Ga naar hoofdinhoud
071 - 579 09 02 info@brand-wijn.com mijn account

Nieuwsbrief oktober 2021 – Isole e Olena & Proprietà Sperino

Isole e Olena, het Toscaanse wijngoed van Paolo de Marchi, dankt zijn reputatie aan eigenzinnige, uiterst delicate wijnen die inmiddels wereldwijde bekendheid genieten.

Wat altijd opvalt is dat, ondanks de complexiteit, de haast eindeloze schakering aan geuren en smaken, de wijnen eigenlijk heel gemakkelijk te proeven zijn. Nooit een opgehaalde schouder of een fronsende wenkbrauw, maar altijd duidelijkheid en transparantie. Het is wat het is; ieder jaar heeft zijn eigen expressie zonder compromissen en zonder paniekerige kunstgrepen om de karakteristieken van een oogstjaar te maskeren of juist te versterken.

Chianti Classico 2019 – Isole e Olena van € 24,95 voor € 23,50 bij 12 flessen € 21,50

Inmiddels is het oogstjaar 2019 gearriveerd, een jaar om naar uit te zien. Februari was relatief warm maar het voorjaar koel en nat, gunstig voor de waterhuishouding. De temperatuur in de zomer was gemiddeld, zeker niet te warm, gevolgd door (en dat is het belangrijkste) prachtig stabiel nazomerweer richting de oogst.

Wat direct opvalt aan de Chianti Classico 2019 is diepgang en structuur en de perfecte balans tussen het expressieve fruit en de tannines; die zijn rijp, zacht en allerminst overheersend. Wij denken een must-have voor in de kelder, mede gezien het bewaarpotentieel van 10-15 jaar.

Proprietà Sperino – twee jaargangen Uvaggio

Zoals u wellicht weet heb ik (JK) een haast ontembaar enthousiasme ontwikkeld voor de wijnen uit Alto Piemonte. Het milde klimaat, de diversiteit in de bodem en de Nebbiolo-druif zijn ideale ingrediënten voor kwaliteitswijnen Natuurlijk is het 150 km zuidelijker gelegen Langhe met o.a. Barolo en Barbaresco internationaal toonaangevend, maar de wijnen zijn daar ook zwaarder en alcoholischer. Het is juist de speelse lichtvoetigheid gevoegd bij het grote bewaarpotentieel dat de wijnen uit Alto Piemonte zo aantrekkelijk maakt.

Paolo De Marchi heeft met het Toscaanse Isole e Olena grote bekendheid verworven maar  zijn hele familie is diep geworteld in Piemonte, waar zij sinds de 19e eeuw wijngaarden bezit. Gesteund door meer dan 20 jaar ervaring in Toscane heeft Paolo samen met zijn zoon Luca in 1999 de stap gewaagd de vervallen Piëmontese wijngaarden in Lessona te restaureren. Het is fascinerend te weten dat Lessona rond 1850 (samen met het vlakbij gelegen Gattinara) één van de belangrijkste wijncentra in Italië was. De wijnen genoten een grote reputatie en het areaal was aanzienlijk. Helaas heeft ook hier de phylloxera (druifluis) grote schade aangericht en zijn veel wijngaarden niet meer opnieuw beplant. Zo kromp het aantal hectaren van zo’n 800 hectare in 1850 tot slechts 4(!) in 1990. Dankzij de kennis en expertise van nu hebben Paolo en Luca de wijnen van toen op een prachtige manier doen herleven en overal worden oude, door bos overwoekerde, wijngaarden hersteld. Inmiddels hebben de producenten in Lessona een nog steeds zeer bescheiden wijngaardareaal van 8 hectare. De voornaamste aanplant is Nebbiolo, met daarnaast Vespolina, Croatina en een heel klein perceeltje Cabernet Franc. Onder de naam Lessona komen alleen de allerbeste wijnen op de markt; de andere krijgen de naam Coste della Sesia. De signatuur van Paolo is ook in deze wijnen duidelijk terug te vinden: delicaat in plaats van overgeconcentreerd, verfijnd in plaats van dik aangezet, uiterst geraffineerd met een generatie overschrijdend bewaarpotentieel.

