Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Natuurwijn, wat is dat nu eigenlijk?

NATUURWIJN, WAT IS DAT EIGENLIJK?

De laatste tijd zien we ze steeds meer, natuurwijnen, maar waar hebben we het eigenlijk over? Tijd om dit nieuwe fenomeen eens onder een vergrootglas te leggen. De naam van een product is vaak gekozen om kopers aan te trekken en marketeers haken gretig in op nieuwe trends. Zelden heeft een nieuw jaar zo in het teken gestaan van gezondheid; we beloven plechtig ons te houden aan Dry January, we bewegen, mediteren en letten als nooit tevoren op onze eet- en drinkgewoonten. Genieten moet ook, maar liefst zonder ons daarbij schuldig te voelen. Wat is er dan mooier dan te genieten van wijn uit de gezonde natuur? 

Meteen maar even de nuchtere benadering. Wijn bevat alcohol en alcohol is een giftige stof. Hoe biologisch, biodynamisch of natuurlijk een wijn ook gemaakt is, dit verdovende, opwekkende stofje zit er altijd in met alle mogelijke gezondheidsrisco’s van dien. Natuurlijk zijn er alternatieven in de vorm van alcoholvrije wijn maar qua smaak, geur en structuur is er nog een lange weg te gaan voordat we echt kunnen zeggen dat we de alcohol niet meer nodig hebben. De reden hiervoor is simpel: alcohol is een drager van geur (denk bijvoorbeeld aan parfum) en het is reuze ingewikkeld de beleving van geur en dus ook smaak zonder deze stof optimaal te laten zijn.

Toch ben ik ook van mening dat genieten van een goed glas (met mate!) enorm kan bijdragen aan ons welbevinden, iets wat uiteindelijk misschien wel zwaarder weegt dan de eventuele negatieve effecten van alcohol (nogmaals: met mate!). Als we dat genieten ook nog een beetje verantwoord kunnen doen is dat mooi meegenomen. Bij natuurwijn geldt in ieder geval dat deze manier van wijnbouw zoveel mogelijk rekening houdt met de natuur en het milieu zoveel mogelijk ontziet. Als we met deze gedachte ons schuldgevoel een beetje in kunnen perken dan is de keuze voor natuurwijn snel gemaakt, al is het maar om een keer te proberen.

Natuurwijn

In tegenstelling tot biologische wijnen zijn er (nog) geen wettelijke regels voor natuurwijn, maar zoals de naam al zegt, zullen de makers de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan. Een vereiste is wel dat de druiven biologisch of biodynamisch geteeld zijn. Lees hier meer over biologische wijnen: https://www.brandwijn.nl/biologisch-of-niet/

Eén van de belangrijkste kenmerken van natuurwijn is het gebruik van de natuurlijke gistcellen die op de druiven en in de kelder aanwezig zijn. Vaak wordt er bij ‘gewone wijn’ gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde gisten die een of ander gewenst effect kunnen hebben op het karakter van de wijn. Zo kun je een wijn bijvoorbeeld een bananengeur meegeven. Bij natuurlijke gisten is het effect op de geur en smaak veel grilliger en weet je nooit helemaal zeker wat er gaat gebeuren. Het is zelfs mogelijk dat iedere fles uit een doos natuurwijn nèt een andere smaak heeft. Verder mag er (vrijwel) niets aan de wijn worden toegevoegd en mag er geen klaring worden toegepast, hooguit een lichte filtering.

Een uitzondering vormt sulfiet, dat mag wél worden toegevoegd, al is het in zeer beperkte hoeveelheden en liever niet. De stof stabiliseert de wijn en voorkomt bijvoorbeeld dat ongewenste bacteriën de wijn kunnen verzuren.  Er bestaan grote misverstanden over het gebruik van sulfiet in natuurwijnen, maar de stof komt ook van nature vrij bij de vergisting. Kortom, alle wijnen, ook natuurwijnen, bevatten altijd sulfiet. Sulfietvrije wijnen bestaan dus niet! Sinds enige jaren is het verplicht op het etiket te vermelden dat een wijn sulfiet bevat en als er geen sulfiet is toegevoegd, dan staat dit er vaak bij. Overigens is het nooit bewezen dat sulfiet hoofdpijn zou veroorzaken, (we weten allemaal dat alcohol deze voorbijgaande kwaal wél veroorzaakt); bovendien is de hoeveelheid sulfiet in wijn zeer beperkt, zeker vergeleken met allerlei andere levensmiddelen zoals bijvoorbeeld gedroogd fruit. 

Door het gebruik van natuurlijke gisten hebben natuurwijnen meestal een wat lager alcoholpercentage, maar de belangrijkste eigenschap is een meer intense, karakteristieke smaak. Het maken van natuurwijn vraagt de grootst mogelijke toewijding van de wijnmaker, die dag en nacht het proces bewaakt. Natuurlijk bekent dit een wat hogere kostprijs en zijn het voornamelijk kleine wijnboeren die zich deze werkwijze kunnen permitteren. Bij massaal gemaakte supermarktwijn is hier simpelweg geen ruimte voor omdat de smaak daarvan meer eendimensionaal en constant moet zijn.

En Orange wijn dan?

Orange wijn is een geval apart. Deze nu populaire wijn wordt doorgaans gemaakt van witte druiven die een langdurige schilinweking ondergaan waardoor er een oranje tint ontstaat en een meer intense smaak. Door het streng selecteren van druiven en het beperkte gebruik van sulfiet is Orange wijn vaak natuurwijn maar dit hoeft niet.

Proberen?

De smaak van natuurwijn is doorgaans intens; hij grijpt je vast en laat je niet meer los. Iedere fles, ieder glas en iedere slok is anders en dankzij deze intensiteit ongekend spannend; natuurwijn is ook haast oneindig gastronomisch inzetbaar.  

Probeer eens een fles, het beoordelen van de smaak is aan u maar ik kan er geen genoeg van krijgen…(opnieuw: met mate dan)

BEKIJK HIER ONS AANBOD NATUURWIJNEN

Scroll naar boven