Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief december 2022

Genieten tijdens de feestmaand

Nog even en we luiden het nieuwe jaar in. De laatste maand van het jaar staat in het teken van genieten; een heerlijk diner, een spetterend oud en nieuw of gewoon thuis op de bank, voor iedere gelegenheid is er wel een wijn te vinden. 

De gehele maand december is de winkel aan de Haagweg volgens de normale tijden geopend en in de week voor kerst zijn de openingstijden verruimd:

Alle zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Maandag 19 december van 10:00 tot 18.00 uur.

Zaterdag 31 december van 10.00 tot 16.00 uur

We pakken uit met Panizzi – San Gimignano

De afgelopen jaren hebben de wijnen van Panizzi een beetje op een laag pitje gestaan in onze aanbiedingen. Soms dreigen verrassende nieuwe aanwinsten een degelijke oude getrouwe te verdringen. Toch biedt dit domein uit San Gimignano (vanwege de vele torens ook wel het Manhattan van Toscane genoemd) uitstekende wijnen, zeker voor de feestdagen. Op onze reizen in Italië drinken we natuurlijk steeds lokale wijn. In Toscane iets fatsoenlijks in wit te vinden is echter best ingewikkeld. De streek kent voornamelijk rode wijnen maar San Gimignano is een uitzondering: daar is de meeste wijn wit.

Vernaccia di San Gimignano 2021 van € 14,60 voor € 12,90

Ondanks die bijnaam, Manhattan van Toscane, denken wij dat de gemiddelde wijnstok zich beter thuis voelt in de Toscaanse heuvels dan in Central Park De Vernaccia van Panizzi is zo’n wijn die nooit verveelt; loepzuiver, floraal, geen hout maar wel prachtig wit fruit, frisheid en een bijzondere lengte. Fris genoeg om mee te beginnen, gevuld genoeg om mee door te gaan, complex genoeg om te blijven boeien. Kortom, een wijn van hoog niveau en zeer veelzijdig.

Vernaccia di San Gimignano Santa Margherita 2021 van € 23,20 voor € 19,90

Deze wijn is geheel afkomstig uit de gelijknamige wijngaard en krijgt vijf maanden houtrijping. Dit geeft hem meer lengte en complexiteit dan de frisse basis-Vernaccia en een exotischer karakter (tropisch fruit, toast, amandelen). Mag gedecanteerd worden!

Evoé Bianco Toscana 2016 van € 24,90 voor € 21,90

Een bijzondere, beetje aparte wijn. Deze zogenaamde ‘’orange wine’’ is gemaakt van 100% Vernaccia-druiven die een langdurig schilcontact en houtrijping hebben ondergaan. Het resultaat is een witte wijn met een iets donkere kleur en een heel licht zweem van tannine (door het schilcontact). Gerijpt, intens van smaak met een indrukwekkende lengte… Wijn die je na de eerste slok vastgrijpt en niet meer loslaat

Chianti Colli Senesi Riserva 2018 van € 14,60 voor € 12,90

Chianti Colli Senesi, oftewel Chianti afkomstig uit de provincie Siena maar buiten het Classico-gebied, heeft een mindere reputatie dan de beroemde Chianti Classico, maar de wijn hoeft er niet minder om te zijn; liever een goede Colli Senesi, al is het even zoeken, dan een matige Classico (daar zijn er heel wat van!). En qua prijs zal een niet-Classico allicht voordeliger uitpakken dan een Classico. De naam van de rode Panizzi, Vertunno, komt van de Romeinse god Vertumnus, wat weer de Latijnse naam is voor de Etruskische god Voltumna of Veltha; in de Etruskische godenwereld was dit de oppergod, ook al resideerde hij in de grond en zelfs in de onderwereld. In ieder geval wel een locatie van belang voor de vruchtbaarheid van de aarde. Ook de rijping van de druiven zat in zijn portefeuille, dus voor wijnboeren was hij een god om te vriend te houden. De huidige Vertumnus-wijn is gemaakt van 90% Sangiovese, aangevuld met Cabernet en Merlot, gespierd en compact. 10 maanden rijping op barrique maken het feest compleet.

Ca’ la Bionda – de decemberwijnen bij uitstek

Inmiddels is het traditie geworden dat de wijnen van Ca’ La Bionda in december ruim de aandacht krijgen. Verschillende varianten Valpolicella, Ripasso en natuurlijk de beroemde Amarone. Vooral de laatste wijn kent veel liefhebbers, maar er zijn ook wijndrinkers die liever iets anders kiezen. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de logge kracht die Amarone nogal eens kan hebben. Het drogen van de druiven geeft één van de krachtigste wijnen die er zijn en die logheid erbij is moeilijk te vermijden. Maar het kan wel! Als liefhebber van lichtvoetige wijnen wil ik (JK) juist met deze Amarone laten zien dat een wijn met zo veel power wel degelijk lichtvoetig en drinkbaar kan zijn.

Valpolicella Classico 2021 van € 14,95 voor € 12,95

Het instapmodel. Levendige, frisse wijn; daar waar veel producenten de internationale markt proberen te imponeren met opgeblazen houtbommen is deze Valpolicella juist ragfijn in geur, ongekend elegant, misschien zelfs licht, maar allesbehalve saai.

