Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief maart 2021

TENUTE BOSCO ETNA – DE BAROLO VAN HET ZUIDEN

Sicilië heeft, ondanks de zuidelijke ligging, unieke eigenschappen voor de wijnbouw. Natuurlijk, het driehoekige eiland kent een warm klimaat maar de nabijheid van de zee zorgt altijd voor een verkoelende bries. Er is echter nog iets: de machtige, actieve, 3329 hoge vulkaan Etna zorgt voor hoger gelegen wijngaarden (frisheid) en een vulkanische bodem, wat in hoge mate bijdraagt aan het bijzondere terroir. Deze bodem zien we ook bij wijnen van hoog niveau uit bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, het Italiaanse Soave en Lessona, net als bij de Etna. De nog altijd actieve vulkaan zorgt ervoor dat de bodem continu in beweging is en dat mineralen van diep onder de grond in de wijngaarden terecht komen. Het klimaat, de bodem en de druivenrassen die we vrijwel uitsluitend daar tegenkomen, geven Etna- wijnen een geheel eigen identiteit, heel verschillend ook van de dikkere wijnen van de rest van het eiland. De blauwe variant Nerello Mascalese wordt het meest gebruikt voor de rode wijnen. Frisse, minerale en spannende wijnen met een lang bewaarpotentieel, vergelijkbaar met Nebbiolo.

Na een overzichtsproeverij hebben we ervoor gekozen om Tenute Bosco aan het assortiment toe te voegen. Het domein is gelegen in de gemeente Castiglione di Sicilia aan de noordkant van de Etna, het beste gebied voor de wijnbouw. Voldoende regen, de beschermende werking van de twee nabijgelegen bergen Nebrodi en Peloterani en een bodem bestaand uit minerale zandgrond zorgen voor een perfecte waterhuishouding. 

Eigenaren Sofia Bosco en haar man Concetto kiezen voor biologische druiventeelt, grijpen zo min mogelijk in en laten de natuur haar gang gaan, iets wat heel goed past binnen de moderne wijnbouw en waarvoor de omstandigheden daar perfect zijn. Zon, regen en wind werken samen voor gezonde planten en een optimaal resultaat. Het domein heeft twee wijngaarden, Contrada Piano dei Daini met voornamelijk Nerello Macalese, en Contrada Santo Spirtito een zeer oude, bijzondere, deels nog pre-phylloxera wijngaard met aanplant van Nerello Mascalese en Carricante, een witte variant.

Etna Bianco Piano dei Daini 2019 

Van € 21,90 voor € 19,70

De wijn is gemaakt van 90% Carricante aangevuld met Catarratto, Grecanico en Inzolia uit de beide wijngaarden. De wijn is levendig en fris, met citrus en wit fruit, en licht ziltig in de mond. Zonder twijfel zo spannend dankzij de hoge ligging van de wijngaard.

Etna Rosso Piano dei Daini 2017 

Van € 21,90 voor € 19,70

Gemaakt van 90% Nerello Mascalese en 10% Nerello Cappuccio. De wijn blinkt uit in elegantie; de wijngaard Piano dei Daini wordt al vermeld in 1669 en ligt op niet minder dan 600 meter boven zeeniveau. Voldoende koelte dus, ondanks de zuidelijke ligging. Qua niveau kan de wijn gemakkelijk concurreren met Barolo en Bourgogne van hoog niveau. Een transparante wijn met veel rood fruit, rijpe tannines en een subtiel pepertje. 10 jaar bewaren lijkt ons geen enkel probleem. Robert Parker 92/100, James Suckling 93/100

Etna Rosso Vico Etna Rosso Prephylloxera 2015

Van € 57,30 voor € 49,50

Tenslotte hebben we enkele flessen Etna Rosso Vico Etna Rosso Prephylloxera. Tijdens een uitbarsting van de vulkaan in 1879 zijn veel wijngaarden overspoeld door lava maar enkele stukjes in de Santo Spirito wijngaard zijn gespaard. Deze percelen liggen op maar liefst 700 meter hoogte en de stokken hebben de druifluisepidemie overleefd. Een grote wijn met een ongekende expressie van terroir. Robert Parker/James Suckling 92/1003 glaasjes Gambero Rosso

LUNAE – LOEPZUIVERE VERMENTINO UIT LIGURIË

In Ligurië, het kustgebied aan weerszijden van Genua, worden allerlei interessante wijnen gemaakt, maar je komt ze weinig tegen buiten het gebied. De productie is bescheiden, vaak ook versnipperd, en vlak bij huis is veel vraag. Dit is niet voor niets de Italiaanse Riviera. Toch hebben wij nu een domein gevonden dat wel 45 ha eigen wijngaarden heeft. Het ligt vlak bij La Spezia en heet Lunae, de plaatselijke DOC is Colli di Luni.

Vermentino etichetta grigia 2020. 

Van15,95 voor € 13,95

Vermentino is wijd verbreid op Corsica en Sardinië en langs de kust van het vasteland. Dit is een ranke, stuivend expressieve witte wijn, een en al bloemen en vruchten.

Vermentino etichetta nera 2020 

Van € 23,00 voor € 19,95

Een luxe uitgave van de vorige, eveneens zonder hout. Zeer subtiele en complexe geur. Komt frivool en dartel binnen, maar… een grote wijn.

DE (WITTE) TOPWIJNEN VAN DE ANGELIS

Tenslotte nog enkele oude bekenden voor dit prille voorjaar. Pecorino non-filtrato  Quiete, de luxe versie van onze meest populaire witte wijn van Tenuta De Angelis; niet gefilterd, dus licht troebel maar met veel smaak en intensiteit. Daarnaast de wel gefilterde Pecorino (‘schapendruif’) en de nog steeds aan populariteit winnende Passerina, ranker en frisser.

Passerina 2019 – Tenuta de Angelis

Van € 8,90 voor € 7,90

Pecorino 2019 – Tenuta de Angelis

Van € 9,40 voor € 8,20

Pecorino Quete 2019 – Tenuta de Angelis

Van € 10,80 voor € 9,50

Deze aanbiedingen zijn geldig tot 17 april

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Scroll naar boven