Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account
Soave Landschap

Nieuwsbrief maart 2025

Verfrissende lentewijnen

Krijtige Soave van I Stefanini, de geliefde Le Vaglie en een nieuwe oogst Brunello van Agostina Pieri

 Leiden, maart 2025

Beste wijnliefhebbers,

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief schijnt de zon uitbundig en geven de voorspellingen een temperatuur van 17 graden aan. Maart is een prachtige maand; koude nachten, zonnige dagen en een knisperend frisse atmosfeer. Tijd voor passende wijnen, dus net zo knisperend en fris.

I Stefanini – Soave op zijn best 

Wanneer we in Noord-Italië de route van Venetië tot Milaan volgen, komen we eerst door een wat saai, vlak landschap. Maar na een tijdje doemen de Colli (heuvels) Berici op, een vrij onbekend wijngebied in de buurt van Vicenza. Reizen we verder westwaarts dan zien we aan de rechterkant de uitlopers van de Alpen waarachter bij helder weer de besneeuwde bergtoppen zich aftekenen. Het landschap wordt lieflijker en zo’n 50 km voordat we het Gardameer passeren zien we op die uitlopers het ommuurde stadje Soave. Een waar verdedigingswerk met vrij uitzicht zodat eventuele vijanden al op grote afstand betrapt konden worden.

Hier komt dus de Soave vandaan, een welbekende, verfrissende, krijtige witte wijn. Maar je hebt Soave en Soave. De grote plas is eenvoudige wijn uit de vlakte langs de autostrada, gemaakt van de Trebbiano-druif. Grote opbrengsten en toch een wijn die redelijk drinkbaar is maar wel eendimensionaal en nogal vlak van smaak. Interessanter is de wijn gemaakt van Garganega-druiven, en wat hoger uit de heuvels; wijn met aanzienlijk meer diepgang, pit en concentratie. Het meest interessant is de wijn afkomstig van vulkanische bodem: een schakering aan smaken en belevenissen. Bovendien is Soave van goede kwaliteit gemakkelijk zo’n 5 tot 10 jaar te bewaren. Mooie wijn voor een plekje in de kelder dus.

Soave Il Selese

Soave Il Selese: I Stefanini is een relatief jong domein in het hart van het wijngebied. De wijngaarden liggen in de Valle d’Alpone, iets ten oosten van het historische stadje. Het merendeel van de geproduceerde wijn is Soave Il Selese, 100% Garganega van 30 tot 40 jaar oude stokken. Frisse, strakke, opwekkende wijn met de kenmerkende krijtigheid. 

Soave Monte de Toni

Soave Classico Monte de Toni – Een stap hoger is de Soave Classico Monte de Toni, vernoemd naar de gelijknamige heuvel. Kenmerkend aan deze kleine wijngaard is het vulkanisch gesteente met een hoog ijzergehalte, die de wijn aanzienlijk complexer en gelaagder maakt. De wijn gaat niet in hout, maar rijpt wel gedurende langere periode ‘’sur lie’’, wat voor diepgang en lengte zorgt. Kortom een prachtige wijn van niveau die best 5 tot 10 jaar bewaard kan blijven. Persoonlijk drink ik (JK) graag een glas goede Soave bij ‘’seppie alla veneziana’’ oftewel in eigen inkt gegaarde inktvis met risotto, maar wijn/spijscombinaties zijn (gelukkig) geen exacte wetenschap dus eet er vooral uw favoriete gerecht bij. De wijn verdient het!

Le Vaglie – Santa Barbara 

Le Vaglie

We zakken af naar het zuidoosten en belanden in de Marken aan de oostelijke, dus Adriatische kust. Santa Barbara maakt er verschillende kwaliteiten Verdicchio waarvan ‘’Le Vaglie’’ al jarenlang favoriet is gebleken. De zeer artistiek ingestelde eigenaar Stefano Antonucci staat erom bekend de meest exotische etiketten te ontwerpen en zijn creatieve inspanning heeft voor het jaartal 2023 een op zijn minst opvallend etiket op de flessen getoverd… U moet zelf maar oordelen. Het is leuk te vermelden dat het Italiaanse Slow Wine, de wijntak van de Slow Food beweging, Le Vaglie 2023 als TOP WINE/BEST BUY heeft gekozen. Wat wil dat zeggen? Op zijn minst dat een autoriteit op het gebied van lekker en vooral authentiek eten en drinken Le Vaglie uitzonderlijk genoeg vindt om te stellen dat iedereen de wijn zou moeten kopen. Le Vaglie is een onderhoudende witte wijn die barst van het witte fruit en die zowel aan tafel als daarvoor en daarna ongekend drinkplezier geeft.

Om in de Verdicchio-sfeer te blijven bieden we ook de Sté (het instapmodel) en de hogere kwaliteit Pignocco aan. Die laatste ontleent zijn naam aan een grote oude dennenboom naast de wijngaarden.


Agostina Pieri – De nieuwe Brunello 2020 is binnen!

Begin deze maand hebben we de eerste zending van dit jaar van dit kleine domein uit Montalcino ontvangen. Brunello 2020, Brunello Riserva (reeds uitverkocht), een heel klein beetje Rosso di Montalcino en knisperend verse olijfolie. In april ontmoeten we eigenaar Francesco Monaci om de dan beschikbare Rosso 2023 te proeven en misschien… ook Terre Nuove. Van deze laatste wijn hebben we in 2023 aardig wat kunnen kopen waarna de bron in 2024 snel opdroogde; er was vrijwel niets meer beschikbaar. Toch willen we, omdat we zien hoe vaak er naar de Terre Nuove wordt gevraagd, de wijn heel graag hebben. We weten simpelweg niet wat ermee aan de hand is, maar we gaan Francesco aan de tand voelen en houden u op de hoogte.

Brunello Pieri 2020

Brunello di Montalcino 2020 – Brunello mag pas 5 jaar na de oogst verkocht worden en moet al die tijd rijpen op vat en fles in de kelders van het domein.  Daardoor is Brunello op het moment dat u hem koopt al aardig onderweg in het rijpingsproces. Het jaar 2020 krijgt de zeer respectabele score van 92 punten (Robert Parker).

2020 is typisch zo’n jaar waarin de kenmerkende elegantie van Agostina Pieri sterk tot uiting komt; Jancis Robinson vindt zelfs dat de wijn nu perfect op dronk is. Brunello blijft natuurlijk Brunello en de wijn is best zo’n 10 jaar te bewaren maar zeker deze jaargang heeft dus genoeg charme om hem veel eerder al met volle teugen te genieten!

🍇 We houden u op de hoogte over de Rosso 2023 en de gewilde Terre Nuove, waar vorig jaar maar weinig van beschikbaar was. Hopelijk kunnen we binnenkort goed nieuws delen!

🍷 Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Scroll naar boven