Content voor Ingelogde Gebruikers
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief januari 2021

BRUNELLO AGOSTINA PIERI; HET ICONISCHE JAAR 2016

Van de twee bekendste en grootste wijnen van Italië is het iconische jaar 2016 nu beschikbaar. Jancis Robinson noemt Barolo 2016 een excellent quality wine, with ripeness to match the very good 2015. 

The Wine Advocate prijst Brunello 2016 als ”an iconic year.”  James Suckling: ”Brunello’s Greatest Vintages Ever’‘. Jansis Robinson: ”wines with deep colour and impressive fragrance”. 

Brunello di Montalcino mag pas in het vijfde jaar na de oogst geleverd worden. Dit is één van de middelen die het consortium Brunello di Montalcino toepast om kwaliteit te garanderen, immers slechte wijn is na ruim 4 jaar al niet meer te drinken, zo redeneert men. Daarnaast heeft de wijn op het moment van levering al een goede 4 jaar rijping ondergaan, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Vanaf 1 januari mochten we dus 2016 importeren, de eerste zending is gearriveerd. Werkelijk alle recensenten zijn het erover eens: 2016 is een groot jaar!  Eenvoudiger maar uitstekend van kwaliteit is de Costello, het instapmodel bij Pieri. 

Brunello di Montalcino 2016 – Agostina Pieri

Van € 37,20 voor € 32,90

Costello – Agostina Pieri

Van € 8,90 voor € 7,90

MASSERIA DEL FEUDOSICILIË

Vorig jaar hebben we een nieuw Siciliaans domein geïntroduceerd: Masseria del Feudo. Het puntige eiland biedt ideale omstandigheden voor de lokale druivenrassen met zijn relatief hooggelegen percelen, veel zonlicht en een verkoelende zeebries. We hebben drie wijnen uit gelijknamige druivenrassen: Grillo (wit) verfrissend, veel lengte en sap. Nero d’Avola: zacht kruidig en verwarmend. Syrah: stoer en krachtig. Alle wijnen zijn biologisch gecertificeerd en hebben een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Grillo 2019 – Masseria del Feudo

Van € 13,95 voor € 11,95

Nero d’avola 2019 – Masseria del Feudo

Van € 12,80 voor € 11,50

Syrah 2019 – Masseria del Feudo

Van € 13,95 voor € 11,95

ELVIO COGNO

Vorig jaar was de mogelijkheid naar Italie te reizen zeer beperkt, u weet allemaal waardoor. De massale wijnbeurs Vinitaly, die altijd in april plaats vindt in Verona, ging niet door. Gelukkig had ik (JK) in januari een fascinerend bezoek aan Cogno gebracht, niet eens wetend wat ons allemaal te wachten stond. Mijn belevenissen daar kunt u lezen op de website https://www.brandwijn.nl/reisverslag-piemonte-januari-2020. Eigenaar Valter Fissore liet uiteraard een selectie van zijn wijnen proeven; flessen die gereed waren voor levering maar daarnaast diverse vatmonsters die enkele maanden daarvoor nog niet de transitie van druif naar wijn hadden gemaakt. Juist die proeverij midden tussen de vaten heeft mij het meest gefascineerd. Je zou denken dat het proeven van zo jonge wijnen van hoog niveau ingewikkeld is, maar eigenlijk is het makkelijk, en vooral heel verhelderend. Ieder stukje wijngaard heeft zijn unieke eigenschappen welke in een grote wijn ook altijd heel herkenbaar zijn. Ik noem dat precieze wijnen. De frisheid van de witte Nas-cetta, de stoerheid van de Nebbiolo-kloon Lampia en de verleidelijkheid van die andere kloon, Rosé, zit vanaf het eerste begin in de wijn en gaat er nooit meer uit. De druiven van de Nebbiolo Rosé worden medio oktober geoogst en krijgen een lange gisting op de schillen, tot wel 50 dagen. De geproefde vatmonsters uit 2019 waren in januari van dit jaar dus nog nauwelijks een maand uitgegist en moesten het hele process van vat-en flesrijping nog ondergaan. Toch toonden de wijnen al onmiskenbaar elk hun eigen karakter; voor mij opnieuw een bevestiging dat kwaliteit wordt bepaald in de wijngaard en niet in de kelder.

