Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief oktober 2020

Erik Banti Maremma – Toch nog een najaarsproeverij – Wederom hoge scores voor Isole e Olena

                                                                                      

Eerder hebben we aangekondigd dat er dit jaar geen najaarsproeverij zou plaatsvinden, zeker gezien de strenger wordende maatregelen, maar de inmiddels opgedane ervaring met het proeven op afstand heeft ons doen besluiten toch iets te organiseren, al is het in een totaal andere vorm.

Op zondag 1 november organiseren we samen met Noordman Wijnen en la Bordelaise een serie online themaproeverijen. Hoe werkt het?

  • Meerdere themaproeverijen worden aangekondigd op de website https://www.brandwijn.nl/product-categorie/proeverijen alwaar u zich kunt inschrijven.
  • Als u zich heeft ingeschreven en betaald sturen wij u de wijnen zodat u thuis (met meerdere deelnemers) de wijn kunt proeven. Hoe meer deelnemers thuis hoe lager de prijs per proever.
  • U ontvangt ook een link zodat u (gratis) kunt deelnemen via Microsoft Teams
  • De kosten voor deelname zijn gelijk aan de prijs van de flessen.
  • Het inschrijven sluit op woensdag 28 oktober, zodat wij nog voldoende tijd hebben de flessen te versturen.
  • De proeverijen worden gepresenteerd m.b.v. Microsoft teams (gratis te downloaden)  door meerdere ervaren medewerkers. U zorgt zelf voor glazen en de juiste temperatuur van de wijnen.

EEN NIEUW JAAR ISOLE E OLENA

Sinds 2015 lijkt het wel of er in de wijnen van Isole een iets andere stijl is ontwikkeld, m.n. in de Chianti Classico. Ik (JK) heb al vaker verteld dat de Chianti mij nu herinnert aan de Cepparello van 15 jaar geleden. Natuurlijk, de wijn is en blijft een perfecte afspiegeling van een oogstjaar zonder kunstgrepen; precieze wijn en een voorbeeld hoe Chianti Classico en de dominante druif Sangiovese moeten zijn in uiteenlopende jaren. De wijn is clean en fris als altijd maar heeft ook (en nu komt de overeenkomst met Cepparello) steeds meer diepgang en complexiteit. Jancis Robinson geeft de 2017 17,5 punt (gelijk aan 2016) en spreekt van Mid crimson. Stony, saline nose of cherry fruit. Elegant, sappy sweet red fruit with a layer of powdery tannins. Its freshness is impressive for this torrid vintageEen uitzonderlijk warm jaar maar toch een indrukwekkende frisheid. Mijn indruk (JK) is dat 2017 jaar één van de mooiste Chianti’s heeft voortgebracht, die slok na slok een nieuwe, imponerende ervaring teweegbrengt. Cepparello 2017 overtreft hem natuurlijk, dat is dezelfde Chianti in het kwadraat. Robert Parker (Monica Larner) geeft de Cepparello 95+ punten en heeft het vol lof over Varietal purity, a polished finish enelegant tannins. Overigens is er sinds 1980 slechts vijf keer sprake geweest van een hogere score en geeft RP een drinkadvies tot 2040! Tenslotte… 3 glaasjes Gambero Rosso.

Chianti Classico 2017 van € 22,95 voor € 20,95 (vanaf 12 flessen € 19,95 per fles)

Cepparello 2017 van € 76,45 voor € 67,50

TERUG VAN WEGGEWEEST – ERIK BANTI – MAREMMA

Scansano, nabij de stad Grosseto, ligt hemelsbreed wel dichter bij Florence dan bij Rome, maar is vanuit het hart van Toscane toch een verre uithoek. Het stadje ligt in de Maremma, ooit een uitgebreid moerassig gebied langs de kust dat tot eind negentiende eeuw vrijwel verlaten was. Slecht toegankelijk en bovendien geplaagd door malaria. Na de voltooiing van de drooglegging, in 1938, is het gebied meer bevolkt geraakt. 

Hoe dat ging, is te lezen in de historische roman Het Mussolinikanaal van Antonio Pennacchi. Toerisme en wijnbouw zijn opgebloeid. Morellino is de plaatselijke naam voor Sangiovese; deze mag worden aangevuld met Merlot, Cabernet en Alicante (Grenache).

