Content voor Ingelogde Gebruikers
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief maart 2022

De spannende wijnen van Abbia Nòva – De Angelis; de erkende, betaalbare en onverstaanbare klassiekers

Vorig jaar hebben we de wijnen van Abbia Nòva geïntroduceerd. Wijnen afkomstig uit Lazio, en wel uit het gedeelte ten oosten van Rome. Een streek die niet bekend staat om wijnen van hoog niveau, maar zoals zo vaak zijn uitschieters ook daar wel degelijk  te vinden.

Lazio kent 27 DOC’s en slechts 3 DOCG’s, het leeuwendeel van de wijnen is wit en inderdaad van gemiddelde kwaliteit. De beste wijnen komen uit Frusinate en dan met name de DOCG Cesanese del Piglio. Hier is ook het herkomstgebied van de wijnen van Abbia Nòva. Jancis Robinson, Vinous (Antonio Galloni) en andere recensenten zijn zeer lovend over dit wijngoed en de Nederlandse Wijnschrijver Nicolaas Klei heeft de wijn gepresenteerd in het Radio 1 programma Mangiare. 

Abbia Nòva maakt natuurwijn, oftewel laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan; dus biologische druiventeelt, natuurlijke gist en een minimum aan sulfiet. (lees hier meer over natuurwijn) Bovendien probeert het domein zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Dat zien we bijvoorbeeld aan de flessen, deze zijn zo licht mogelijk maar toch stevig. Wat direct opvalt bij de witte wijnen is het lage alcoholpercentage, zeker gezien de zuidelijke ligging van de streek. Verder zijn alle wijnen… hoe zou je het kunnen noemen… intens, energiek. Zowel de rode als de witte zijn een belevenis om te drinken; iedere slok presenteert zich anders waardoor het drinken van een glas een avontuurlijke belevenis  wordt. 

Tijdens de introductie van Abbia Nòva noemde ik (JK) de wijn ‘’caféwijn van de Romeinen’’ en dat bedoelde ik in de meest positieve zin want vooral de (rode) Cesanese del Piglio wordt massaal gedronken in de (goede!) cafés en restaurants van Rome. Ik realiseerde me niet dat de term ‘’caféwijn’’ in Nederland wellicht een minder positieve betekenis heeft; helaas is die benaming vaak geen oprechte aanbeveling. Maar daar kan de wijn zelf niets aan doen, het is slechts een keuze van de uitbater. Met “caféwijn van de Romeinen” doelde ik op het opwekkende en vrolijke karakter: een echte wijn voor levensgenieters.

Tijdens de najaarsproeverij hebben we alle wijnen laten proeven en de reacties waren overweldigend; de wijnen van Abbia Nòva waren namelijk ècht onderscheidend ten opzichte van alle andere wijnen die op de proeftafels stonden.

De wijnen van Abbia Nòva

Passerina del Frusinate 2020

Wit, gemaakt van 100% Passerina uit een 50 jaar oude wijngaard op 550 meter hoogte. Na de gisting rijpt de wijn twee maanden in glazen kruiken van 54 liter (‘damigiane’ of, in het Engels, ’demijohns’). Deze manier van rijpen zorgt voor een fantastische concentratie en complexe aroma’sVan € 16,95 voor € 14,95

Cesanese del Piglio 2020

Deze rode is waar het om gaat! 100% Cesanese di Affile, het ultra-lokale druivenras. De gisting verloopt spontaan, dus zonder enige toevoeging; de op de schillen aanwezige gist zet het proces in werking. De wijn is fris en puur met massa’s rood fruit. Misschien wat weerbarstig, maar meer spanning is er waarschijnlijk in geen andere wijn te vinden. Je blijft ervan drinken. Deze wijn ‘’should fly in winebars’’ aldus Walter Speller. Van € 16,95 voor € 14,95

Piglio Superiore 2019

100% Cesanese van drie verschillende wijngaarden: Colle Passo, Colle Grano en San Giovanni. De stokken zijn geplant op vulkanische grond en ziltig zand. De wijn krijgt zes maanden rijping op hout en één maand, daar komen ze weer, in de demijohns. Concentratie, karakter en lange, lekkere tannines. Natuurlijk fantastisch aan tafel maar so wie so uitstekend in ieder goed gezelschap. Vinous – Antonio Galloni 92/100: ‘’The Berlame is a unique and intriguing expression of Piglio that’s hard to resist.” Van € 29,50 voor € 26,50

San Giovanni Cesanese del Piglio Superiore DOCG 2019 (rood)

Afkomstig van de uit de oudheid daterende cru-wijngaard Sangiovanni. 100% Cenanese van vulkanische bodem. Compact, peperig en prachtig in balans; 12 maanden gerijpt in houten vaten van 700 liter. Drinken tot 2032 Van € 47,50 voor € 39,50

De toppers van Tenuta de Angelis

      

De wijnen van Tenuta de Angelis zijn niet meer weg te denken uit ons assortiment. Vanaf de introductie een jaar of vijfentwintig geleden zijn de wijnen van De Angelis uit de Marken een groot succes geweest. Zowel de rode als de witte worden door velen van u als huiswijn beschouwd en dat is een groot compliment; we worden tegenwoordig overspoeld met grote wijnen, hoge scores en ook vaak hoge prijzen maar is een wijn eigenlijk niet minstens zo waardevol als hij jaren achtereen met veel plezier gedronken wordt? 