Die sterke verscheidenheid van kleine percelen die zo benadrukt wordt in afzonderlijke vinificatie en botteling vind je buiten Barolo en Barbaresco vooral in Bourgogne. In de ondergrondse kelders daar kun je een ochtend met een pipet ronddwalen van vat naar vat om na uren verkleumd weer boven de grond te komen. Overigens is dat niet de enige overeenkomst tussen die twee gebieden. De geur van Nebbiolo en de slanke maar complexe beleving in de mond doen soms sterk denken aan Pinot Noir. Bij Cogno is dat met name het geval in de Vigna Elena, maar soms valt het ook op in de andere wijnen. Af en toe duikt in de proefnotities dan ook die vergelijking op. 

Een tweede fascinerende ervaring was de kennismaking met het grootse jaar 2016, waarvan ik het vermoeden heb dat dit jaar wel eens het beste van het afgelopen decennium kan zijn.

Beoordeling van de recente jaartallen in Piemonte door Jansis Robinson

Hieronder volgt eerst een beoordeling van de relevante jaartallen door Jancis Robinson.

2018 A reversal of fortunes after a fairly dismal 2017, with high volumes of good quality in all the major varieties. The year started cool but finished hot, and good weather persisted throughout harvest.

2017 Frost and drought affected yields across the region, and the heatwave over summer resulted in a shorter ripening period than usual. This may stunt aromatic development, although cool nights have preserved the characteristic high acidity of the region’s reds.

2016 Piemonte produced excellent quality wine in 2016, with ripeness to match the very good 2015 but firmer tannin and higher acidity. Ideal harvest conditions allowed the Nebbiolo to ripen fully, and yields were higher than average too. Arneis also fared well, producing precise, juicy white wines.

2015 An exceptional vintage thanks to healthy grapes and exceptionally regular bunches. A very cold winter with plenty of snow and a protracted cool and rainy spring replenished the water tables, much needed during a July that was the hottest ever on record. The vintage shows great promise, even if some grapes were relatively low in acidity.

2014 The second year in a row when a wet, cool spring followed a very wet winter. Mid May saw temperatures soar, resulting in a regular and quick fruit set that seemed to promise an early harvest and generous yield. But the weather changed to cool and very wet from early July with some violent hailstorms, notably in the commune of Barolo, dashing all hopes of a great vintage. Quality is expected to be irregular, but those who dared to delay harvest were rewarded with a sound, if notably small, crop of Nebbiolo. Likely to be a light year with limited cellaring potential.

2013  Incessant rain during winter and spring delayed budbreak and opened the door to fungal diseases, although many vineyards were too waterlogged for tractors. From mid July temperatures shot up and remained high during August, albeit with cooler nights. September was very sunny and dry, but the growing cycle was still two weeks late, necessitating a delayed harvest. The prognosis is for a vintage similar in quality to the already legendary 2010s.

De wijnen van de aanbieding

Langhe Nas-Cetta 2019

Van € 22.30 voor € 19,90

In het overwegend rode Piemonte neemt deze wijn een unieke plaats in. Terwijl de druif 30 jaar geleden hoogstens een curiosum was, is Nas-Cetta, met name uit Cogno’s dorp Novello, nu de enige wijn van zo hoog niveau uit lokale druiven. Elvio en Valter zijn samen de motor geweest van dit succes. Als je de wijn niet kent denk je te maken te hebben met iets goeds uit het Rhônegebied of Bourgogne. De laatste jaren lijkt die Bourgondische kant meer naar voren te komen, en dat terwijl er al enige jaren helemaal geen hout aan te pas komt. Nas-Cetta is puur gegist druivensap. De wijn wordt in de eerste jaren na botteling alleen maar complexer en subtieler .

Barbera d’Alba Bricco dei Merli 2018

Van € 24,90 voor € 21,90

Drinken 2020-2030

Van het goede weer in 2018 heeft niet alleen de Nebbiolo geprofiteerd. Ook Barbera is van uitstekende kwaliteit. Deze Bricco dei Merli is in zijn jeugd verleidelijk door zijn mondvullende, vieve fruit, maar ontwikkelt zich daarna ook heel goed. Jaren als 2010 en 2011 zijn nu in topvorm, zowel smooth als fris.

