Corvina Veronese – Ca’ la Bionda Corvina Veronese is de belangrijkste druif van Valpolicella, de…
Villa di Capezzana – voorbeeldig beoordeeld door Vinous
Vinous – Antonio Galloni heeft een bezoek gebracht aan Villa di Capezzana en veel lovende woorden woorden geschreven over de wijnen
Villa di Capezzana, gelegen in Carmignano, iets ten westen van Florence is één van de oudste domeinen van Toscane. Opgravingen tonen aan dat er omstreeks 1000 voor Christus door de Etrusken wijnbouw werd gepleegd en het eerste officiële document dat verwijst naar het bestaan van het wijngoed dateert uit 804, 1200 jaar geleden. De huidige kelders dateren uit de 16e eeuw maar pas na 1945 het domein pas echt op de kaart gezet. Graaf Ugo Continoi Bonacossi studeerde wijnbouwkunde en is als één van de eersten begonnen het de aanplant van Cabernet als aanvulling op de Sangiovese. Hij was het die samenwerkte met grootheden als Antinori om Franse druivenrassen te introduceren en zodoende bijdroeg aan de geboorte van de Super Tuscans
Villa di Capezzana – beoordeeld door Vinous
Barco Reale Carmignano 2019 van € 15,90 voor € 13,90 – vanaf 6 flessen € 13,50 per fles
Vinous 88/100
Vinous: Drinking window: 2021 – 2024 The 2019 Barco Reale di Carmignano shows musky cherries, woodland herbs and shavings of cedar. It’s fleshy and enveloping with a rustic flair, mixing nervous acids with fleshy ripe red berries and spice. This tapers off with medium length, slightly chewy yet fresh. Don’t overthink it, don’t expect the pinnacle of purity, but do expect a slightly funky, affordable and down-to-earth Barco Reale di Carmignano.”
De lat ligt hoog voor de DOCG Carmignano; voor wijn uit het gebiedje niet voldoet aan de eisen voor Carmignano is de DOC Barco Reale ingesteld. Is deze Barco daarmee een mislukte Carmignano of juist een voordelige kleine Carmignano? Hij is het allebei niet. De selectie van de druiven en de wijze van vergisten en opvoeden maken hem tot een ander soort wijn: vol fruit, vief, krachtig, stoer. De druiven zijn 70% Sangiovese, 20% Cabernet en 10% Canaiolo, de wijn rijpt 10 maanden in grote vaten.
James Suckling 91/100
Carmignano 2018 – extra scherpe aanbieding van € 27,50 voor € 22,90
Vinous 92/100
Vinous:”The 2018 Carmignano Villa di Capezzana shows woodland herbs and berries with a touch of clove. Here I’m finding silky, opulent textures ushering in a mineral-tinged wave of red and black fruits. Zesty acids motivate the experience, keeping the mouth watering through the long and purple-floral-tinged finale, where hints of mocha and exotic spices linger.”
Hier zijn de normen voor de DOCG ruimschoots gehaald: diepe kleur, een zeer expressieve, in dit stadium vooral kruidige geur, lekker rulle tannine, lange afdronk. De wijn is nu zeer vitaal bij alle rondeur en zal geleidelijk meer complexiteit gaan tonen. Zeker houdbaar tot 2030, waarschijnlijk langer. 80% Sangiovese, 20% Cabernet, rijping ruim 1 jaar in tonneaux (350 à 500 liter, dus 1,5 à 2,5 barrique).
James Suckling 94/100
Vin Santo 2013 (0,375l) van € 49,50 voor € 44,50
Vinous 95/100 – 3 glaasjes Gambero Rosso!
Vinous: ”The 2013 Vin Santo di Carmignano Riserva is captivating, as dusty sweet florals, incense and dried tangerine evolve to enriching notes of hazelnuts, coffee grinds and candied ginger. This speaks more in whispers than shouts, with a seductive mix of pure, silky textures, ripe apricots, almond paste and salty minerals that complete this lovely and sensual expression. There’s unbelievable length, as a repeating menagerie of dried orchard and tropical fruits, as well as hints of butterscotch and sweet herbs, resonates. This wine is a labor of love, and it’s a gorgeous Vin Santo.”
Één van de meest myserieuze wijnen van Toscane is de Vin Santo, het sap van gedroogde witte druiven dat gedurende 6 jaar in halfvolle vaatjes, op zolder (niet in de kelder!) ieder jaar opnieuw vergist. De zolder (het is ook letterlijk een zolder) staat bloot aan de zomerse hitte en de bittere koude in de winter. Hierdoor komt de gisting ieder jaar weer op gang en vervolgens weer tot stilstand met als resultaat een zoetige wijn met heel veel diepgang. In Italie wordt de heilige wijn veelal gebruikt om Cantuccini (amandelkoekjes) in te dopen; wij zeggen, geniet ervan op een regenachtige zondagmiddag en laat die koekjes voor wat ze zijn…