Content voor Ingelogde Gebruikers
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwe oogst van het topdomein Elvio Cogno

Elvio Cogno

Het topdomein Elvio Cogno krijgt steeds meer internationale erkenning. De wijnen zijn altijd precies en van een onberispelijke kwaliteit. Dit geldt niet alleen voor het topsegment, de ‘’Masters’’ zoals eigenaar Valter Fissore ze soms aanduidt; ook de wijnen van het standaardniveau, de ‘Classics’, tellen mondiaal mee als wijnen van allure.

Het voordeel van de Classics is dat ze relatief gunstig geprijsd zijn maar tegelijkertijd heel authentiek en veel drinkplezier bieden. Een wijn die ik zelf (JK) heel bijzonder vind, is de enige witte, Nas-Cëtta. Een tot voor kort onbekend druivenras, hoewel in de 19e eeuw al beschreven. Er komen verschillende schrijfwijzen voor: ook Anas-Cëtta en Nascetta. De druif is waarschijnlijk een plaatselijke kloon van de wijdverspreide Vermentino. Destijds liet men de druiven indrogen en kwam daar een zoete wijn uit, die ook bij de mis werd gebruikt. In 1994 is Valter als eerste begonnen de druiven tot droge wijn te vinifiëren en het resultaat mag er zijn; prachtig elegant, met de nodige mineraliteit en een interessant bewaarpotentieel.

Beoordeling van de recente jaartallen in Piemonte door Jansis Robinson

2019 An unusually warm, dry winter was followed by a warm March which brought
forward budbreak by about two weeks. A cold, rainy April and May delayed flowering by up to two weeks and resulted in irregular fruit set and loose bunches. A warm June and spells of rain in a very hot July caused vigorous growth, but no great disease pressure. Some sunburn
on Moscato and Nebbiolo. Violent hailstorms in August damaged some Monferrato vines
but spared most of Barbaresco and Barolo. With 15% less in volume than 2018, 2019
is considered a good year with several peaks of excellence.

2018 High volumes of good quality in all the major varieties. The year started cool but finished hot, and good weather persisted throughout harvest.

2017 Frost and drought affected yields across the region, and the heatwave over summer resulted in a shorter ripening period than usual. This may stunt aromatic development, although cool nights have preserved the characteristic high acidity of the region’s reds.

2016 Piemonte produced excellent quality wine in 2016, with ripeness to match the very good 2015 but firmer tannin and higher acidity. Ideal harvest conditions allowed the Nebbiolo to ripen fully, and yields were higher than average too. Arneis also fared well, producing precise, juicy white wines.

2015 An exceptional vintage thanks to healthy grapes and exceptionally regular bunches. A very cold winter with plenty of snow and a protracted cool and rainy spring replenished the water tables, much needed during a July that was the hottest ever on record. The vintage shows great promise, even if some grapes were relatively low in acidity.

De wijnen met proefnotities en opmerkingen van Joris Kleijs en Huib Brand

Langhe Nas-Cetta 2020

Van € 22.30 voor € 19,90

Nadat het domein Cogno in 1994 was begonnen droge Nascetta te maken, kreeg deze in 2002 de DOC Langhe, zoals je b.v. ook Langhe Nebbiolo DOC hebt. Sinds 2010 heeft de Nascetta uit het dorp Novello een aparte DOC met de lange naam die hierboven staat. Voor deze DOC, waarvoor Valter zich krachtig heeft ingezet, is 100% Nascettadruiven verplicht. Twaalf boeren brengen de wijn uit.

Proefnotitie Joris: Verfijnd en mineraal. Echt een wijn om ca 5 jaar te bewaren. Een rijzende ster. De wijn groeit, van jaar na jaar, vergelijkbaar met grote Bourgogne, geen hout.
Huib: in dit stadium van ontwikkeling vooral stuivend exotisch fruit; later zal dit minder opvallen doordat er rijpere geuren bijkomen.