Valpolicella Classico Superiore Casalvegri 2019 van € 21,90 voor € 18,90

De meest verfijnde wijn; diep van kleur, geconcentreerd, expressief en daarbij zo zacht als een spinnende poes. De bescheiden, bijna verlegen wijnmaker Alessandro Castellani heeft hiermee een grote wijn gemaakt! Vinous-Antonio Galloni geeft de wijn 90 punten. 

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2019 van € 21,90 voor € 18,90

De meest gewilde wijn. Alessandro noemt de wijn Malavoglia, ofwel tegenzin. Voor hem is een wijn uit zijn gebied een Valpolicella of een Amarone, geen tussenvorm. Maar er is nu eenmaal een enorme vraag naar Ripasso, wel begrijpelijk want dit betaalbare alternatief voor Amarone presenteert zich uitstekend aan tafel of zo maar op een regenachtige middag. Toen ik het jaar 2019 voor het eerst proefde vertelde Alessandro me dat de wijn slecht 2 gram restsuiker bevat; dat is vrijwel niets en voor een Ripasso heel uitzonderlijk. Het verklaart dat de wijn verre van log is en dat juist het rijpe fruit overheerst. Overigens leg ik u graag alles uit over de manier waarop Ripasso gemaakt wordt, restsuikers en andere technische aspecten die bij het maken van wijn komen kijken.

Amarone della Valpolicella 2017 van € 47,50 voor € 39,50

Amarone mag in een kerstmailing niet ontbreken. Het is één van de krachtigste wijnen van Italië, donker en geconcentreerd door de gedroogde druiven. Natuurlijk is de Amarone van Ca’ la Bionda dat ook, maar bovendien is het, in de stijl van het huis, een bijzonder verfijnde wijn. Een betere combinatie met wild is haast niet te bedenken.

Amarone della Valpolicella Ravazzol 2016 van € 55,00 voor € 49,50

Het topmodel Amarone, uit het topjaar 2016. Deze ‘’single vineyard’’, nl. uit de Ravazzol wijngaard en daarbij uit een schitterend jaar, is gebotteld na vier jaar rijping op grote vaten. Een rijkere en extra harmonieuze uitgave van de vorige. Vinous – Antonio Galloni geeft de wijn maar liefst 95+ punten en spreekt van ‘’finessed, delicate, feminine and beautiful harmony’’ Daar hebben wij weinig aan toe te voegen.

Recioto della Valpolicella 2016 (0,5l) van € 39,50 voor € 34,50

Als laatste een bijzondere wijn die we lang niet hebben aangeboden: Recioto della Valpolicella. Een heerlijke zoete wijn gemaakt van gedroogde druiven. Er is maar heel weinig van en de wijn is niet goedkoop. Wel denk ik dat dit één van de meest verfijnde dessertwijnen is die ik ooit heb geproefd… Optimaal bij rood fruit of zelfs bij een chocoladedessert.

Tenslotte nog enkele wijnen die niet mogen ontbreken tijdens de decembermaand

De Amarone uit het zuiden

In Puglia, de hak van de laars, maakt Agricole Vallone sappige, kruidige wijnen zonder het ietwat logge karakter dat zuidelijke wijnen vaak zo saai maakt. U kent wellicht de fruitrijke Primitivo, ooit door Volkskrant Magazine ‘’mooi in balans, stoer en met inhoud’’ genoemd, maar vast nog niet de Appassimento, een wijn uit laat geoogste Negramaro-druiven die licht zijn ingedroogd aan de stokken. Het resultaat is een zachte, compacte wijn met een klein beetje restsuiker en een verleidelijke smaak die doet denken aan gekonfijt fruit en krentjes. Eigenlijk een eenvoudige en betaalbare versie van Amarone en minstens zo goed inzetbaar bij het kerstdiner.

Salento Rosso Apassimento 2019 van € 13,95 voor € 11,95

Dan een unieke wijn, Graticciaia, ooit door Huib de mooiste wijn van Puglia genoemd. De druiven voor deze ‘Amarone uit het zuiden’ zijn afkomstig van zeer oude stokken en worden tenminste vier weken gedroogd op ‘graticci’, droogrekken, alvorens geperst te worden. Na langdurige rijping op barrique en nog een paar jaar op fles wordt de wijn uiteindelijk geleverd. 15 jaar bewaren is geen enkel probleem, misschien kan langer ook best.

Graticcia 2016 van € 49,50 voor € 39,50

Bubbels voor de jaarwisseling

Franciacorta, het piepkleine gebiedje onder het Lago d’Iseo, is het onbetwiste centrum van de Metodo Classico. Deze term is Italiaans voor Méthode Champenoise. Maar niet alleen die methode, de bewerking in de kelder dus, ook het terroir en de druivensoorten zijn identiek aan die in de Champagne. Geen wonder dat de schone, verleidelijke Franciacorta een geduchte concurrent is van menige Champagne uit het gebied met die naam.

Franciacorta Brut Blanc de Blancs – Biondelli van € 28,90 voor € 24,90

Buon Natale, Buon Anno, en graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met 7 januari 2023

Scroll naar boven