De Morellino van Erik Banti is jarenlang een groot succes geweest maar soms door ons aanbod uit andere gebieden een beetje uit zicht geraakt. Ten onrechte, want in een vergelijkende proeverij zijn de wijnen verbluffend goed uit de bus gekomen. 

Morellino di Scansano ‘Spineto’ 2019: Het verbluffende aan deze complete wijn is dat er geen splinter hout aan te pas is gekomen. De druiven (90% Sangiovese, aangevuld met Merlot, Ciliegiolo, Cabernet Sauvignon en Alicante) rijpen uitsluitend op roestvrij staal en nog een jaar op fles. Het pure kersenfruit, de rijkdom en de verfijning maken de wijn tot een Toscaanse topper: zacht, vriendelijk en verleidelijk. 

Morellino di Scansano Spineto 2019 van € 13,90 voor € 11,90

Maremma Toscana Ciliegiolo 2019: Deze wijn is zo nieuw dat ik (JK) Erik Banti moest vragen iets van een beschrijving op papier te zetten. De naam, de wijn en het onbekende maakten mij nieuwsgierig. Ciliegiolo is een authentiek lokaal druivenras, voornamelijk gebruikt als aanvulling en verfrissing voor de Sangiovese. Deze Ciliegiolo ‘in purezza’ is dan ook een lichtvoetige, speelse wijn; geen hout, veel fruit en lichtgekoeld te drinken.

Maremma Toscana Ciliegiolo 2019 van € 13,90 voor € 11,90

Morellino di Scansano Riserva ‘Ciabatta’ 2017: Ciabatta (‘schoen’ of ‘slof’) is de naam van de wijngaard. De druiven zijn 90% Sangiovese aangevuld met 10% Cabernet. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in middelgrote vaten van Slavonisch eiken. Ook de Ciabatta blinkt uit in rijpheid van fruit, ondersteund door de frisheid, en heeft daarbij meer power dan de Spineto.  Ooit begonnen als ‘Supertuscan’ met de formele status van Vino da Tavola is het tegenwoordig een DOCG Morellino di Scansano. Hoe dan ook een wijn van hoog niveau en zeer concurrerend in vergelijking met Toscaanse soortgenoten uit het gebied tussen Florence en Siena.

Morellino di Scansano Ciabatta 2017 Van € 19,90 voor € 17,90

VOOR ELK WAT WILS… BEKENDE WIJNEN

Van het Piemontese wijnhuis Giacosa Fratelli brengen we 2 wijnen onder de aandacht. Roero Arneis,wit, gastronomisch prima inzetbaar, ook in het najaar. Nebbiolo d’Alba 2018, beloond met maar liefst 90+ punten door Robert Parker. Op herhaling komen van Collemattoni, de alom geprezen Adone, Rosso di Montalcino 2018 (92 punten James Suckling) en Brunello di Montalcino 2015 (93 punten James Suckling)

Tenslotte… een nieuw (prachtig) jaar Vino Nobile di Montepulciano Riserva van La Casella, de vervolmaking van Elegantie

Roero Arneis 2019, Giacosa Fratelli van € 12,80 voor € 11,50 ( vanaf 12 flessen € 11,15 per fles

Nebbiolo d’Alba 2018, Giacosa Fratelli van € 14,95 voor € 12,95 (extra scherpe aanbieding)

Rosso Toscano Adone, Collemattoni van € 11,90 voor € 9,90 (extra scherpe aanbieding)

Rosso di Montalcino 2018, Collemattoni van € 19,90 voor € 16,90 (vanaf 12 flessen € 16,56 per fles)

Brunello di Montalcino 2015, Collemattoni van € 39,90 voor € 34,90 (vanaf 12 flessen € 34,20 per fles)

Vino Nobile di Montepulciano 2016, La Casella van € 22,75 voor € 18,75 (extra scherpe aanbieding)

Graag tot ziens!

Joris Kleijs                                                                                              

Huib Brand

Aanbieding geldig t/m zaterdag 21 november. Wijnen zijn per fles of zes flessen te bestellen,. Prijzen incl. BTW. Gratis aflevering binnen Nederland  Zie voor het volledige assortiment onze website www.brandwijn.nl, of kom naar de winkel aan de Haagweg te Leiden, geopend dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 en zaterdag 10.00 – 17.00 uur

Scroll naar boven