Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Amarone van Ca’ la Bionda

De must-have voor iedere wijnkelder

Het vinden van een geschikte wijn uit Valpolicella leidt helaas nogal eens tot teleurstellingen. Mede door de hoge productie zijn deze wijnen vaak eendimensionaal, erg makkelijk maar zonder de gewenste spanning en verfijning. Zo’n 10 jaar geleden hebben bij een eerste bezoek gebracht aan Ca’ la Bionda in het piepkleine gehucht Valgatara (boven Verona) en onze bevindingen waren verbluffend. Niet geheel onverwacht want wijnmaker Alessandro Castellani heeft een tijdje op Isole e Olena gewerkt en veel ideeën van Paolo de Marchi in de praktijk gebracht. De onmiskenbare toewijding van Alessandro kwam voor ons het beste tot uiting in de wijngaarden, keurig onderhouden t.o.v. de belendende percelen. Aangezien kwaliteitswijn voor 80% wordt gemaakt in de wijngaard is het dus geen wonder dat de wijnen van Ca’ La Bionda zich daadwerkelijk onderscheiden! Ze zijn uitgesproken kruidig, mineraal en levendig, geconcentreerd maar absoluut niet plomp.

Het domein maakt verschillende typen Amarone; een uitstekende basis, de wijngaardselectie Ravazzol en de absolute top, Ravazzol Riserva, die uitsluitend in de allerbeste jaren wordt gemaakt. Tenslotte is er ook een hele bijzondere witte wijn, Bianco del Casal.

De laatste twee wijnen zijn eigenlijk nooit onder de aandacht gebracht en hebben altijd fluisterstil de weg gevonden naar de liefhebbers. Tijd voor een mooi aanbod dus. Meestal word ik bijgestaan door de nodige recensenten die er van alles over vinden, maar nu moet ik het zonder de mening van Monica Larner, Jansis Robinson en Antonio Galloni doen. Daarom heb ik wijnmaker Alessandro gevraagd ons te vertellen wat er nu zo bijzonder aan is. Ook vraag ik u vertrouwen te hebben in mijn oordeel. De wijnen die ik nu ga beschrijven zijn van ongekende kwaliteit en behoren tot het beste wat ik ooit heb geproefd.

Amarone Riserva Ravazzol 2012

Van € 79,50 voor € 69,50, beperkt beschikbaar.

Wijnmaker Alessando vertelt dat er (nog) niet veel recensies zijn omdat ze nu pas zijn begonnen met het versturen van wijnmonsters naar de gidsen. De Amarone Riserva 2012 staat overigens in de finale voor de drie glaasjes Gambero Rosso. Het jaar 2012 was voor Ca’ Bionda een ongelofelijke verrassing, aldus Alessando. Velen herinneren 2012 als zeer warm, vooral in Midden- en Zuid-Italië, met als gevolg een lage gemiddelde opbrengst. Toch waren juist in Valpolicella de omstandigheden ideaal. Tijdens de zomer kwamen er regelmatig verkoelende onweersbuien vanuit de bergen met een perfecte rijping van de druiven tot gevolg. Bovendien zorgde een droge periode in het voorjaar voor zeer kleine trossen. Ideaal om te drogen voor de Amarone. Het resultaat is een wijn met body, structuur en in staat om lang te rijpen, maar tegelijkertijd voorzien van voldoende zuren en frisheid. De wijn rijpt maar liefst 7 jaar in eikenhouten vaten van 3000 liter. Daarna volgt nog een jaar flesrijping voor verdere verfijning.

Bianco del Casal Veronese 2019

Van € 36,75 voor € 32,50, beperkt beschikbaar.

Deze wijn is gemaakt van 70 jaar oude Garganega en Trebbiano stokken uit de Ravazzol wijngaard en wordt zeer beperkt gemaakt. Na de oogst vergist de wijn op barriques. (houten van van 228 liter) Het meest bijzonder is de natuurlijke vergisting; uitsluitend het van nature op de druif aanwezige gist zet het proces in werking. Het resultaat is een grote wijn die uitblinkt in intensiteit en mineraliteit. Werkelijk alles klopt en is in balans. Alessandro vergelijkt de wijn met het Grote Frankrijk en ik sluit mij daarbij graag aan, zolang de wijn vergeleken wordt het de grote wijnen uit de Bourgogne. Tenminste 10 jaar te bewaren.

Tenslotte kan ik de verleiding niet weerstaan ook de andere wijnen van Ca’ la Bionda aan te bieden.

Graag tot ziens!

Joris Kleijs

Valpolicella Classico 2019

Van € 13,75 voor € 11,95

Valpolicella Classico Superiore 2018

Van € 19,90 voor € 16,90

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2017

Van € 19,90 voor € 16,90

Amarone della Valpolicella 2015

Van € 44,50 voor € 37,80

Amarone della Valpolicella ‘Ravazzol’ 2015

Van € 49,50 voor € 42,00

Bezoek hier de website van Ca’ la Bionda www.calabionda.it

Scroll naar boven