Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

De Brunello’s van Agostina Pieri

Beste wijnliefhebbers,

Het nieuwe jaar Brunello is gearriveerd. Zoals de regels voorschrijven mag de wijn pas 5 jaar na de oogst geleverd worden, dus 2017 is nu net beschikbaar. Het jaar was warm en droog, met een zeer kleine oogst tot gevolg. Zo klein dat wijnmaker Francesco Monaci ons slechts 360 flessen kon toewijzen.

De oogstberichten spreken over geconcentreerde, compacte wijnen, maar ook over het risico van (te) stevige tannines. Deze week hebben we alle wijnen van Agostina Pieri uitgebreid geproefd; om niet over één nacht ijs te gaan hebben we dit samen gedaan met registervinoloog en wijndocent Edo Kruidering. Edo staat ons regelmatig bij naast zijn werkzaamheden als docent. 

BRUNELLO 2017 – MOOIE WIJN UIT EEN WARM JAAR

Zoals we hadden gehoopt heeft Agostina Pieri zijn reputatie om juist uit warme jaren mooie wijnen te maken meer dan waargemaakt. Het domein ligt aan de voet van de zuidelijke helling van Montalcino, tegen de rivier de Orcia, op de grens met het minder bekende wijngebied Montecucco. Juist door die relatief lage ligging kan het daar behoorlijk warm zijn. 2017 is te vergelijken 2015 en 2012, jaren waarvan de wijnen respectievelijk 93 en 95 punten hebben gekregen van Robert Parker.

Tijdens het proeven viel de kenmerkende concentratie van Brunello direct op, maar wat nog meer opviel waren het rijpe fruit en de boterzachte tannine. Er zijn nog geen beoordelingen van de wijnrecensenten verschenen, dus u moet ons op onze blauwe ogen geloven*: Brunello 2017 is zeer aanbevelenswaardig en drinken tot 2035 lijkt ons geen enkel probleem. Er zijn slechts 360 flessen beschikbaar en op is echt op!

  • Na het schrijven van dit bericht heeft de Brunello 92/100 punten Robert Parker gekregen

Brunello di Montalcino 2017 van € 38,50 voor € 34,65

Vanaf 6 flessen € 32,70 per fles

BRUNELLO RISERVA 2016 – VOORINSCHRIJVING

2016 kan waarschijnlijk worden beschouwd als het beste oogstjaar van het afgelopen decennium. De lovende beoordelingen buitelen over elkaar heen; Robert Parker spreekt van ‘’an iconic year’’, Jancis Robinson van ‘’wines with deep colour and expressive fragrance’’.

Het lijdt geen twijfel dat het jaar meer dan goed genoeg is om een RISERVA te maken. U kunt de wijn nu alvast op voorinschrijving bestellen, levering vindt dan plaats in maart/april van dit jaar. Er zijn slechts 90 flessen beschikbaar.

Brunello di Montalcino ‘Riserva’ 2016 van € 59,50 voor € 53,50

NU TE BESTELLEN – LEVERING MAART/APRIL

ROSSO DI MONTALCINO 2018 – EXTRA SCHERPE AANBIEDING

Het Britse wijnblad Decanter heeft de Rosso di Montalcino 2018 89 punten gegeven. Dit is hoog, zeker vergeleken met het iconische domein Biondi Santi dat slechts twee punten meer krijgt (91). Bovendien plaatst het blad de wijn in een selectie van de 15 beste uit dat jaar, waarin het prijkt tussen grote namen als Poggio di Sotto en het eerder genoemde Biondi Santi.  Robert Parker geeft de wijn overigens 90 punten. 

Rosso di Montalcino 2018 van € 16,70 voor € 14,70

Vanaf 6 flessen € 14,40 per fles

Vanaf 12 flessen € 13,95 per fles

SANT’ ANTIMO 2019 – SERIEUZE LENTEWIJN

Sant’ Antimo, uit Brunellodruiven aangevuld met zo’n 40% Cabernet, is een geval apart. Dankzij de combinatie met het Franse druivenras heeft de wijn een heel ander karakter dan de Rosso en Brunello di Montalcino, die beide uit puur Brunello (=Sangiovese) zijn gemaakt. In de geur valt vooral ‘mammola’ op, viooltjes. Die fleurige impressie wordt gevolgd door een frisse, maar zachte en zeer mondvullende smaak en een lange afdronk. Lentewijn? Ja, maar tegelijk een heel serieuze wijn waar veel aan valt te beleven.

Sant’ Antimo Rosso 2019 van € 9,60 voor € 8,60

Vanaf 12 flessen € 8,20 per fles

COSTELLO  –  EEN GLAS VOL VROLIJKHEID

De druiven voor de Costello zijn afkomstig uit het relatief onbekende Montecucco, op een steenworp afstand  van Montalcino (die steenworp is in dit geval letterlijk op te vatten, als het lukt de steen over het riviertje de Orcia te gooien). Op het etiket prijkt slechts de nederige aanduiding ‘’Vino da Tavola’’ oftewel tafelwijn (waarbij het vermelden van een jaartal bij wet verboden is). Wat wel mag is genieten van vrolijk Zuid-Toscaanse frisheid, dartelend fruit en ongekend drinkplezier.

Costello van € 8,95 voor € 7,95

Vanaf 12 flessen € 7,60 per fles

Graag tot ziens!
Joris Kleijs & Huib Brand
Scroll naar boven