Barbera d’Alba Pre-Phylloxera 2018

Van € 49,50 voor € 44,50

Drinken 2020-2030

Op diverse plaatsen in Italië zijn stukjes wijngaard resistent gebleken tegen de druifluis, die vanaf het eind van de 19e eeuw de wortels van de stokken opvrat. Een van die perceeltjes is het akkertje Barbera waar deze wijn vandaan komt. Meer dan 100 jaar oude planten dus, met authentieke, eigen onderstokken. De wijn is met zijn pepertje complexer en vooral nog compacter dan de Bricco dei Merli.

Langhe Nebbiolo Montegrilli 2019

Van € 19,90 voor € 17,90

Drinken 2020-2025

Nu eens een Nebbiolo die niet gemaakt is om na 10 of meer jaren een waaier aan geuren te ontvouwen, maar om het jonge fruit van die druif te onderstrepen. Met een opmerkelijk hoge score van een oude bekende: Robert Parker 92+/100

Barbaresco Bordini 2017

Van € 35,00 voor € 31,50.

Drinken 2020-2030

Eerder te genieten en soepeler dan de Barolo’s en daarbij zeker zo subtiel en elegant.

Barolo Cascina Nuova 2016

Van € 39,50 voor € 34,95

Drinken 2022-2030

In het aanbod van Cogno is dit de ‘eenvoudigste’ Barolo, maar zijn glorieuze naam ruimschoots waard, zeker in een groot jaar als 2016. Proefnotitie in januari: open neus, schoon, fris, zoetig fruit, Pinot Noir-achtig, zeer rijp. Delicaat, boterzachte tannines

Robert Parker 94/100, Vinous 92/100, Jancis Robinson 17,5/20

Notitie Jancis Robinson:

Lustrous mid ruby. Signature depth of fruit combined with finesse. Spice and minerals, cherry and raspberry with a suggestion of liquorice. There is a certain leggerezza but at the same time profound and deep but without being heavy. Fine, firm long grainy tannins clinging to the fruit. Composed energy. Easily one of the best-buy wines of the vintage – should be’’

Barolo Ravera 2016

Van € 75,00 voor € 67,50

Drinken 2023-2035

De hoofdwijn van het domein uit dat zelfde topjaar als de Cascina Nuova. Notitie in januari: typische Ravera-neus; volgens Valter (en intussen ook volgens mij, JK) is de karakteristiek van Ravera echt te ruiken (zoals ook bleek uit het vatmonster uit 2019). Donker fruit, concentratie en diepgang. Jong maar met prachtig versmeltende tannines.

Robert Parker 97+/100, Vinous 92/100, Jancis Robinson 18+/20

Barolo Ravera Vigna Elena Riserva 2014

Van € 89,50 voor € 79,50

Drinken 2025-2040

Proefnotitie in januari: ondanks het koelere jaar lijkt er in deze wijn niets te ontbreken. Aromatisch, complex en lang.

Robert Parker 96+/100, Vinous 97/100, Jancis Robinson 17,5/20
Notitie Jancis Robinson:
Lustrous mid ruby with orange tinges. Impressive concentration for 2014 and with great lift on the nose. Sweetly perfumed raspberry fruit that jumps out of the glass. With aeration the nose opens up and becomes multi-layered. The palate is all crushed raspberry and cranberry and with a thick layer of fine, powdery tannins. Very long and focused and cool and fresh.
Walter Speller: Hard to believe that this is the 2014 vintage.

Barolo Ravera Bricco Pernice 2015

Van € 89,50 voor € 79,50

Drinken 2025-2040(+)

Dit is de stoerste, meest doortimmerde van de vier Barolo’s en daarbij uit een zeer krachtig jaar. Notitie in januari: rijk, compleet, een enorme mond vol.

Robert Parker 96/100, Vinous 95/100, Jancis Robinson 17.5/20
Notitie Jancis Robinson:
Lustrous mid ruby. Lots of depth and richness, yet at the same time sleek. Sweet, crushed red fruit run through by a spicy vein. Gorgeous succulent fruit, great focus and length and full spread on the finish with bags of ripe, grainy tannins.
Walter Speller: Endlessly long and succulent.

Scroll naar boven