de wijn hebben gemaakt; ook deze tweede jaargang is nog een mimiem volume, er zijn slechts 1000 flessen mee gevuld. Kenmerkend is een oude wijngaard met veel ijzer in de bodem. De wijn is zeer elegant met zwoel verleidelijk fruit en een bewaarpotentieel van misschien wel 20 jaar. Slechts 30 flessen beschikbaar


Lessona 2018 – de essentie van Nebbiolo

Lessona, 100% Nebbiolo en een duidelijke trede hoger in complexiteit. Nu nog wat gesloten maar vele malen dieper en compacter dan de Uvaggio. Delicate verfijning maar nog jong waardoor de tannines nog wat getemperd moeten worden. Volgens Paolo en Luca tenminste 30 jaar te bewaren. Slechts 30 flessen beschikbaar


LA PREVOSTURA

De wijnen van La Prevostura zijn wat eenvoudiger dan die van Sperino maar ze geven perfect de cleane, verfijnde stijl van Lessona weer. Daarbij zijn ze aanzienlijk betaalbaarder. Wij zijn dan ook heel blij met deze nieuwe aanwinsten.

Garsun Piemonte Rosso 2022

Het instapmodel is Garsun Piemonte Rosso. Net als de Uvaggio gemaakt van voornamelijk Nebbiolo, aangevuld met Croatina en Vespolina. Wat opvalt is het frisse, levendige kersenfruit. De wijn is best een jaar of vijf te bewaren maar nodig is dat niet. Het lichtvoetige, fleurige karakter komt ook in de eerste jaren stuivend tot uiting. Heerlijke Nebbiolo, vier maanden gerijpt in ‘Botte’, oftewel grote houten vaten. Die zeer bescheiden houtrijping geeft de wijn nèt dat extra zetje om de balans te perfectioneren.


Muntacc Coste della Sesia Rosso 2020

Een stapje hoger nu. De Muntacc is gemaakt van 85% Nebbiolo en 15% Vespolina. Wat opvalt is de prachtige roodbruine kleur, die je zo vaak ziet bij Nebbiolo, ook al heel vroeg in zijn ontwikkeling. Die rijp aandoende kleur is dus absoluut geen teken van ouderdom. Heerlijk clean en met aanzienlijk meer vulling en diepgang dan de Garsun. Na 16 maanden lagering in Botte en in Barrique, (225 l) volgt nog 9 maanden rijping op fles. Een serieuze wijn, gemakkelijk 10 jaar te bewaren.


Lessona 2019

De topwijn van La Prevostura, uit 100% Nebbiolo, de meest compacte van de drie. Subtiel hout dankzij 22 maanden in Botte, Tonneau (500 l) en Barrique. Het uitstekende jaar 2019 waarborgt een bewaarpotentieel van tenminste 15 jaar (denken wij). Geurig en verfijnd, heel uitgesproken Nebbiolo van hoog niveau.


Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Back To Top