Dolcetto d’Alba Mandorlo 2020

Van € 14,80 voor € 12,90

Parker’s Wine Advocate – Monica Larner 90/100

Monica Larner: The 2020 Dolcetto d’Alba Mandorlo is a delightfully easy and genuine expression of this versatile and food-friendly grape. From a classic vintage that was most kind to the many indigenous grapes grown across the Langa, this wine is bursting with red cherry fruit and fresh raspberry. Those sweet tones are rounded off by a drying note of crushed aspirin. 11,000 bottles were produced. Drink date 2021-2023.

Barbera d’Alba Bricco dei Merli 2019

Van € 24,90 voor € 21,90

Drinken 2022-2031

Barbera is het werkpaard onder de Piemontese druiven, alom aanwezig in uiteenlopende kwaliteit. Deze Barbera uit het Barologebied doet zijn herkomst alle eer aan maar is totaal verschillend van de Barolo’s (die gemaakt zijn uit Nebbiolodruiven). Dieprood, een en al bloemengeuren, weinig tannine, veel beet, fris bij alle vulling. Jong een genoegen, maar rijpt heel aangenaam, minstens een jaar of tien.

Barbera d’Alba Pre-Phylloxera 2019

Van € 49,50 voor € 44,50

Drinken 2025-2035

Uit een wijngaard op 520 meter hoogte bij het Barolodorp La Morra. Hieronder het verhaal van deze bijzondere wijn uit de website van het domein.

Produced from one of the last archaic vineyard of Langhe region, an open- air museum from a time gone by, with vines older than a hundred years. The vines are onto 100% Vitis Vinifera roots and replicate by propagation. They have therefore maintained, over the decades, the original Barbera characteristics. The small plot, situated in Berri near La Morra, has an excellent exposure and sandy-chalky terrain which guarantees a natural protection from Philloxera. This mixes with the intriguing vine resiliency and its most typical charms imparted from the microclimate and a particularly favorable altitude. The low production per hectare guarantees an intensely rare and rich organoleptic concentration. The wine is refined in oak casks which slowly develop all primary aromas. Pleasant and refined, complex even as a young wine, it is not afraid to be aged in bottle, expressing its solid uniqueness even over the years.

Aanzienlijk compacter dan de Barbera Bricco dei Merli, met wat peper in de geur.

Langhe Nebbiolo Montegrilli 2020

Van € 19,90 voor € 17,90

Drinken 2022-2027

Notitie Joris: heerlijk delicate Nebbiolo, fris maar toch van niveau. Geen hout, slechts heerlijk fruit. Huib: weinig kleur, zeer complexe geur; een ballerina, maar één met pit en karakter. Op veel momenten te genieten, o.a. als aanloop naar een rijpe Barolo.

Barbaresco Bordini 2018

Van € 37,50 voor € 33,75

Drinken 2022-2032

Al jaren heeft Valter een afspraak met een vriend annex wijnboer in Neive/Barbaresco; deze bewerkt zijn wijngaard in de Cru Bordini volgens Valters richtlijnen en levert de druiven aan Cogno in Barolo. De wijn heeft ten opzichte van de Barolo‘s het voordeel dat hij eerder op dronk is en toch de complexiteit van een grote Nebbiolowijn biedt; minder power, maar zeker zoveel raffinement. Nu uit een probleemloos goed, lekker jaar.

Robert Parker 92/100

Fles, karaf, glas….

