Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief juli 2021

Klassiekers voor de zomer

Erik Banti – Giacosa Fratelli – Lis Neris

Geachte lezers en lezeressen,

In verband met de vakantieperiode zijn de leveringsmogelijkheden van 23 juli t/m 9 augustus iets beperkt; op de website kunt u standaard kiezen voor levering op donderdag, vrijdag, zaterdag of in overleg (graag via mail). De winkel is de hele zomer gewoon geopend van dinsdag tot en met zaterdag.

ERIK BANTI – MAREMMA – TOSCANA

Erik Banti, één van de pioniers die het aandurfden op de droge delen van Scansano (Zuid-West Toscane) druiven te verbouwen, was al vroeg een belangrijke leverancier van Brand Wijnimport. Jarenlang voorzag hij velen van gedegen Toscaanse wijnen en het nodige drinkplezier. Sappige frisheid met voldoende pit om enige verveling geen kans te geven. In 2007 heb ik (JK) voor het eerst met de wijnen kennis gemaakt na een middag intensief proeven van hetgeen verschillende producenten uit de streek te bieden hebben. Toen viel me al op, na het proeven van veel ruwe, harde wijnen, dat de wijnen van Banti juist aangenaam en fris waren. Na een aantal jaren was de interesse voor de wijnen toch wat afgenomen tot zo’n 3 jaar geleden, waarna ze weer een vaste plek hebben gekregen in ons aanbod.
Morellino di Scansano heeft in 2007 de DOCG-status gekregen en mag uitsluitend worden geproduceerd in de gelijknamige gemeente. Het stadje ligt in de Maremma, een van oorsprong moerassig gebied dat tot eind negentiende eeuw vrijwel verlaten was. Na de definitieve drooglegging in 1938 is het gebied meer tot leven gekomen. Morellino is de plaatselijke benaming voor Sangiovese; de naam verwijst naar de donkerrode morello-kers. Deze zomer hebt u de keuze uit 3 wijnen:

Morellino di Scansano ‘Spineto’ 2020

Van € 13,90 voor € 11,90 vanaf € flessen € 11,50 per fles

Zuivere wijn zonder een splinter hout. Voornamelijk Sangiovese aangevuld met Merlot, Ciliegiolo en Cabernet-Sauvignon. Puur kersenfruit, rijkdom, maar ook verfijning. Serieuze Toscaanse wijn.

Maremma Toscana ‘Ciliegiolo’ 2019

Van € 13,90 voor € 11,90 vanaf 6 flessen € 11,50 per fles

De wijn is vernoemd naar het gelijknamige authentieke druivenras dat normaliter wordt gebruikt als verfrissende aanvulling voor de Morellino. Lichtvoetige, speelse zomerwijn vol levendigheid en fruit. Bij voorkeur licht gekoeld te drinken.

Morellino di Scansano Riserva ‘Ciabatta’ 2018

Van € 19,90 voor € 17,90 vanaf 6 flessen € 16,90 per fles

Ciabatta (‘schoen’ of ‘slof’) is de naam van de wijngaard. De druiven zijn 90% Sangiovese aangevuld met 10% Cabernet. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in middelgrote vaten van Slavonisch eiken. Ook de Ciabatta blinkt uit in rijpheid van fruit, ondersteund door de frisheid, en heeft daarbij meer power dan de Spineto. Ooit begonnen als ‘Supertuscan’ met de formele status van Vino da Tavola is het tegenwoordig een DOCG Morellino di Scansano. Hoe dan ook een wijn van hoog niveau en zeer concurrerend in vergelijking met Toscaanse soortgenoten uit het gebied tussen Florence en Siena.

DE MYSTERIEUZE COSTELLO

Costello – Agostina Pieri

Van € 8,90 voor € 7,90

Costello, het instapmodel van Agostina Pieri: altijd geliefd, zeker in de zomer

Buiten het officiële Montalcino-gebied heeft Francesco Monaci 2 hectare wijngaard verworven voor het maken van zijn Costello. Lang geleden al diende deze naam voor de wijn die niet voldeed aan de normen voor Rosso, laat staan voor Brunello di Montalcino. Op het etiket prijkt slechts het sobere ‘Vino Rosso’, een wijn dus van de laagste categorie. Een Vino da Tavola waarbij het vermelden van het jaartal niet is toegestaan. Costello is gemaakt van 90% Sangiovese en 10% ‘andere druiven’ (Francesco’s woorden) en rijpt 2 tot 5 maanden op grote vaten. Het resultaat doet oude tijden herleven met vrolijke frisheid, dartelend fruit en gegarandeerd drinkplezier. En het ontbrekende jaartal en de ‘andere druiven’ dan? Geloof ons (en Francesco): na het drinken van de wijn zult u hem (en ons) die geheimzinnigheid meteen vergeven.

