Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Villa di Capezzana – de oudste – de grootste – de beste

Villa di Capezzana is een groots wijngoed met zijn Medici-villa in het kleine Carmignano, ten westen van Florence. De eerste optekening van het bestaan dateert uit het jaar 804 en in 1716 is Carmignano al erkend als afzonderlijk herkomstgebied. In 1990 volgde promotie naar de DOCG-klasse. Het bijzondere aan deze DOCG is dat er naast Sangiovese verplicht een deel Cabernet moet worden toegevoegd. Destijds was dat zeer vooruitstrevend en iets waar de eigenaar van Capezzana, wijlen graaf Ugo Contini Bonacossi zich enorm voor heeft ingespannen.

Barco Reale 2020

Het ‘instapmodel’ van Villa di Capezzana is Barco Reale. Een blend van 70% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc en 10% Canaiolo. Vroeger van relatief eenvoudige kwaliteit maar in de loop der jaren gegroeid tot een serieuze Toscaanse wijn van hoog niveau. Het geheim zit hem in de aanvulling van Cabernet op de Sangiovese; frisheid aangevuld met de rijpheid en luxe van de Cabernet. Rijping op grote vaten maakt het compleet. De allure van een mini Super Tuscan tegen een zeer schappelijke prijs!

Villa di Capezzana 2019

Het vlaggenschip is de Villa di Capezzana. Het jaartal 2019 is inmiddels gearriveerd. Een jaar met voldoende regen in het voorjaar en een mooi stabiel groeiseizoen zonder droogte en hitte. Sangiovese aangevuld met 20% Cabernet geeft uiteraard meer concentratie en diepgang vergeleken met de Barco Reale maar ook een verleidelijke open neus en een heerlijke luxe houttoets. Nu, in zijn jeugd, al zeer aantrekkelijk maar tenminste 10 jaar te bewaren. Een interessante wijn om geduldig te volgen en ieder jaar een fles te proberen.

Villa di Capezzana 2012 – Vintage wijn – 10 anni

Voor degenen die niet kunnen wachten hebben we een aantal flessen Villa di Capezzana 2012. Ieder jaar bewaart het domein een partij in de prachtige kelders om, 10 jaar later, op de markt te brengen. Deze ”Villa di Capazzana 10 anni” is een speciale uitgave, verpakt in houten kistjes van 6 flessen. Een genot om nu te drinken en een must-have voor iedere kelder.

Ugo Contini Bonacossi 2016

Tenslotte een zeer bijzondere wijn uit het topjaar 2016.

Ugo is gemaakt ter nagedachtenis aan graaf Ugo Contini Bonacossi, de man die niet alleen Villa di Capezzana maar ook de DOCG Carmignano op de kaart heeft gezet. De Sangiovese druiven zijn afkomstig uit de Viticciana wijngaard, beplant en liefdevol door hem onderhouden tot zijn dood in 2012.

De wijn is de prachtige expressie van een Super Tuscan. 100% streng geselecteerde Sangiovese druiven en 18 maanden gerijpt op barrique. Het bewaarpotentieel is ongekend; tot 2040 zal geen probleem zijn. Slechts 12 flessen beschikbaar.

Graag tot ziens!

Joris Kleijs

Scroll naar boven