Passerina Offida 2020

Vernoemd naar de gelijknamige druif, de meest frisse en elegante van de witte wijnen bij De Angelis. De neus is floraal en mineraal, de smaak harmonieus en gebalanceerd. De wijn schikt zich naar alle gelegenheden; groots in zijn bescheidenheid. Van € 8,90 voor € 7,90

Pecorino Offida 2020

De brutale grote broer van de Passerina. Sinds de introductie één van de meest verkochte witte wijnen uit het assortiment. Het spannende spel tussen zuren en kracht weet velen van u te boeien. De wijn is nu nog jong en bijzonder fris en zal zich het komende jaar gaan ontwikkelen tot een ideale tafelgenoot. Het gerespecteerde wijnblad Decanter heeft de wijn bekroond met maar liefst 93 punten; een buitengewone prestatie! Van € 9,65 voor € 8,50

Quiete Pecorino Offida Biologico non filtrato 2020

Een hele mond vol, die naam, en de wijn is dat niet minder. Deze biologische, niet-gefilterde Pecorino heb ik (JK) in 2016 voor het eerst geproefd (jaartal 2015) en ik vond hem indrukwekkend. Echter, niet gefilterd betekent troebel door wat bezinksel en resten van gist; verrassingen die doorgaans reden zijn om de sommelier op het matje te roepen of de wijn subiet terug te brengen naar de wijnhandel.. Maar tegenwoordig drinken we ongefilterd bier en appelsap, dus wijn moet ook kunnen. Deze Pecorino is dieper, breder en zeker spannender dan de gefilterde. Niet goed geld terug, maar ik verzeker u dat de fles leeg is voordat u er erg in hebt. Van € 10,80 voor € 9,50

Rosso Piceno Superiore 2020 

Deze immer bescheiden geprijsde wijn heeft zijn sporen links en rechts verdiend; in 2000 winnaar van de nationale huiswijncompetitie, in 2007 en 2009 twee (!) glaasjes in de Gambero Rosso, in 2011 ****(*) sterren in Perswijn, (de op één na hoogste score) en in Onno Kleyn’s Omfietswijngids 2016 krijgt de jaargang 2012 4 glaasjes. Maar, puntentellers, opgelet: de ware kracht van de wijn is spanning, oftewel wennen aan de eerste slok waarna zich u zicht zult verzoenen met de stevige structuur naast het rijpe kersenfruit en de romige, zachte tannines. Dat is de essentie en de garantie van een perfecte wijn: hij gaat NOOIT gaat vervelen! Rosso Piceno Superiore is gemaakt uit de druiven Sangiovese (frisheid) en Montepulciano (sap en structuur) en rijpt tot 18 maanden op grote houten vaten. Decanter heeft de wijn 90 punten gegeven! Van € 9,65 voor € 8,50

Rosso Piceno Superiore ‘Oro’ 2018: mocht u al onder de indruk zijn van de Rosso Piceno Superiore, de ‘Oro’ doet er nog een schepje bovenop; lang, diep, ja zelfs sensueel. Ideaal voor als het ’s avonds wat afkoelt zullen we maar zeggen… Een topselectie van Sangiovese- en Montepulciano-druiven, gerijpt op barrique… uit de Marken komen niet alleen goede, maar ook superieure wijnen! Van € 16,20 voor € 13,90

Pecorino Oro Bianco 2018

Deze wijn is heel anders dan de Pecorino die u kent. Streng geselecteerde druiven gisten op barriques en blijven daarin vervolgens 12 maanden rijpen. Dergelijk houtgebruik geeft vaak logge, dikke, vanille-achtige wijnen, maar deze is verre van dat. Uitermate verfijnd, prachtig geïntegreerd hout en heerlijke, opwekkende zuren. Werkelijke een grote wijn. Als ik dan, om enig houvast te bieden, een vergelijking moet maken: een witte Bourgogne van dit hoge niveau tegen deze prijs is niet licht te vinden, dat garandeer ik u. Nu te drinken en tenminste 8-10 jaar te bewaren. Van € 21,50 voor € 17,90

Lugana Pasini San Giovanni – de Chablis van Italië

De witte Turbiana-druiven (lokale benaming voor Verdicchio) voor Il Lugana Vino Biologico zijn afkomstig van de hoger gelegen percelen ten zuiden van het Garda-meer. Het is hier niet alleen koeler, maar in geval van regen tijdens de oogst worden de druiven door de wind sneller droog geblazen en krijgen schimmels minder kans, wat het maken van biologische wijn aanzienlijk gemakkelijker maakt. De wijn is knisperend fris en gelukkig niet voorzien van het storende zoetje waar veel soortgenoten aan lijden. Wijn van hoog niveau met veel lengte en een ongekende levendigheid. Van € 13,95 voor € 11,95

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot en met 30 april
Scroll naar boven