LA PREVOSTURA – DE MAGIE VAN LESSONA

Coste della Sesia Garsun 2019 – La Prevostura

Van € 16,95 voor € 15,25 vanaf 6 flessen € 14,70 per fles

Zoals u weet deel ik (JK) graag mijn enthousiasme over Alto Piemonte en dan met name Lessona. Vergeleken met het aangeharkte Langhe (waar Barolo en Barbaresco liggen) is de streek verlaten maar de sporen van het levendige wijnverleden zijn nog altijd tastbaar. Het terroir, oftewel de combinatie van een unieke zandbodem en een gunstig klimaat maakte het gebied in de 19e eeuw tot het Bourgogne van Italië, compleet met ommuurde wijngaarden. Helaas is door een reeks tegenslagen, waarvan de druifluis het belangrijkste was, het areaal aan wijngaarden teruggebracht van 400 hectare in 1870 tot slechts een schamele 2 in 2000. Inmiddels is het weer toegenomen tot een nog altijd zeer bescheiden 18 hectare.

Luca de Marchi

Via Prioprietà Sperino, het domein van Luca en Paolo de Marchi, hebben we kennis gemaakt met La Prevostura,een piepklein bezitje aan de zuidhelling van het plateau van Lessona. Het domein is zo klein dat het zich geen eigen apparatuur kan veroorloven om de wijn op de voeden en te bottelen, zodat Luca’s hulp welkom is. De wijnen zijn net iets eenvoudiger dan die van Proprietà Sperino maar daarbij ook aantrekkelijker in prijs. 

Coste della Sesia Rosso ‘Garsun’ 2019: 70% Nebbiolo, 20% Vespolina en 10% Croatina, 6 maanden rijping op hout . Prettig drinkbare, cleane, lichtvoetige Nebbiolo, te vergelijken met Nebbiolo Montegrilli van Elvio Cogno. 5 tot 10 jaar bewaren lijkt geen enkel probleem.

GIACOSA FRATELLI – GAVI & ARNEIS

Gavi 2020 – Giacosa Fratelli

Van € 12,80 voor € 11,30 vanaf 6 flessen € 10,90 per fles

Roero Arneis 2020 – Giacosa Fratelli

Van € 12,80 voor € 11,30 vanaf 6 flessen € 10,90 per fles

U kent dit wijnhuis uit Piemonte ongetwijfeld van de rode Nebbiolo en Barolo maar ook van de witte Arneis, de gastronomische, aromatische druif met een heel eigen karakter. Een andere wijn met een hoog kwaliteitsniveau is Gavi,100% Cortese-druiven, geclasseerd als DOCG. Fris, beetje appel en relatief weinig alcohol. Ideaal bij schaal-en schelpdieren.

LIS NERIS BBK & PINOT GRIGIO (door Huib Brand)

In veel regio’s van Italië zijn naast rode wijnen ook voortreffelijke witte te vinden, zelfs in het diepe zuiden (Campania, Sicilië). Maar nergens ligt het accent zo sterk op wit van hoog niveau als in Friuli, in het noord-oosten. Al jaren importeren wij de wijnen van Lis Neris, sinds we in een restaurant in Vicenza een Pinot Grigio van dit domein hadden gedronken. Zo kwamen wij terecht in San Lorenzo Isontino, in het uiterste oosten van Friuli en slechts enkele kilometers verwijderd van de grens met Slovenië. Het bedrijf is gesticht in 1879, vijf generaties geleden, en wordt met trefzekere hand geleid door Alvaro Pecorari, nu rond de zestig schat ik. Zijn wijnen worden geschonken in een groot aantal goede restaurants tot ver buiten Friuli; in een oude boerderij heeft hij spic en span vakantieappartementen gemaakt en elders zelfs een congrescentrum. De degelijke lange-termijnvisie van deze ondernemer spreekt ook uit zijn wijnen: degelijk, betrouwbaar, zeer verzorgd.

Lis Neris Pinot Grigio 2019

Van € 19,90 voor € 17,90 vanaf 6 flessen € 16,90 per fles

De Pinot Grigio is niet alleen de eerste wijn van Lis Neris die wij proefden, het is ook de meest succesvolle in onze verkoop. Bloemen- en vruchtengeuren blijven in deze wijn elkaar afwisselen en de rijke, bijna weelderige vulling vindt voldoende tegenspel in de frisse componenten. De wijn is een aantal jaren houdbaar, volgens opgave van de producent zelfs 10 jaar. Jancis Robinson is er ook erg over te spreken:

Pinot Grigio 2019 16/20 Jancis Robinson  ”At last – a proper Pinot Grigio!” 

Een kort maar welsprekend oordeel. Mevrouw Robinson is niet alleen een objectieve wijndiva maar ook een strenge meesteres, bij wie een score van 16 punten al een groot compliment is. 