Coste della Sesia Uvaggio 2017 & 2018 van € 28,50 voor € 25,50

Coste della Sesia Uvaggio 2017: voornamelijk Nebbiolo aangevuld met de lokale druivenrassen Croatina en Vespolina. 18 maanden houtrijping in vaten van 500 liter gevolgd door enige tijd flesrijping. 2017 presenteert zich als een warm en droog jaar maar ook met koele nachten. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zorgt voor veel expressie van het fruit. De kleur is kenmerkend voor Nebbiolo, dus niet zeer diep, en de tannines zijn rijp en mondvullend. Tien jaar bewaren zal geen enkel probleem zijn. Uvaggio 2017 van € 28,50 voor € 25,50

Coste della Sesia Uvaggio 2018: dit jaar kenmerkte zich door voldoende opbrengst en elegantere wijnen. De Uvaggio wordt hierdoor wellicht wat meer ingetogen en bescheiden maar heeft een hoger bewaarpotentieel, 10-15 jaar.

Lessona 2015 van € 59,00 voor € 52,00

Lessona 2015 is uit ander hout gesneden. 100% Nebbiolo en een duidelijke trede hoger in complexiteit. Nu nog wat gesloten maar vele malen dieper en compacter dan de Uvaggio. Delicate verfijning maar nog jong waardoor de tannines nog wat getemperd moeten worden. Volgens Paolo en Luca tenminste 30 jaar te bewaren!

‘L Franc Bandit 2015 van € 85,00 voor € 75,00

‘L Franc Bandit 2015: Cabernet Franc is in Piemonte een volstrekt ongebruikelijke druivensoort, vandaar de dubbelzinnige naam (‘vrijbuiter’). In feite is het wijngaardje dat zo’n 1200 flessen oplevert niet meer dan een experiment, maar de wijn overtreft alle verwachtingen. Uit analyse blijkt dat er een massa alcohol, tannine en zuur in zit, maar wat je proeft is compact fruit in een zijdezachte verpakking. Veel van alles en dat in volmaakte harmonie. Omdat er geen bureaucratisch hokje is waar een Piemontese Cabernet Franc in past, valt de wijn in de categorie Vino da Tavola en mag er geen jaartal op het etiket staan (bizar maar waar). Het jaartal (‘15) zit echter verstopt in de bottelcode. De wijn is verre van goedkoop, maar de enige vergelijkbare wijn, Cheval Blanc, is minimaal vier keer zo duur, en de paar keren dat we hem lieten proeven was ons kleine voorraadje steeds direct uitverkocht. De vrijbuiter is verpakt in kistjes van drie flessen.

Sicilaanse Masseria del Feudo in de prijzen

Kruidige, verwarmende rode herfstwijnen en een verkwikkende witte Grillo. De wijnen van de Siciliaanse Masseria del Feudo in een notendop. James Suckling heeft drie wijnen beoordeeld met een score van tenminste 90 punten

Grillo 2020 van € 13,95 voor € 11,95

Grillo 2020 – verkwikkend fris – 90 punten ”A juicy and welcoming grillo with an interesting fresh-almond note, alongside the effusive lemon-curd character. Behind all the fruit there’s a solid base of tannin that helps to create good length. From organically grown grapes. Drink now.”

Nero d’Avola 2020 van € 12,80 voor € 11,50

Nero d’Avola 2020 –  kruidig en zacht – 92 punten ”This has all the ripe blackberry aromas and spicy notes you expect from the nero d’avola grape, but they are married to nice, lemony freshness that gives it a lot of life at the long, clean finish. From organically grown grapes. Drink now.”

Syrah 2020 van € 13,95 voor € 11,95

Syrah 2020  – rijp, diep en geconcentreerd – 91 punten –  ”This Sicilian syrah gives you a big blast of blackberry fruit with pronounced meat and licorice character. Generous on the palate, just a touch of tannin is married to bright acidity, but the fruit remains in the foreground. From organically grown grapes. Drink now.”

Graag tot ziens!

Joris Kleijs & Huib Brand

Aanbieding geldig tot met zaterdag 4 december
Scroll naar boven