Alvorens over te stappen naar de Barolo’s, kan ik (HB) als oude schoolmeester het niet laten een paar opmerkingen te maken over de ontwikkeling van die wijn. Het is bekend dat Barolo soms wel 30 of 50 jaar oud kan worden, maar zeker niet altijd. Het weer in het oogstjaar en de analyses en het proeven van de jonge wijn zeggen een hoop, maar niet alles, er treden altijd weer verrassingen op. Bovendien verloopt de ontwikkeling op fles door de jaren heen niet rechtlijnig maar in golfbewegingen. Tenslotte maakt de wijn na het openen van de fles in korte tijd een enorme ontwikkeling door. Gisteren heb ik een fles Ravera 2005 geopend, geen groot jaar, want wisselvallig door flinke regen in de oogstperiode. Ik heb de wijn niet gedecanteerd, maar geleidelijk uitgeschonken uit de fles. Direct na het openen was hij zeer vitaal, pittig, met een jeugdig aandoende, cleane geur; na een uur viel een fors zuur op en ook genoeg tannine; na 3 uur heerlijk zacht en rond; na 4 uur echt een rijpe wijn met zelfs beginnende maggitonen. Het was een belevenis die ontwikkeling te volgen. Als ik de wijn had willen drinken met een groter gezelschap, dus ook in kortere tijd, was optimaal geweest hem de decanteren en na 2 à 3 uur te drinken.

Barolo Cascina Nuova 2017

Van € 39,50 voor € 34,95

Drinken 2022-2032

Tussen de twin peaks 2016 en 2018 biedt 2017 wel degelijk serieuze Barolo’s, dit is er zo een. De geur van de Cascina Nuova is nu al heel goed ontwikkeld; daarbij is de wijn behoorlijk compact met zachte tannine.

Robert Parker 93/ 100, Vinous 91/100, Jancis Robinson 17/20, James Suckling 95/100

Notitie Jancis Robinson:

Just mid ruby. A subtle, balsamic, lifted nose that is a little closed and with savoury, minerally notes. Opens up with aeration to pure cherry fruit. Focused, concentrated cherry fruit with a rich layer of intense, powdery tannins. Very elegant, with real freshness and concentration at the same time.

Barolo Ravera 2017

Van € 75,00 voor € 67,50

Drinken 2024-2036

Vergeleken met de Cascina Nuova uit hetzelfde jaar is de Ravera nog vrij gesloten, de wijn heeft meer tijd nodig; in de mond proef je wel al de hogere kwaliteit: duidelijk ronder en nog zachtere tannine. Drinken 2024-2036

Robert Parker 94/100, Vinous 92/100, Jancis Robinson 17,5/20, Wine Enthousiast 98/100

Barolo Ravera Vigna Elena Riserva 2015 – Exceptional Vintage – Jansis Robinson

Van € 97,50 voor € 85.00

Drinken 2025-2040

Parker’s Wine Advocate – Monica Larner 95/100 The 2015 Barolo Riserva Ravera Vigna Elena (with 4,000 bottles made) is coming along beautifully with lots of dark fruit packed tight within and a well-developed savory side, with leather, tar and cured tobacco. Now, with the benefit of distance, we can see that the 2015 vintage has not aged evenly across the board, as some samples already show faded fruit. To be clear, that is absolutely not the case here. In fact, this Riserva sets the bar very high, thanks to its structure and length. Perhaps what it lacks is the extra acidity to push it along even further into the future. Drink date 2023-2040.

Jancis Robinson 18/20 Lustrous mid ruby with orange tinges. Deep nose of cherry and raspberry with a pinch of soy sauce. Lots of succulent cherry fruit lined with fine, polished tannins. Fantastic length and balance while the tannins deliver tactile fireworks on the finish. (WS) Drink date 2021- 2032
James Suckling 95/100 Dried strawberry with tar and asphalt undertones, as well as dried flowers. Full-bodied, yet tight and refined, this builds on the finish to a terrific ending. Lots of dried mushroom to the fruit. Structured. Try after 2024.
Wine Spectator 97/100
Vinous-Antonio Galloni 95+/100

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

P.S. Barolo en witte truffels komen uit hetzelfde gebied en de geur van truffels is niet vreemd aan Barolo. Ga als u even kunt naar de prachtige film The Truffle Hunters, over mannen, honden en truffels. Er komen ook wijnglazen in voor waaraan wordt gesnuffeld – alleen zit daar deze keer geen wijn.

Aanbieding geldig tot en met 27 februari
Scroll naar boven