Een Europees Project

Lis Neris BBK 2019

Van € 19,90 voor € 17,90 vanaf 6 flessen € 16,90 per fles

We verlaten Italië. Ook net over de grens met Slovenië runt Pecorari een wijngaard. Anders dan een hoop andere Noord-Italianen (denk aan de Lega Nord) ziet de eigenaar van Lis Neris juist de voordelen van Europese samenwerking. Nabij de dorpjes Barbana, Biljana en Kozana (vandaar de naam BBK), verbouwt hij de Sloveense soorten Ponca en Rebula. Die laatste is geen andere dan de Friulaanse Ribolla Gialla. Evenals de Pinot Grigio wordt de BBK vergist in stalen tanks, waar de wijn vervolgens 8 maanden in rijpt met depot en al, dat er regelmatig doorheen wordt geroerd (bâtonnage). De BBK  heeft pittige zuren maar ook de onmiskenbare rijpheid en complexiteit die we van Lis Neris gewend zijn. Een gastronomische wijn met ongekende spanning.

Een uitdaging

Lis Neris Chardonnay Jurosa 2017

Van € 28,50 voor € 24,50

Chardonnay is in Friuli niet echt zeldzaam, maar behoort ook niet tot de traditionele druiven. Tot in de jaren ’70 werd de soort zelfs vaak verward met Pinot Bianco. Voor Pecorari was het een uitdaging  te bewijzen dat de nummer één van de witte druiven ook in Friuli grote resultaten kan geven. Zoals bekend kan Chardonnay verbouwd worden in uiteenlopende omstandigheden en is de wijn navenant uiteenlopend, van superieur tot zeer eenvoudig. De Chardonnay Jurosa van Lis Neris (een selectie) gist in houten vaten van 500 liter en rijpt daarin nog 11 maanden, weer met bâtonnage. Vaak gehoorde associaties bij het proeven zijn abrikoos, hooi en boter. De wijn kan, opnieuw volgens de producent, wel 20 jaar oud worden. U vraagt zich misschien af of dat waar is en waar het goed voor is. Wij hebben meermalen Chardonnay Jurosa geproefd van 10 en meer jaren oud, die fascinerende ontwikkelingen bleek door te maken. Kleine accenten die in de jonge wijn onopgemerkt bleven, kregen soms na jaren hun eigen volwaardige plaats en zorgden voor een toenemende complexiteit. Kortom, precies zoals bij andere serieuze bewaarwijnen. Hieronder het oordeel van Robert Parker/Monica Larner (die kennelijk nooit een gerijpte Jurosa heeft geproefd).

Jurosa Chardonnay 2017 , Robert Parker/Monica Larner 92/100
The Lis Neris 2017 Friuli Isonzo Chardonnay Jurosa is another beautiful white from this leading Friuli estate. This wine strikes terrific balance between aromatic fragrance and textural elegance. Lost in between those two points are multiple layers of stone fruit, melon, honey, cream pastry and lightly toasted almond. The finish is beautifully silky and fine, and you can’t go wrong with a grilled wild salmon. Drink 2021-2025. M.L.

TWEE KLASSIEKERS VAN DE ANGELIS

Het alom bekende wijnhuis De Angelis uit de Marken (de kuit van de laars) is een onuitputtelijke bron van erkend goede en betaalbare wijnen. Ingenieur Quinto Fausto en zijn zoon Alighiero hebben de afgelopen decennia een vlekkeloze reputatie opgebouwd met het maken van wijnen die uitblinken in een even zo vlekkeloze prijs/kwaliteitverhouding. Bovendien is het hele domein biologisch gecertificeerd. Ook deze zomer kunt u kiezen uit een grote selectie van deze wijnen, met name onderstaande. 

Pecorino Offida 2020 – Tenuta de Angelis

Van € 9,40 voor € 8,20

Deze DOCG-geclasseerde wijn adviseer ik (JK) regelmatig voor feestjes en etentjes. Iedereen vindt de wijn namelijk altijd lekker. Zowel de wijnkenner als de minder geoefende wijndrinker kan er uitstekend  mee uit de voeten. De wijn biedt een fascinerend spel van opwekkende zuren, levendig fruit en een ongekende lengte. U blijft ervan drinken. De Grote Hamersma heeft de wijn beoordeeld als ‘buitengewoon goed’ met een 9-

Rosso Piceno Superiore 2017 – Tenuta de Angelis

Van € 9,40 voor € 8,20

De belangrijkste wijn van De Angelis. Deze blend van Sangiovese- en Montepulciano-druiven is echt een volwassen Italiaanse wijn. Hij heeft alles om hem serieus te nemen: fruit, kruiderij, een beetje (lekkere!) tannines en voldoende afdronk. Gambero Rosso – Berebene 2021Oscar for the excellent price/quality ratio

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met 28 augustus

Scroll naar boven