Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Franciacorta, het alternatief voor Champagne?

Champagne, de beroemdste mousserende wijn, is synoniem met luxe. Toch is de wijn eigenlijk ontstaan als een noodoplossing. De wijnen rond het Franse Reims en Épernay waren zo zuur dat er weinig aan te genieten viel. Niet zo gek, want op slechts vier uur rijden van Utrecht worden de druiven nu eenmaal minder rijp dan in zuidelijker gelegen warmere gebieden. 

De geboorte van Champagne

Het was de monnik Dom Pérignon (1639-1715) die een technische ingreep bedacht om dit probleem op te lossen. Aan de zure stille wijn werd suiker toegevoegd waardoor er een tweede gisting op fles ontstond. Het resultaat was een heerlijke mousserende wijn en de Champagne was geboren. De internationale beau monde, die zich vermaakte in Parijs en daar ook de talrijke bordelen frequenteerde, kon de ongegeneerd knallende en schuimende wijn erg waarderen, al waren veel Fransen minder enthousiast. Schrijver Alexandre Dumas (1802-1870) maakte de buitenlanders die de rare schuimwijn dronken nogal eens belachelijk, maar gaandeweg kreeg de wijn ook in Frankrijk steeds meer erkenning. Laten we het er op houden dat Champagne, als een lotusbloem, opgroeit uit de modder.

Inmiddels is de ‘echte’ Champagne, d.w.z. die uit het gelijknamige gebied, hoewel dus min of meer uit armoede ontstaan, het ijkpunt voor de vele mousserende wijnen uit andere gebieden. Crémant de Bourgogne, Catalaanse Cava en Duitse Sekt zijn hier voorbeelden van. Op exact dezelfde manier gemaakt, maar wel met een geheel eigen karakter en één overduidelijke overeenkomst: een lagere prijs. Vrijwel alle alternatieven zijn betaalbaarder dan het grote voorbeeld. Alles in en aan Champagne is duur: de druiven, de grond en, niet te vergeten, de hoge marketing-uitgaven om het luxueuze imago in stand te houden.

Franciacorta

Wellicht verwacht u nu een lofzang op het beste Italiaanse alternatief: Franciacorta. Natuurlijk zal ik u mijn enthousiasme daarvoor niet onthouden; sterker nog, de Italiaanse variant is de favoriete zondagmiddagconsumptie in huize Kleijs. Dat neem niet weg dat ik Champagne nog altijd de beste mousserende wijn ter wereld vind, maar Franciacorta heeft mijn hart gestolen.

Dit piepkleine gebiedje op zo’n uur rijden vanaf Milaan staat bekend om zijn mousserende wijnen, de beste in Italië. Als wijngebied heeft het een lange geschiedenis en mede door goede bodems en de nabijheid van het meer van Iseo zijn de omstandigheden voor druiven ideaal. Toch hebben de mousserende wijnen er pas de laatste 30 jaar een belangrijke rol gekregen. Men besefte dat druiven als Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc zich er prima thuis voelen en het antwoord op Champagne lag voor de hand.

De inzet was niet zo zeer een voordelig alternatief van wat mindere kwaliteit te leveren, maar vooral een wijn die niet onderdeed voor Champagne. De kwaliteitseisen voor Franciacorta zijn streng; strenger dan voor Champagne en veel strenger dan voor, bijvoorbeeld, Cava. Zo vereist het consortium lage opbrengsten per hectare en een extreem lange rijping op fles. Voor een vintage Franciacorta bedraagt deze tenminste 30 maanden, voor Champagne 25 maanden en voor Cava 10.

Met name in Milaan en omstreken is Franciacorta inmiddels niet meer weg te denken in de betere restaurants en wijnbars en ook de Nederlandse (top-)gastronomie begint de wijn (langzaam) te omarmen. Thuis zijn we nog niet echt overtuigd. Wellicht is het onze oude Calvinistische soberheid die ons ervan weerhoudt te genieten van mousserende wijnen, afgezien van een enkele fles bij feestelijkheden zoals het inluiden van het nieuwe jaar. Dat is jammer. Wijn en zeker mousserende wijn horen bij genieten. Genieten van eten, drinken en gezelschap. Onze zuiderburen weten dat al lang. En als het genotene ook nog van uitmuntende kwaliteit is, zal dat de pret alleen maar verhogen. De wijn verdient het en wij mensen nog meer…

Joska Biondelli

Joska Biondelli voorziet ons al enige jaren van uitstekende Franciacorta. Jancis Robinson geeft de wijnen altijd minimaal 17 punten. Probeert u eens een fles, al is het maar omdat de wijnen nu 15 procent korting hebben.

BEKIJK HIER DE WIJNEN VAN BIONDELLI

Graag tot ziens!

Joris Kleijs

Scroll naar boven