Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief december 2020

NOG ALTIJD DE MOOISTE WIJNMAAND VAN HET JAAR

Geachte lezers, lezeressen,                                                                                            

Een decembermaand als geen andere… Dit jaar geen gewone decembermaand, dat wist u al, maar laten we er in ieder geval het beste van maken. Onze uitdaging deze maand is u te voorzien van de perfecte wijnen. Voor ieder budget, voor iedere gelegenheid en voor bij de meest uiteenlopende gerechten.

De openingstijden… Zoals gebruikelijk worden de openingstijden aan de Haagweg verruimd. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Mocht u dit jaar op de drukke dagen toch iets langer moeten wachten voor u aan de beurt bent, dan vragen wij uw begrip daarvoor. De vrijdagen en zaterdagen zijn doorgaans het drukst; wellicht hebt u de mogelijkheid ons op een andere dag te bezoeken.

Uiteraard kunt u ook online bestellen op www.brandwijn.nl.

De extra openingstijden….

  • Alle zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Zondag 13 december van 12.00 tot 16.00 uur.
  • Maandag 14 december van 13.00 tot 18.00 uur.
  • Zondag 20 december van 12.00 tot 16.00 uur.
  • Maandag 21 december van 10.00 tot 18.00 uur.
  • Maandag 28 december gesloten.
  • Dinsdag 29 en woensdag 30 december van 10.00 tot 18.00 uur.
  • Donderdag 31 december van 10.00 tot 16.00 uur.

CA’ LA BIONDA

Wat zou december zijn zonder Amarone? De wijn die ieder wildgerecht de baas kan, die inspireert en vooral ook imponeert. Na een lange zoektocht naar authentieke Valpolicella, dus geen internationaal sapje, kwamen we, jaren geleden alweer, terecht bij Ca’ La Bionda, een domein dat destijds nog nauwelijks in de belangstelling van de internationale pers stond. Inmiddels zijn de dames en heren wijnschrijvers het roerend met elkaar eens dat het domein internationale erkenning verdient. Vele malen heb ik (JK) het bezocht en wat altijd de meeste indruk maakte zijn de prachtig onderhouden wijngaarden, zeker ten opzichte van de belendende percelen. De wijnen hebben de afgelopen jaren alleen maar gewonnen aan verfijning en zijn, mede door de (echte) biologische wijnbouw, gewild bij vele liefhebbers.

Valpolicella Classico Superiore Casalvegri is mijn favoriet, vooral vanwege de tot kunst verheven balans die erin zit; werkelijk alles harmonieert. Nog nooit heb ik wijnmaker Alessando Castellani op een vals zuurtje, plakkerig tanninetje of bombastisch hout weten te betrappen. De geheel eigen stijl van het huis geeft een ragfijne wijn die zich niet uit het veld laat staan. Drink de wijn starend in het haardvuur, met een goed boek en/of goed gezelschap.

Valpolicella Classico Superiore Casalvegri 2018 van € 19,90 voor € 16,90

De grote Ripasso

Ripasso wordt ook wel ‘the poor man’s Amarone’ genoemd. Een simplistische benadering, want minder is niet altijd slechter. Natuurlijk heeft Amarone meer power en concentratie, maar Ripasso is veel ruimer inzetbaar en beter verteerbaar. De wijn komt tot stand door een tweede gisting met behulp van Amarone-schillen (we leggen het u graag uit); deze unieke benadering van wijn maken zorgt voor een geheel eigen dimensie. Ook bij Ripasso gaat het om balans; geen massa’s restsuiker (wat helaas veel voorkomt) en gebrek aan zuur maar een extra compacte wijn om uw wildgerechten inclusief sauzen perfect te begeleiden.

Valpolicella Classico Superiore Ripasso van € 19,90 voor € 16,90

De grootse Amarone

Uiteraard is Amarone onder de natuurlijke, niet versterkte wijnen onovertroffen. De druiven worden minstens tot in januari of zelfs februari gedroogd, waardoor er na de persing nog maar 60% van het oorspronkelijke sap kan gaan gisten. De kunst is deze most zo ver te laten uitgisten dat er geen plakkend zoet overblijft maar eerder een wijn met veel concentratie en natuurlijk de karakteristieke geur van gedroogde schillen. 

Amarone della Valpolicella 2015 van € 44,50 voor € 37,80

Amarone is dè decemberwijn bij uitstek. U kunt kiezen uit de ‘standaard’ en de cru Ravazzol, de topkwaliteit uit de gelijknamige wijngaard. 

Amarone della Valpolicella Ravazzol 2015 van € 49,50 voor € 42,00

De Amarone uit het zuiden 

In Puglia, de hak van de laars, maakt Agricole Vallone sappige, kruidige wijnen zonder het ietwat logge karakter dat zuidelijke wijnen vaak zo saai maakt. U kent wellicht de fruitrijke Primitivo, ooit door Volkskrant Magazine ‘’mooi in balans, stoer en met inhoud’’ genoemd, maar vast nog niet de Appassimento. Late oogst van Negramaro druiven die daardoor licht zijn ingedroogd aan de stokken. Het resultaat is een zachte, compacte wijn met wat restsuiker en een verleidelijke smaak die doet denken aan gekonfijt fruit en krentjes. Eigenlijk een eenvoudige en betaalbare versie van Amarone en minstens zo goed inzetbaar bij het kerstdiner.

Primitivo del Salento 2018 van € 11,75 voor € 10,50

Salento Rosso Appassimento 2018 van € 12,75 voor € 10,50

Bubbels en dan niet alleen voor de laatste uren van 2020

Mousserende wijnen; onze zuiderburen, van Belgen tot Italianen, begrijpen al jaren dat ieder moment het juiste kan zijn om er een fles van te ontkurken, maar in Nederland blijven we hardnekkig wachten op de eerste van de twaalf slagen. Zeker dit jaar wordt dat een lange zit die vervolgens ook niet wordt beloond met uitbundig zoenen en vuurwerk. Alle reden om wat vroeger te beginnen met de Champagne, pardon, de Franciacorta. Zeker de Franciacorta van Biondelli overtreft menige Champagne met gemak. Gemaakt van 100% Chardonnay, net als de betere Champagne (Blanc de Blancs). De overtreffende trap is Biondelli Satèn, Chardonnay met 24 maanden flesrijping..

Franciacorta Brut van € 28,90 voor € 25,90

Franciacorta Brut Satèn van € 32,50 voor € 28,50

Overigens maakt het uiterst succesvolle domein De Angelis een heerlijke mousserende wijn gemaakt volgens het ‘cuve close’ systeem, oftewel tweede gisting op tank. Zuiver en verfrissend voor ieder moment. Passerina Brut van € 11,95 voor € 10,75

Isole e Olena

Op Isole halen we schitterende Chianti, natuurlijk, maar nu ook weer superieure olijfolie, letterlijk vers van de pers. Na de misoogst van vorig jaar is de goud-groene essentie van de Toscaanse keuken, fruitig en peperig, zodra het kon naar Nederland vervoerd, samen met een nieuwe zending wijn. Voor de Chianti Classico en de Cepparello van 2017 is voor de gelegenheid de aanbieding van vorige keer verlengd. 

Olijflolie 0,5l van € 18,95 voor € 16,65

Chianti Classico 2017 van € 22,95 voor € 20,95 vanaf 12 flessen € 19,95

Cepparello van € 76,45 voor € 64,95

Buon Natale, Buon Anno, en graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Scroll naar boven