Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Oltrepò Pavese volgens Jancis Robinson

Oltrepò Pavese, letterlijk vertaald ”aan de andere kant van de Po’ is een relatief onbekend gebied ingeklemd tussen Ligurië, Emilia Romagna en Piemonte en telt een kleine 10.000 hectare (ter vergelijking: Toscane telt er zo’n 70.000). De naam betekent ‘aan de andere kant van de Po in de provincie Pavia’. Vanaf het moeras aan de Po wordt het landschap al snel getekend door de uitlopers van de Apennijnen met zeer steile hellingen.

Zoals we zo vaak zien brengen onbekende gebieden doorgaans weinig wijnen van noemenswaardige kwaliteit voort. Vaak heeft dat te maken met het beperkte aanbod maar ook de aandacht die de boeren geven aan wijnbouw speelt hierin een rol. Van oudsher was er sprake van polycultuur en waren de wijndruiven onderdeel van vele andere gewassen. De belangrijkste reden waarom er dan toch werd gekozen voor wijnstokken is de zeer steile hellingen waar niets anders kon groeien.

Het gebied staat van oudsher bekend om licht mousserende rode wijnen gemaakt van de Bonarda druif. Hèt alternatief voor Lambrusco (en dan bedoel ik de échte en niet de twee liter flessen die we op kniehoogte in Nederlandse supermarkt vinden) Overigens wordt deze wijn niet gemaakt om de concurrentie met Lambrusco aan te gaan maar omdat de natuurlijke omstandigheden eraan bijdragen. Door de isolerende werking van de Apenijnen kent Oltrepò Pavese een koud continentaal klimaat en vrijwel iedere winter ligt er een dik pak sneeuw. De wijn die na de oogst van de Bonarda druiven vergist stopt spontaan door de intredende koude voordat alle suikers vergist zijn. Na de botteling, in het nieuwe voorjaar, start de vergisting weer op in de fles en een lichte mousse (frizzante) is het resultaat.

In het uiterste zuiden ligt de DOC Buttafuoco, slechts 80 hectare met doorgaans Piemontese druivenrassen, waaronder Barbera, Uva Rara, Ughetta di Canneto (een kloon van Vespolina die we in Alto Piemonte zien) en Croatina. Iedere druif heeft een eigen rol in het bepalen van het karakter van de wijn. Barbera geeft frisheid, zuren en kleur, Ughetta mineraliteit en Croatina tannines en ruggengraat. Uniek is dat iedere wijngaard is beplant met verschillende van deze variëteiten waarbij rekening is gehouden met micro-klimaat waardoor iedere druif op de juiste plaats tot perfectie rijping komt.

Andrea Picchioni

Andrea Picchioni is een zogeheten non-interventionist, oftewel een wijnmaker die de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan. Uiteraard zijn de wijnen biologisch, maar er wordt ook uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke gisten en sulfiet tot een minimum beperkt. Zijn visie ten opzichte van biologische wijnbouw klinkt in eerste instantie misschien opmerkelijk maar eigenlijk is deze de meest logische. Zijn wijnen zijn namelijk niet biologisch gecertificeerd, iets wat we vaker tegenkomen bij kleine wijnboeren en de reden is simpel; tijd, geld en aandacht besteedt hij liever aan het maken van zijn wijn dan aan de kosten en papierwinkel die een certificering met zich meebrengt. Hij is van mening dat eigenlijk alle wijnen biologisch zouden moeten zijn zonder dat dit op het etiket vermeld hoeft te worden en niet-biologische wijnen zouden juist wel een vermelding moeten krijgen. Een prachtige visie en vanuit zijn oogpunt zeer begrijpelijk.

Andrea Picchioni

Jancis Robinson (auteur Walter Speller) heeft in februari een uitgebreid artikel over de streek gepubliceerd en daarbij zijn de wijnen Andrea Picchioni zeer goed beoordeeld. Bovendien wordt Brand Wijnimport genoemd als betrouwbaar verkoopadres. Iets waar we bijzonder trots op zijn! Voor de publicatie van het artikel zijn tenminste 10 wijnen geproefd en allen scoren ze tussen de 17 en 18 punten. Zeer bewonderenswaardig voor een piepkleine producent met een, zo lijkt het, veel grotere reputatie. Als u het hele artikel wilt lezen stuur dan alstublieft een mail naar info@brand-wijn.com.

Bonarda 2021 is gemaakt van 100% lokale Croatina-druiven. Lichte moesse en het kleine, plagerige zoetje. Ideaal aan tafel met net wat meer bite dan een simpel glas wit of rosé. Het verdient aanbeveling de wijn licht gekoeld te drinken. Van € 12,90 voor € 11,50
Buttafuoco 2020 is gemaakt van Croatina, Barbera en Ughetta en heeft wat meer diepgang; donker rood fruit en een beetje kruiderij. Kan op zowel op kamertemperatuur als licht gekoeld gedronken worden. De Gambero Rossogids Benebere heeft de wijn onderscheiden met een Value for Money award. Van € 13,90 voor € 11,90

Buttafuoco Riva Bianca 2018 :17,5 punten Jancis Robinson, 17,5! Geen fancy wijn uit het sjieke Piemonte of Toscane maar slechts een meesterwerkje uit het relatief onbekende Oltrepò Pavese. Riva Bianca is de topwijn met diepe smaakimpressies als pruimen, chocolade en leer. Geselecteerde Croatina en Ughetta druiven van de beste, meest stijle zuiwestelijk gelegen percelen. Een jaar houtrijping maakt de wijn compleet. Een prachtige wijn! We citeren Jancis: ”Impenetrable deep crimson. Balsamic blackberry with hints of cardamom. Lots of lift and concentration on the nose with leafy, black-cherry top notes. Great depth of blackberry fruit with firm, fine-grained tannins and supple acidity. A Buttafuoco to lay down at least for a year or two.” (WS) Van € 29,90 voor € 26,50

Graag tot ziens!

Joris Kleijs

Scroll naar boven